Quantcast

Το ΥΠΕΞ απαντά στον Ερντογάν: Απαράδεκτη η δήλωση - Άλλο παραβιάσεις, άλλο αναχαιτίσεις

«Η προσπάθεια της Τουρκίας να εξισώσει τις πτήσεις τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών που παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας με τις επιχειρήσεις αναγνώρισης και αναχαίτισης στις οποίες προβαίνει η ελληνική πολεμική αεροπορία υπερασπιζόμενη την εθνική κυριαρχία, είναι απολύτως απαράδεκτη», ξεκαθαρίζει το ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του με αφορμή τις δηλώσεις Ερντογάν.

«Στρατιωτικά αεροσκάφη της Τουρκίας πραγματοποιούν σχεδόν καθημερινά παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, συμπεριλαμβανομένων και πτήσεων σε χαμηλό ύψος άνωθεν κατοικημένων ελληνικών νησιών. Πρακτική την οποία η Ελλάδα καταδικάζει και καταγγέλλει συστηματικά, τόσο διμερώς όσο και στα αρμόδια διεθνή όργανα», αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών.

Και συνεχίζει: «Η τουρκική ηγεσία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλους και στο σύνολό του. Η επιλεκτική εφαρμογή των προνοιών του δεν εκθέτει παρά μόνον την ίδια την Τουρκία, ενώ παράλληλα υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια και τη σταθερότητα. Ως προς το Αιγαίο ειδικότερα, επαναλαμβάνουμε ότι το νομικό καθεστώς του είναι σαφές και πλήρως κατοχυρωμένο από το Διεθνές Δίκαιο, χωρίς περιθώρια αμφισβήτησής του», όπως τονίζει.

«Η Τουρκία, σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και υποψήφια χώρα προς ένταξη στην ΕΕ, θα πρέπει να υιοθετήσει τη νηφάλια, σύννομη και υπεύθυνη στάση της Ελλάδος, προάγοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας, προς όφελος της ιδίας, αλλά και της περιοχής ευρύτερα», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Ερντογάν: Όσο η Ελλάδα θα απογειώνει αεροσκάφη στο Αιγαίο, θα το κάνουμε και εμείς

Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Ηaberturk, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε: «Όταν κάπου - κάπου τα αεροσκάφη μας απογειωθούν στο Αιγαίο βλέπετε πως απογειώνονται και τα αεροσκάφη από την Ελλάδα. Όμως όταν απογειωθούν τα αεροσκάφη της Ελλάδας και απογειώσουμε τα δικά μας τότε λένε ‘’γιατί τα απογειώσατε». Τι σημαίνει δηλαδή; Όταν εσύ απογειώνεις, τότε θα απογειωθεί και το δικό μου. Αυτή η υπόθεση δεν έχει συγχώρεση. Αν συμβεί κάτι άλλο τι θα γίνει; Aς δέσουμε τον γάϊδαρο μας σε γερό κοντάρι και μετά έχει ο Θεός».

Ερωτηθείς αν η χώρα του μπορεί να παραλάβει τους S-400 χωρίς να τους χρησιμοποιήσει όπως έχει κάνει η Ελλάδα με τους S-300, o Ταγίπ Ερντογάν απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα αν είναι απαραίτητο, θα ενεργοποιήσει τους S-300. «Μα σίγουρα θα τα χρησιμοποιήσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κουμουτσάκος: Στα κυριαρχικά μας δικαιώματα δεν χωρούν παζάρια

«Ο Τούρκος Πρόεδρος ζητά, με προκλητικό τρόπο, από την χώρα μας κάτι ανήκουστο. Να εγκαταλείψει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο και να σταματήσει να υπερασπίζεται την εθνική της κυριαρχία», σχολιάζει ο Γ. Κουμουτσάκος με αφορμή τις δηλώσεις Ερντογάν.

«Αν αυτό εννοεί η Άγκυρα, όταν μιλά για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, η Κυβέρνηση οφείλει άμεσα να της ξεκόψει κάθε τέτοια σκέψη. Στα κυριαρχικά δικαιώματα της Πατρίδας μας δεν χωρούν παζάρια και συμψηφισμοί», τονίζει ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ.