Quantcast

Γεμίζουν αποθήκες ενόψει Brexit τα σούπερ μάρκετ

Τα στοκ τους φορτώνουν τα μεγαλύτερα σούπερ μάρκετ ενόψει της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τι φοβούνται.

Να γεμίζουν τις αποθήκες τους και να φορτώνουν τα στοκ τους έχουν αρχίσει τα μεγαλύτερα σούπερ μάρκετ της Βρετανίας, ενόψει της αβεβαιότητας που συνοδεύει την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σήμερα ψηφίζεται η συμφωνία της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την αποχώρηση της πρώτης, με τις πιθανότητες άτακτης εξόδου να είναι παραπάνω από ορατές, λόγω των φόβων για καταψήφιση του σχεδίου.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προκαλούσε αλυσίδα προβλημάτων, με το ελάχιστο αν είναι οι εμπορικές σχέσεις και τις μεταφορές μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι επιχειρηματίες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τον αντίκτυπο της αβεβαιότητας που προκαλεί το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των αγαθών εξαρτώνται από τις εισαγωγές.

Οι μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ ανακοίνωσαν πως έχουν διαπραγματεύσεις για εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων αγαθών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως αυτών που είναι εύκολο να αποθηκευτούν.

Ταυτόχρονα, όμως, προειδοποιούνται ότι λόγω του ότι το πάνω από το μισό των αγαθών που είναι στα ράφια τους είναι φρούτα και λαχανικά, δεν μπορούν να αποθηκευτούν.

Οι καταναλωτές, πάντως, θα πρέπει να προετοιμαστούν για έλλειψη σε συγκεκριμένα αγαθά, στην περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία, όπως τους προειδοποιούν τα σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με τα στατιστικά, οι τιμές στη χώρα έχουν ανέβει από το δημοψήφισμα για το Brexit, ήδη το 2016.  

Στην τελευταία δημόσιο τοποθέτησή της σχετικά με τη σημερινή κρίσιμη ψηφοφορία στο Λονδίνο, η Τερέζα Μέι είχε προειδοποιήσει ότι αν απορριφθεί η συμφωνία, το πιθανότερο είναι η παράλυση της Βουλής και το ρίσκο να μην υπάρξει Brexit. Σε καμία περίπτωση, ωστόσο, δεν μπορεί να προβλεφθεί η πραγματικότητα την επόμενη μέρα, είτε με συμφωνία είτε χωρίς.