Quantcast

Πρωτοποριακές μελέτες για την πρόληψη και τη θεραπεία της πιτυρίδας

Η ισορροπία στα μικρόβια του τριχωτού της κεφαλής έχει καθοριστική σημασία για την πρόληψη και τη θεραπεία της σμηγματοροϊκής δερματίτιδας και της πιτυρίδας,σύμφωνα με νέες μελέτες.

Οι ενδιαφέρουσες αυτές εξελίξεις παρουσιάστηκαν στο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας που έγινε στην Αθήνα  (1 -4 Νοεμβρίου), στο πλαίσιο του οποίου έλαβε χώρα δορυφορικό συμπόσιο ,για την κλινική διαχείριση της σμηγματοροϊκής δερματίτιδας και της πιτυρίδας, με ομλήτρια τη  Δρ Anne BOULOC, Διεθνή Ιατρική Διευθύντρια της VICHY

Oπως εξήγησε  η Δρ.BOULOC, η Vichy είναι πρωτοπόρος στη μελέτη του Μικροβιώματος του δέρματος .Πρόκειται για τον πληθυσμό των μικροβίων που ζει πάνω στο δέρμα μας αλλά και σε άλλα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού και εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Oι μελέτες τα τελευταία χρόνια δείχνουν πως το μικροβίωμα παίζει σημαντικό ρόλο σε παθήσεις του δέρματος ,οπως  η πιτυρίδα που απασχολεί έως το 50% του πληθυσμού και η σμηγματοροική δερματίτιδα (ΣΔ) που αποτελεί την πιο σοβαρή μορφή της και απασχολεί μέχρι και το 10% του πληθυσμού .

Σύμφωνα με τη Δρ Bouloc, μέχρι τώρα γνωρίζαμε πως στο τριχωτό της κεφαλής με πιτυρίδα ή ΣΔ εντοπίζεται ο μύκητας Malassezia σε πολύ υψηλότερα ποσοστά σε σχέση με ένα υγιές τριχωτό.  Νέες πρόσφατες μελέτες υποστηριζόμενες από τα εργαστήρια της L’OREAL έδειξαν για πρώτη φορά σε μοριακό επίπεδο, ότι η πιτυρίδα συνδέεται άμεσα και με την ισορροπία μεταξύ των βακτηρίων και των μυκήτων στο τριχωτό της κεφαλής.

Συγκεκριμένα, έδειξαν ότι σε σχέση με ένα υγιές τριχωτό, σε ένα τριχωτό με σμηγματοροική δερματίτιδα  ,τα επίπεδα του C. Acnes, είναι χαμηλότερα και τα επίπεδα του Staphylococcus sp.υψηλότερα.

 Dercos Anti-Dandruff DS

Με βάση τις επιστημονικές μελέτες η Vichy δημιούργησε τη   σειρά Dercos Anti-Dandruff DS που αποδεδειγμένα αποκαθιστά την ισορροπία στο μικροβίωμα του τριχωτού της κεφαλής – ακόμα και σε ακραίες συνθήκες - απομακρύνοντας την πιτυρίδα

«Η σύνθεση των σαμπουάν  σειράς Dercos Anti-Dandruff DS είναι βασισμένη στην τεχνολογία  του μικροβιώματος και περιέχει τα ενεργά συστατικά Σελήνιο DS και Σαλυκιλικό οξύ, που επαναφέρουν την ισορροπία στο τριχωτό της κεφαλής.

εξήγησε η  Δρ Αnne Bouloc και τόνισε ότι εξαιρετικά σημαντικό ρόλο, εκτός από τη δράση του σαμπουάν στην υγεία του τριχωτού,  παίζει και η καλλυντική ευχαρίστηση αφού η πιτυρίδα έχει επίπτωση στην αυτοπεποίθηση του ασθενούς.  Μάλιστα η κ. Bouloc  τόνισε ότι εξαιρετικά αποτελέσματα για τη δράση του σαμπουάν Dercos Anti-dandruff DS  αποδείχθηκαν σε μελέτη στην οποία συμμετείχαν 1800 άτομα στην Ευρώπη και ήδη έχει ολοκληρωθεί στην Ελλάδα με συμμετοχή 199 ασθενών .

Η ΜΕΛΕΤΗ

Μία νέα σημαντική μελέτη μονοθεραπείας έρχεται να λύσει το πρόβλημα που ταλαιπωρεί άνδρες και γυναίκες με σοβαρή πιτυρίδα  και σμηγματορροϊκή δερματίτιδα.

Πιο συγκεκριμένα, 199 ασθενείς ηλικίας 18 έως 83 ετών (με σοβαρή πιτυρίδα / σμηγματορροϊκή δερματίτιδα συμμετείχαν στη μελέτη μονοθεραπείας που πραγματοποιήθηκε και αξιολογήθηκε από δερματολόγους κατά την πρώτη επίσκεψη και στη συνέχεια κατά τη δεύτερη επίσκεψη σχετικά με την αποτελεσματικότητα, την ανοχή και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Η  μελέτη έδειξε  ότι η χρήση 2-3 φορές την εβδομάδα, του  σαμπουάν Dercos Anti-dandruff DS  με διάρκεια 3 έως 16 εβδομάδων πέτυχε τα εξής:

?       Το 85% αισθάνεται καλύτερα με την κατάσταση στο τριχωτό της κεφαλής του

?       Το 95% έχει λιγότερο κνησμό

?       Το 93% νιώθει μεγαλύτερη ανακούφιση