Quantcast

Καρέ-καρέ η σύλληψη του Τούρκου δράστη του μακελειού με 3 νεκρούς στην Ουτρέχτη – Τι λέει ο πατέρας του

Συνελήφθη ο ύποπτος της επίθεσης στην Ουτρέχτη, μεταδίδει το NOS News, επικαλούμενο τις αστυνομικές αρχές. Στους τρεις ο αριθμός των νεκρών και οι τραυματίες ανέρχονται στους πέντε. 

Την ανακοίνωση έκανε ο επικεφαλής της επιχείρησης της ολλανδικής αστυνομίας.

Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, τα κίνητρά του δεν έχουν αποσαφηνιστεί,  θα μπορούσαν να είναι "οικογενειακοί λόγοι".

Η αστυνομία ενημέρωσε νωρίτερα ότι ο ύποπτος είναι ένας 37χρονος Τούρκος ζητώντας από τους πολίτες να μην τον πλησιάζουν!

O επικεφαλής της επιχείρησης της ολλανδικής αστυνομίας ανακοίνωσε πρώτος ότι συνελήφθη ο ύποπτος της επίθεσης στην Ουτρέχτη.

Ο πατέρας του 37χρονου Τούρκου που φέρεται ότι άνοιξε πυρ μέσα σε τραμ σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους, δήλωσε σήμερα ότι θέλει να "τιμωρηθεί" ο γιος του, εφόσον είναι πράγματι ο δράστης της επίθεση.

"Αν το έκανε, πρέπει να τιμωρηθεί", είπε στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο DHA ο Μεχμέτ Τανίς, πατέρας του Γκιοκμέν Τανίς τον οποίο αναζητά η ολλανδική αστυνομία.

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των ολλανδικών αρχών, από την επίθεση αυτή σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι και τραυματίστηκαν πέντε.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η οικογένεια του Τανίς κατάγεται από το Γιοζγκάτ, στην κεντρική Τουρκία.

Ο Μεχμέτ Τανίς είπε ότι επέστρεψε στην Τουρκία από την Ολλανδία το 2008, αφού χώρισε με τη σύζυγό του η οποία έμεινε πίσω μαζί με τον γιο τους, τον Γκιοκμέν. Ο πατέρας ξαναπαντρεύτηκε και εγκαταστάθηκε στην επαρχία της Καισάρειας.

"Δεν έχω μιλήσει, δεν έχω καμία επαφή με τον γιο μου εδώ και 11 χρόνια. Δεν έχουμε μιλήσει από το 2008", συνέχισε ο Μεχμέτ Τανίς. "Δεν είχε επιθετική συμπεριφορά. Όμως στο μεταξύ πέρασαν 11 χρόνια. Τι έγινε, τι βίωσε; Δεν γνωρίζω τίποτα", κατέληξε.

Τρείς οι νεκροί

Στους τρεις ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση στην Ουτρέχτη και οι τραυματίες ανέρχονται στους πέντε. Τον αριθμό των νεκρών και τραυματιών ανακοίνωσε επισήμως η αστυνομία.

Στην πόλη της Ολλανδίας σήμανε συναγερμός μετά από πυροβολισμούς στο τράμ. Την ίδια στιγμή , σύμφωνα με τον επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής ακούστηκαν πυροβολισμοί σε διάφορα σημεία της πόλης, όπως μετέδωσε το Reuters.

Σύμφωνα με τις εικόνες, η επίθεση φέρεται να έγινε ενώ ήταν εν κινήσει ο συρμός, ο οποίος πλέον έχει ακινητοποιηθεί και περικυκλωθεί απο οχήματα και προσωπικό των Αρχών Ασφαλείας, μεταξύ των οποίων και στελέχη της Αντιτρομοκρατικής.

Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε πως «ανησυχεί βαθιά» και πως η κυβέρνηση θα συνεδριάσει εκτάκτως. Το ολλανδικό ραδιόφωνο μετέδωσε πως τα μέτρα ασφαλείας έχουν αυξηθεί στην έδρα της κυβέρνησης στη Χάγη.

Δηλώσεις για το δραματικό επεισόδιο έκανε  και ο δήμαρχος της πόλης, Jan van Zanen, χαρακτηρίζοντας το συμβάν ως φρικτό.

Όπως είπε: “Είμαι σε συνεχή επαφή με με την αστυνομία και τον εισαγγελέα. Οι σκέψεις μου είναι με τους συγγενείς των θυμάτων της επίθεσης. Οι Αρχές αναζητούν τον δράστη. Δεν έχουμε αποκλείσει την πιθανότητα να πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα”.

Το μήνυμα του Ολλανδού πρωθυπουργού

Μετά τους πυροβολισμούς που συγκλόνισαν την Ουτρέχτη με τους τρεις νεκρούς, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε διαβεβαίωσε: "Δεν θα υποκύψουμε μπροστά στη μισαλλοδοξία".

"Μια τρομοκρατική ενέργεια συνιστά επίθεση εναντίον του πολιτισμού μας, εναντίον της κοινωνίας μας που προάγει την ανεκτικότητα κι είναι ανοικτή προς όλους (...) Δεν υπάρχει παρά μονάχα μία απάντηση, κι αυτή είναι το Κράτος Δικαίου και η Δημοκρατία μας να είναι ισχυρότερα από τον φανατισμό και τη βία. Δεν θα υποκύψουμε μπροστά στη μισαλλοδοξία. Ποτέ", τόνισε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

Η Μέρκελ εκφράζει την υποστήριξή της

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την υποστήριξή της στους κατοίκους της Ουτρέχτης. Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ δήλωσε ότι «σκέφτεται με προσοχή και αλληλεγγύη τους ανθρώπους στην Ουτρέχτη κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών»