Quantcast

Τσίπρας: «Θαύμα» η συμφωνία με Ιερώνυμο - Τον Οκτώβριο 2019 οι εκλογές - Αυτοδυναμίες με 45%

Θα φθάσω μέχρι την τελευταία ημέρα της θητείας μου, ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha. Χαρακτήρισε «θαύμα» την συμφωνία με τον Αρχιεπίσκοπο, εξεφρασε την βεβαιότητα ότι η συμφωνία με την ΠΓΔΜ θα περάσει στη Βουλή και αναφέρθηκε στις σχέσεις με Πάνο Καμμένο και την κόντρα με τον Νίκο Κοτζιά.

"Εδώ και 3 χρόνια έχουμε εκλογές για την αντιπολίτευση. Θα πάρω και είκοσι μέρες ακόμα, όπως επιτρέπει το Σύνταγμα. Τον Οκτώβρη του 2019 θα γίνουνε οι εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές", υπογράμμισε.

Για την συμφωνία με την Εκκλησία

«Όταν μετά από 79 χρόνια βρίσκεις μια λύση που κανείς δεν κατάφερε είναι  ένα θαύμα. Χρειάστηκαν τρία χρόνια προεργασίας για την συμφωνία με την  εκκλησία», είπε ο πρωθυπουργός, αποκαλύπτοντας ότι υπήρξε προεργασία δύο ετών για να υπάρξει συμφωνία.

«Ακόμη κι ένας άθρησκος οφείλει να σέβεται τη θέληση της βούλησης των πολλών» δήλωσε ο πρωθυπουργός, απαντώντας και στην εξ αριστερών κριτική για μεγάλες παραχωρήσεις στην Εκκλησία.

Για τις 10.000 θέσεις εργασίας

«Η συμφωνία με την Εκκλησία δίνει τη δυνατότητα στο ελληνικό δημόσιο να προχωρήσει σε 10.000 προσλήψεις στο δημόσιο σε τομείς όπου έχουμε ανάγκη, οι θέσεις των οποίων θα προκηρυχθούν από το 2019 για να αρχίσουν να καλύπτονται το 2020», τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι θα γίνουν προσλήψεις γιατρών και εκπαιδευτικών.

Για το εκλογικό σύστημα

Εμείς και στις προτάσεις μας στο σύστημα προτείνουμε αναλογία της ψήφου με τις έδρες στη Βουλή όχι μεγαλύτερη από 10%. Δηλαδή ποσοστό 20% επί των ψήφων  θα μπορεί να έχει μέχρι 22% εκπροσώπηση στο Κοινοβούλιο. Αντίστοιχα ποσοστό 40% στον ελληνικό λαό δεν θα μπορεί να δίνει εκπροσώπηση πάνω από το 44% των εδρών στο Κοινοβούλιο. Πρακτικά σημαίνει ότι αυτοδυναμίες δεν θα βγαίνουν με χαμηλότερο ποσοστό από 44 – 45%. Προσανατολιζόμαστε λοιπόν σε ένα εκλογικό σύστημα που ξεχνάει τη  λογική των αυτοδύναμων κυβερνήσεων και μπαίνουμε στην λογική των  συνεργασιών.

Για το Σκοπιανό και την στάση Καμμένου

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η συμφωνία με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό θα περάσει στη Βουλή, γιατί - όπως είπε – «και ο τελευταίος πολίτης αρχίζει να καταλαβαίνει ότι παρά τα προβλήματα αυτή η συμφωνία συμφέρει τη χώρα, λύνει προβλήματα».

 «Αν ο Μητσοτάκης άφηνε και τους βουλευτές του, θα είχε πολλή μεγάλη πλειοψηφία. Η κυβέρνηση την επόμενη μέρα θα έχει την πλειοψηφία για να κυβερνήσει. Δεν θέλω να υπεισέλθω σε ένα θέμα που για τον Πάνο Καμμένο είναι θέμα αρχών. Πιστεύω ότι θα βρεθεί σε ένα δίλημμα- καταλαβαίνω το θέμα αρχών, αλλά από την άλλη αν θα πρέπει να προχωρήσει η ανάταξη της χώρας. Η πολιτική είναι γεμάτη κρίσιμα διλήμματα. Πισατεύω ότι θα πάρει τη σωστή απόφαση. Δεν θα αποτελέσει εμπόδιο ο Πάνος Καμμένος για την κανονικότητα στη χώρα. Θα καταψηφίσει τη συμφωνία», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για Κοτζιά και Καμμένο

Απαντώντας σε ερώτηση αν «θυσίασε» τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά για την συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο απάντησε: «Δεν θυσίασα κανέναν. Ο υπουργός Εξωτερικών παραιτήθηκε. Είχε εξαιρετικό έργο στο ΥΠΕΞ, η αντιπαράθεση είχε και έναν χαρακτήρα επιθέσεων, είχα την παραίτησή του, ήμουν υποχρεωμένος να συνεχίσω. Σε κρίσιμα θέματα για την πορεία του τόπου δεν υπάρχει νάχω εγώ, κερδίζει εσύ. Σε ότι αφορά τις δικές μου απόψεις δεν θα προσέγγιζα την αναφορά αυτή, αλλά το κρίσιμο θέμα είναι αν προχωρά η χώρα μπροστά».

«Του ζήτησα εγώ του κ. Κοτζιά να πάει στον εισαγγελέα τα δημοσιεύματα. Ο κ. Καμμένος έχει κάνει δηλώσεις για τον Σόρος, ότι δεν κατηγόρησε ποτέ την κυβέρνηση για κάτι τέτοιο», δήλωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας στις καταγγελίες που έκανε στην μήνυση που κατέθεσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.

Για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Σε ερώτηση για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Δεν υπάρχουν και δεν ζητήθηκαν νέες βάσεις από τις ΗΠΑ, που είναι κρίσιμος εταίρος. Δεν αναζητούμε προστάτες. Και η Ελλάδα είναι μια κρίσιμη χώρα, στη γεωπολιτική σκακιέρα η Ελλάδα είναι σε κρίσιμη θέση, στο αντάμωμα τριών ηπείρων. Εχουμε ανοιχτούς διαύλους και με τη Ρωσία. Εχουμε πολυδιάσταση εξωτερική πολιτική».