Quantcast

To κύρος του συνομιλητή

Το Κίνημα Αλλαγής είναι μικρό ή μεγάλο κόμμα; Μεγάλο κόμμα είναι σε στενό κοστούμι. Το θέμα είναι, λοιπόν, πώς το κόμμα αυτό θα βρει το νούμερό του.

Το νούμερο του κοστουμιού είναι απόλυτα συνδεδεμένο με το άνοιγμα της περπατησιάς του αρχηγού του. Και το άνοιγμα της περπατησιάς δεν έρχεται μόνο από α) πολιτικά αφηγήματα β) σλόγκαν γ) γοητεία δ) ορθολογικό λόγο ε) θυμικό λόγο κ.λπ. Γίνεται αντιληπτό από τους πολίτες και από το αν ο αρχηγός είναι συνομιλητής και με ποιους. Θέτει ατζέντα ή όχι;

Η πλειοψηφία των Ελλήνων πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν κυβερνάται από μόνη της. Δεν έχει δική της πολιτική βούληση, ακόμα και σήμερα που τυπικά είμαστε εκτός μνημονίων.

Ολόκληρο το κυβερνητικό διακύβευμα της χώρας βρίσκεται στα χέρια των Βρυξελλών, της Γερμανίας, των ΗΠΑ κ.λπ. κατά την άποψη της κοινής γνώμης. Το τελευταίο έχει σαν συνέπεια ο αρχηγός ενός κόμματος να μην απαιτείται να είναι μόνο συνομιλητής με το αντίστοιχο διεθνές του κόμμα. Απαιτείται να συνομιλεί με εκείνους που πραγματικά αποφασίζουν. Αν θέλει, λοιπόν, η αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής να ανοίξει την περπατησιά της, οφείλει να κάνει συναντήσεις με εκπροσώπους των ΗΠΑ, των Βρυξελλών και της Γερμανίας. Τότε το κοστούμι του κόμματος θα πάρει τις σωστές διαστάσεις.