Quantcast

Μελέτη: H Εικονική Πραγματικότητα βοηθά τα παιδιά να μειώσουν μετεγχειρητικά τον πόνο και την αγωνία

Μόνο ένα στα πέντε παιδιά χρειάζεται επιπλέον φάρμακο για την ανακούφιση του μετεχειρουργικού άγχους και του πόνου, μετά την εφαρμογή θεραπείας με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας (VR) η οποία προκαλεί μία υπνωτική κατάσταση που  κρατά τα παιδιά ήρεμα και χαλαρά, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες. 

Οι συγκεκριμένες έρευνες δόθηκαν στη δημοσιότητα επ' ευκαιρία του ετήσιου ιατρικού συνεδρίου της Αμερικανικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας (ASA), οι εργασίες της οποίας βρίσκονται σε εξέλιξη στο Σαν Φρανσίσκο από τις 13 έως τις 17 Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, οι μελέτες έδειξαν ότι η κατάσταση ύπνωσης που έρχεται με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας (VRH) μείωσε το άγχος, τη συνολική μετεγχειρητική κατανάλωση οπιοειδών και τον εμετό σε παιδιά μετά από χειρουργική επέμβαση σκολίωσης.

Μεταξύ των 21 παιδιών που συμμετείχαν στην ερευνητική μελέτη, οι επιστήμονες εφάρμοσαν την θεραπεία εικονικής πραγματικότητας VRH σε 10 από αυτά μετά από χειρουργική επέμβαση, ενώ τα υπόλοιπα 11 παιδιά τέθηκαν σε ομάδα ελέγχου χωρίς να λάβουν υποστήριξη με εικονική πραγματικότητα. Στη διάρκεια των πρώτων 72 ωρών μετά τη χειρουργική επέμβαση, κάθε παιδί που είχε λάβει θεραπεία με εικονική πραγματικότητα πραγματοποιούσε καθημερινά μία 20λεπτη συνεδρία όπου το κάθε ένα από αυτά, φορώντας κράνος και γυαλιά που συνδέονταν με το λογισμικό, βυθιζόταν σε μία επαγώμενη δραστηριότητα ύπνωσης εικονικής πραγματικότητας η οποία τα βοηθούσε να μειώσουν το άγχος και την αγωνία, μετά από τις οδυνηρές ιατρικές διαδικασίες.

Τα αποτελέσματα του πειράματος έδειξαν ότι μόνο το 20% των παιδιών που ανήκαν στην ομάδα θεραπείας με εικονική πραγματικότητα (VRH) χρειάστηκε ενδοφλέβια (IV) μορφίνη για να ανακουφισθεί από τον πόνο της χειρουργικής επέμβασης, ενώ το 62,5% των παιδιών που δεν έλαβε θεραπεία με VRH χρειάστηκε συμπληρωματικό φάρμακο για τον πόνο.

«Η μορφίνη έχει μία κατασταλτική δράση η οποία εμποδίζει τους ασθενείς να τρώνε και να περπατούν νωρίτερα», λέει ένας εκ των συντακτών της μελέτης, ο Γκιρίς Τζόσι  καθηγητής αναισθησιολογίας και διαχείρισης του πόνου στο Πανεπιστήμιο του Τέξας. Ο Τζόσι προσθέτει οτι η σημαντική μείωση στη χρήση μορφίνης που παρατηρείται στους ασθενείς που υποβλήθηκαν στη θεραπεία με εικονική πραγματικότητα σημαίνει οτι μπορούν να έχουν ταχύτερη ανάκαμψη.

Η έρευνα του καθηγητή Τζόσι είναι η πρώτη μελέτη για την αξιολόγηση της χρήσης μετεγχειρητικά της εικονικής πραγματικότητας (VRH) στα παιδιά η οποία αποσκοπεί στη μείωση, τόσο του πόνου, όσο και της χρήσης οπιοειδών.

Το τρέχον ετήσιο ιατρικό συνέδριο στοχεύει στη γεφύρωση της έρευνας και της τεχνολογίας με τη φροντίδα των ασθενών, διευκολύνοντας ταυτόχρονα την προσωπική συνεργασία με τη συμμετοχή δεκάδων επιστημόνων από περισσότερες από 80 χώρες.