Quantcast

CNN: Έντυσαν πράκτορα με τα ρούχα του Κασόγκι - Στενός σύμβουλος Ερντογάν: «Υποτιμούν την νοημοσύνη μας»

Καθημερινά νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως για την δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι  μέσα στο Σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, εκθέτοντας όλο και περισσότερο τους «απεσταλμένους» πράκτορες.

Το CNN έχει στην κατοχή του το υλικό από τις κάμερες παρακολούθησης της αστυνομίας στο οποίο φαίνεται ο άνδρας εγκαταλείπει το προξενείο  από την πίσω πόρτα, φορώντας τα ρούχα του Κασόγκι, ψεύτικη γενιάδα και γυαλιά. 

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο ο άνδρας στο βίντεο κατονομάζεται ως  Mustafa al-Madani και φέρεται να μετείχε στην «ανάκριση» του σαουδάραβα δημοσιογράφου από την «ομάδα πρακτόρων».

Στενός σύμβουλος Ερντογάν: «Υποτιμούν την νοημοσύνη μας»

Σύμβουλος του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε τους ισχυρισμούς της Σαουδικής Αραβίας ότι ο Τζαμάλ Κασόγκι πέθανε στη διάρκεια συμπλοκής στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, μια από τις πολλές εκδοχές που έχει δώσει το Ριάντ σε σχέση με την εξαφάνιση του δημοσιογράφου.

 «Δεν μπορεί να μην αναρωτηθεί κάποιος πώς γίνεται να έχει υπάρξει 'συμπλοκή' ανάμεσα σε 15 νεαρούς και έμπειρους μαχητές... και σε έναν 60χρονο Κασόγκι, μόνο και ανυπεράσπιστο», δήλωσε ο Γιασίν Ακτάι, ένας σύμβουλος του κόμματος ΑΚ του Ερντογάν.

«Αυτό δεν εξηγεί καμία πτυχή του περιστατικού, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες που έχουν προκύψει. Αντίθετα, γεννά ακόμη περισσότερα ερωτήματα. Όσο περισσότερο το σκέφτεται κάποιος, τόσο περισσότερο αισθάνεται ότι υποτιμάται η νοημοσύνη του», έγραψε σε άρθρο του στην τουρκική εφημερίδα Yeni Safak ο Ακτάι, ο οποίος είναι και στενός φίλος του Κασόγκι.

Έπειτα από δύο εβδομάδες που αρνούνταν κάθε ανάμειξη στην εξαφάνισή του οι σαουδαραβικές αρχές είπαν νωρίς το Σάββατο ότι ο Κασόγκι, ένας σφοδρός επικριτής του ντε φάκτο ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, σκοτώθηκε στη διάρκεια συμπλοκής μέσα στο κτίριο.

Μέσα σε λίγες μόλις ώρες, ένας υψηλόβαθμος σαουδάραβας αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι μια ομάδα από 15 σαουδάραβες υπηκόους που είχε σταλεί για να αντιμετωπίσει τον Κασόγκι τον απείλησε ότι θα τον εξουδετερώσει με υπνωτική ουσία και θα τον απαγάγει, αλλά στη συνέχεια τον σκότωσε με κεφαλοκλείδωμα όταν εκείνος αντιστάθηκε.

Στη συνέχεια, χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Αντέλ αλ-Τζουμπέιρ είπε ότι ενώ δεν γνωρίζει πώς ακριβώς πέθανε ο Κασόγκι, η δολοφονία του ήταν μια «επιχείρηση εκτός ελέγχου» στη οποία κάποιοι Σαουδάραβες υπερέβησαν την εξουσία τους.

«Εκαναν το λάθος σκοτώνοντας τον Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο και επιχείρησαν να το συγκαλύψουν», είπε ο Τζουμπέιρ.

Ο υπουργός επιχείρησε να προστατεύσει τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν λέγοντας ότι ο πρίγκιπας διάδοχος δεν ήταν ενήμερος.

Ο Ακτάι είπε ότι ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είχε απαντήσει στην εις βάρος του κριτική με επίθεση εναντίον της Τουρκίας και ότι τα σαουδαραβικά μέσα ενημέρωσης είχαν γράψει υποτιμητικά σχόλια για την μνηστή του Κασόγκι, για τον φίλο του, τον Τουράν Κισλακσί και για τον ίδιο τον Ακτάι.

«Το επιχείρημα περί 'συμπλοκής' σχετικά με τον θάνατο του Κασόγκι είναι ένα σενάριο, το οποίο επινοήθηκε βιαστικά, όταν έγινε ξεκάθαρο ότι όλες οι λεπτομέρειες του περιστατικού σύντομα θα αποκαλυφθούν», έγραψε ο Ακτάι.

Χθες ο Ερντογάν είπε ότι θα δώσει στη δημοσιότητα πληροφορίες σχετικά με την τουρκική έρευνα κατά την εβδομαδιαία ομιλία του προς τα μέλη του κόμματός του αύριο Τρίτη, ενώ αργότερα σήμερα θα ενημερώσει σχετικά τα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου.

Η Μαδρίτη παίρνει αποστάσεις για την υπόθεση Κασόγκι

H Ισπανία απέφυγε να συγκλίνει στη γραμμή της ΕΕ, που τηρεί αυστηρά επικριτική στάση απέναντι στη Σαουδική Αραβία για τη δολοφονία του αντιφρονούντα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το περασμένο Σάββατο η Μαδρίτη, εκφράζει μεν τη «θλίψη» της για τον θάνατο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, αλλά αποδέχεται στην ανάλυσή της τις πληροφορίες της Σαουδαραβικής εισαγγελίας χωρίς να εκφράζει ανοικτά αμφιβολίες για την αξιοπιστία των αντικρουόμενων εκδοχών που είχε διατυπώσει από την αρχή το Ριάντ, όπως κάνουν στη δική τους κοινή ανακοίνωση οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας.

Επίσης, η Ισπανία δεν δεσμεύεται να σταματήσει -τουλάχιστον προς ώρα- τη λίαν κερδοφόρα πώληση στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, ένα μέτρο που ανακοίνωσε η Γερμανία, όχι όμως και οι άλλοι δύο συνυπογράφουσες το ανακοινωθέν χώρες.