Quantcast

Το... εργαστήριο τεχνικών εμπειρογνωμόνων της FIFA

Στους τεχνικούς διευθυντές απευθύνεται το συνέδριο της Πασγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, στην Ντόχα του Κατάρ.
«Ο Γιόχαν Κρόιφ δημιούργησε τον καθεδρικό ναό και το καθήκον μας είναι να τον διατηρήσουμε και να τον ανακαινίσουμε».

Τα λόγια αυτά του Πεπ Γκουαρντιόλα χρησιμοποίησε ο Χανσρουέντι Χάσλερ, πρώην τεχνικός διευθυντής της ελβετικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, ξεκινώντας τις συζητήσεις στο «εργαστήριο Τεχνικών Εμπειρογνωμόνων της FIFA» στην Ντόχα του Κατάρ.

Οι τεχνικοί διευθυντές στους οποίους απευθυνόταν, με συνολικά πάνω από 150 χρόνια εμπειρίας, συμφώνησαν όλοι.

Η σύγκριση με τους αρχιτέκτονες είναι σίγουρα επιτυχημένη και ο ρόλος του τεχνικού διευθυντή είναι καλά καθορισμένος.

Είναι εκείνος που πρέπει να βρει τη σωστή ισορροπία και να ενώσει ανθρώπους από πολύ διαφορετικές αφετηρίες και αν όχι να κατασκευάσει ένα καθεδρικό ναό, τότε τουλάχιστον να δημιουργήσει ένα στερεό κτίριο.

Από το 2009, έχει οριστεί στους κανονισμούς της FIFA ότι μια χώρα δεν μπορεί να επωφεληθεί από αναπτυξιακά προγράμματα της FIFA, αν δεν διαθέτει τεχνικό διευθυντή. Αυτό οδήγησε πολλές ομοσπονδίες να ορίσουν τεχνικούς διευθυντές, χωρίς να διασφαλίσουν ότι είχαν το σωστό προφίλ ή χωρίς να καθορίσουν ποιος είναι ο χώρος που θα κινούνται.

«Οι συνθήκες εργασίας είναι πολύ δύσκολες», εξήγησε ο Χάσλερ, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Υπάρχει μια βασική έλλειψη κατανόησης για τη σημασία της ανάπτυξης και επομένως για τη θέση του τεχνικού διευθυντή».

Αυτό είναι κάτι που η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου προσπαθεί να αναπτύξει μέσω μαθημάτων.

«Από το 2016, έχουμε εκπαιδεύσει σχεδόν 180 τεχνικούς διευθυντές», δήλωσε ο Γιουργκ Νέπφερ, επικεφαλής της Υπηρεσίας Τεχνικής Ανάπτυξης της FIFA. «Δυστυχώς, οι μισοί από αυτούς έχουν ήδη αντικατασταθεί, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει έλλειψη συνέπειας και συνέχειας».

Στόχος είναι να αναπτυχθούν προσαρμοσμένα προγράμματα και να βελτιωθεί η εικόνα του τεχνικού διευθυντή σε όλο τον κόσμο και να εδραιωθεί η θέση.

«Κατά τη γνώμη μου, ένας τεχνικός διευθυντής πρέπει πρώτα απ' όλα να είναι καλός στην επικοινωνία», δήλωσε ο Ερικ Ανταμς, ο οποίος εργάζεται στην Αυστραλία. «Πρέπει να μπορέσουν να εξηγήσουν τι πρέπει να γίνει και πώς, αλλά το πιο σημαντικό είναι να τους εξηγήσουν το γιατί».