Quantcast

Μεγάλη διαδήλωση κατά του Brexit στο Λονδίνο - Υπό πίεση η Μέι

Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου που αντιτίθεται στην έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση διαδήλωσαν στο Λονδίνο ζητώντας νέο δημοψήφισμα για το Brexit, τη στιγμή που η συμφωνία της Τερέζα Μέι «ναυαγεί».

«Η καλύτερη συμφωνία είναι χωρίς Brexit», έγραφαν τα πλακάτ, «ζητάμε την ψήφο του λαού», έγραφε άλλο στην πορεία που οι διοργανωτές της χαρακτήρισαν τη μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ κατά του Brexit, όπως αναφέρει το ant1news.gr.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η σημερινή πορεία είναι ανάλογη εκείνης του Οκτωβρίου, όταν οι διαδηλωτές έφτασαν τους 700.000.

Πιέζεται η Μέι για παραίτηση

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δέχεται σήμερα πιέσεις να παρουσιάσει σχέδια για την αποχώρησή της, αναφέρουν κορυφαίες βρετανικές εφημερίδες, καθώς η στρατηγική της για το Brexit παραπαίει εβδομάδες μόλις πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

AP - Διαδήλωση - Brexit - Λονδίνο

Η συμφωνία της Μέι για το Brexit καταψηφίσθηκε δύο φορές από τους βρετανούς βουλευτές και, ενώ έχει εξασφαλίσει μια παράταση του Brexit μέχρι τουλάχιστον τις 12 Απριλίου, υπαινίχθηκε χθες, Παρασκευή, ότι δεν θα επαναφέρει προς ψήφιση την ερχόμενη εβδομάδα τη συμφωνία της, αν δεν είναι πεπεισμένη πως θα περάσει.

Το γραφείο της Μέι αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας The Times, σύμφωνα με το οποίο έχουν αρχίσει συζητήσεις για ένα χρονοδιάγραμμα για την παραίτηση της Μέι.

AP - Διαδήλωση - Brexit - Λονδίνο

Όμως πηγή στην Ντάουνινγκ Στριτ, που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη, είπε στο Reuters πως το δημοσίευμα είναι εσφαλμένο. «Αυτό είναι καινούριο για μένα», είπε η πηγή. «Όχι, δεν είναι σωστό».

AP - Διαδήλωση - Brexit - Λονδίνο

Σύμφωνα με τους Times, πηγή στην Ντάουνινγκ Στριτ, την οποία δεν κατονομάζουν, είπε πως ακόμη και οι στενότεροι σύμμαχοι της Μέι πιστεύουν πως είναι αναπόφευκτο να παραιτηθεί.

Η Daily Telegraph αναφέρει πως ανώτεροι υπουργοί έχουν καλέσει την Μέι να παραιτηθεί και ο ιστότοπος Buzzfeed ανέφερε πως βουλευτής, αρμόδιος για την κομματική πειθαρχία, της είπε να παρουσιάσει στις κυριακάτικες εφημερίδες σχέδια για την παραίτησή της.

«Πρέπει να θέσει ένα χρονοδιάγραμμα για την αποχώρησή της και να προσπαθήσει να προωθήσει την ψηφοφορία. Αυτός είναι ο καλύτερος δρόμος για να προχωρήσουμε», δήλωσε στην Telegraph υπουργός που δεν κατονομάζεται.

AP - Διαδήλωση - Brexit - Λονδίνο

Όπως ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο στοιχημάτων Ladbrokes, υπάρχουν αυτή τη στιγμή 20% πιθανότητες η Μέι να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία μέχρι το τέλος του μήνα.

To Brexit επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 29 Μαρτίου, πριν η Μέι εξασφαλίσει την Πέμπτη μια παράταση σε συνομιλίες με την ΕΕ.

AP - Διαδήλωση - Brexit - Λονδίνο

Τώρα η ημερομηνία αποχώρησης είναι η 22α Μαΐου, εφόσον το κοινοβούλιο υπερψηφίσει την ερχόμενη εβδομάδα τη συμφωνία της πρωθυπουργού. Αν δεν το πράξει, η Βρετανία θα έχει περιθώριο μέχρι τις 12 Απριλίου για να παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο ή να αποφασίσει να αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.