Quantcast

Από τις ρουκέτες στις κατσαρόλες

Τι κάνει ένας μηχανικός από την Οξφόρδη στον ελεύθερο χρόνο του;
Αν ρωτήσετε μία νοικοκυρά τι της είναι πιο σημαντικό, ο μηχανισμός προώθησης ενός πυραύλου ή μία καλή κατσαρόλα, ξέρετε τι θα σας απαντήσει: η κατσαρόλα φυσικά. Γιατί είναι απλό φίλε αναγνώστη. Αν σας είναι εύκολο να μαγειρεύετε καλό φαγητό, σημαίνει ότι τρώτε καλό φαγητό. Οπότε συνειρμικά, σημαίνει πως μπορείτε να κάνετε «καλή επιστήμη».

Αυτό σκέφτεται μάλλον και ένας καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Oxford, o Dr Thomas Povey που ειδικεύεται στον σχεδιασμό μηχανισμών προώθησης για ρουκέτες. Χρησιμοποίησε τις γνώσεις του για να κατασκευάσει τη σειρά «κατσαρολικών» με το όνομα Flare.

Τα Flare είναι πανέξυπνα. Με τον ανάγλυφο σχεδιασμό τους, όχι μόνο ζεσταίνουν το περιεχόμενό τους 34% πιο γρήγορα από τις συμβατικές κατσαρόλες για μαγείρεμα στο γκάζι, καταναλώνουν και λιγότερη ενέργεια γι αυτό.

Η σκέψη του Dr Povey είναι συγκεκριμένη. Δημιουργώντας ανάγλυφες υποδοχές στο πλάι του σκεύους, αυτό μπορεί να εκμεταλλευτεί την ενέργεια από τις φλόγες που σε άλλα, επίπεδα σκεύη, είναι απλά απώλεια ενέργειας. Με αυτό τον τρόπο, η Αγγλίδα νοικοκυρά που θα χρησιμοποιήσει τα Flare, και θα γλιτώνει το 34% του χρόνου της, και θα καταναλώνει κατά 28% λιγότερη ενέργεια για το μαγείρεμά της. Οικονομία από πολλές πλευρές.

Δεν ξέρουμε πόσο πρωτοποριακές είναι οι εργασίες του κου Povey στον τομέα των ρουκετών στην Οξφόρδη. Με το τηγάνι Flare όμως να βγαίνει στην αγορά τον επόμενο μήνα στη Βρετανία, στην τιμή των 49,99 λιρών, υπολογίζουμε πως δεν έχει τόσο σημασία. Ίσως οι κατσαρόλες να αποδειχτούν πολύ περισσότερο προσοδοφόρες από τα jet.

ΠΗΓΗ: digitallife.gr