Quantcast

Η κερκόπορτα

Τελικώς, η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί την κερκόπορτα για πολύ σοβαρές εξελίξεις στην Ελλάδα. Και αυτό οφείλεται στο ότι ολόκληρη η πολιτική ελίτ της χώρας αγνόησε επί δεκαετίες, με αποκορύφωμα το τελευταίο διάστημα, τους απλούς Ελληνες πολίτες.

Οχι για να γίνει αυτό που λένε ή θέλουν οι πολίτες, διότι μια τέτοια προσέγγιση δεν είναι ηγετική για το καλό του τόπου, αλλά γιατί αγνόησαν τον τομέα της ενημέρωσης αυτών των ανθρώπων, κυρίως στους νηφάλιους καιρούς όταν τα πάθη, τα ήθη και τα έθιμα δεν είναι σε ερεθισμό και οι ουρανοί είναι πιο ανοικτοί για να γίνουν κατανοητά τα «πράγματα».

Οι ξαφνικές αποφάσεις από το πουθενά, κυρίως σε αντισυστημικούς καιρούς, δεν περνούν στην Ελλάδα, όπου δεν επικρατεί ο ορθολογισμός αλλά το θυμικό.

Σήμερα το 70% των Ελλήνων στέκεται αρνητικά απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών, ποσοστό που ανεβαίνει στο 80% στη βόρειο Ελλάδα. Επιπλέον ένα 75% των πολιτών πιστεύει ότι η συμφωνία είναι ετεροβαρής και εξυπηρετεί περισσότερο τα συμφέροντα της ΠΓΔΜ, ενώ το 68% των Ελλήνων δηλώνει ότι η συμφωνία αυτή θα επηρεάσει τα κριτήρια ψήφου του. Οταν αυτό το πλαίσιο αποτελεί τον καμβά, είναι μοιραίο ότι και οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι αντίστοιχα εκρηκτικές.