Quantcast

Νέο εθνικιστικό παραλήρημα από Ερντογάν – Τι είπε για την Αγιά Σοφιά

Συνεχίζοντας το εθνικιστικό του κρεσέντο, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν «βάφτισε» με νέο όνομα την Κωνσταντινούπολη, απαντώντας σε όσους επιμένουν να χρησιμοποιούν το βυζαντινό της όνομα. Στη συνέντευξη που έδωσε στο ισλαμιστικών φρονημάτων κανάλι ULKE TV, τη βάφτισε «Ισλαμπόλ», δηλαδή πόλη του Ισλάμ.

«Αυτές οι δηλώσεις περί Κωνσταντινούπολης δεν είναι τυχαίες. Σημαίνει ότι στην ψυχή τους, στο μυαλό τους ακόμη αυτά σκέφτονται. Αλλά πρέπει να γνωρίζουν ότι: Εδώ είναι "Ισλαμπόλ" (Η πόλη του Ισλάμ). Δεν έχουμε πια ούτε στο μυαλό μας ούτε στα όνειρά μας καμία Κωνσταντινούπολη. Δεν θα αφήσουμε να συμβεί κάτι τέτοιο», είπε χαρακτηριστικά.

Οπως μεταδίδει το Open TV, αναφερόμενος στο θέμα της Αγίας Σοφίας, την οποία οι Τούρκοι εθνικιστές θέλουν να μετατρέψουν σε τζαμί, έβαλε για άλλη μια φορά φρένο στις ορέξεις. «Δεν πρέπει να μπαίνουμε σε τέτοια παιχνίδια, γιατί το κόστος για την Τουρκία θα είναι τεράστιο». «Δεν είναι πρόβλημα για εμάς, μπορούμε να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια, αλλά τί κόστος θα έχει αυτό; Δεν βρίσκω σωστό να τα εξηγήσω εδώ αυτά, αλλά αυτό θα έχει κόστος και το τίμημα θα είναι πολύ βαρύ για εμάς. Ας μην ξεχνάμε ότι σε πολλές χώρες του κόσμου έχουμε χιλιάδες τζαμιά. Άραγε όσοι το ζητούν αυτό, να γίνει τζαμί (η Αγία Σοφία), σκέφτονται τί θα συμβεί σε αυτά τα τζαμιά;», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος για να εξηγήσει στη συνέχεια ότι η αλλαγή καθεστώτος της Αγίας Σοφίας θα επιφέρει έντονες αντιδράσεις, ακόμη και εκδικητικές ενέργειες εναντίον τζαμιών σε όλον τον κόσμο.

Εσπευσε πάντως να χρυσώσει το χάπι λέγοντας ότι τουλάχιστον αυτή τη στιγμή μέσα στην Αγία Σοφία έχει δημιουργηθεί ένας χώρος ξεχωριστός για όποιον θέλει να πάει να προσευχηθεί και επίσης αρκετές φορές μέσα στο χρόνο διαβάζεται το κοράνι. «Για παράδειγμα έγινε μία έκθεση (στην Αγία Σοφία). Επίσης διαβάστηκε το Κοράνι. Έχει διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή ακόμη και καθορισμένο μέρος για προσευχή», τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τέλος, δεν παρέλειψε να απαντήσει και στο μανιφέστο του Αυστραλού μακελάρη που έγραψε ότι δεν ταιριάζουν οι μιναρέδες στην Αγία Σοφία. «Οι παππούδες σου ήταν τόσο ισχυροί, που το επίπεδό τους δεν μπορείς να το φτάσεις καν. Βρε ανάγωγε, μάθε πρώτα τα όριά σου. Εσύ ακόμη δεν έχεις μάθει αυτό το έθνος. Ήρθε εδώ ο τύπος και περιηγήθηκε επί 43 ημέρες, έκανε βόλτες» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

 

 

Την ίδια ώρα συνεχίζει τις προκλήσεις η Άγκυρα, μετά τη σκληρή απάντηση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, για τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, περί «γκιαούρηδων».

Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως η ελληνική ανακοίνωση δεν έγινε κατανοητή από την Άγκυρα.

Την ίδια ώρα, κάνει λόγο για «ατυχή ανακοίνωση» και τονίζει πως δεν ταιριάζει με το κλίμα καλής γειτονίας που η Τουρκία προσπαθεί να αναπτύξει. Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει: «Οι Έλληνες είχαν εισβάλει στην Ανατολία και είχαν προκαλέσει ζημιές και γι' αυτό το λόγο είχε καταβάλει αποζημιώσεις. Αυτή η ανακοίνωση είναι ατυχέστατη καθώς δεν ταιριάζει με το κλίμα καλής γειτονίας που προσπαθούμε να αναπτύξουμε».

Την Κυριακή, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε αναφορές στη Μικρασιατική Καταστροφή, σε ομιλία που εντάσσεται στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας, αναφέροντας: «Σμύρνη! Εσύ επούλωσες τις πληγές πολλών Βαλκανικών πόλεων όπως της Θεσσαλονίκης, της Κρήτης, των Σκοπίων, του Κοσόβου, της Βάρνας. Σμύρνη. Εσένα που ο Μουσταφά Κεμάλ στις 9 Σεπτεμβρίου με τον στρατό του σε απελευθέρωσε για άλλη μια φορά. Σμύρνη εσύ που έριξες τους γκιαούρηδες στη θάλασσα και προστατεύεις τους ανήμπορους» Τα σχόλια αυτά προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο έκανε λόγο για «απαράδεκτες αναφορές».