Quantcast

Τα νόστιμα ορεκτικά μπορεί να καταστρέψουν το γεύμα

Ένα εξαίσιο ορεκτικό μπορεί να μοιάζει ο τέλειος τρόπος για να αρχίσει ένα γεύμα, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να το καταστρέψει, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
Ένα εξαίσιο ορεκτικό μπορεί να μοιάζει ο τέλειος τρόπος για να αρχίσει ένα γεύμα, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να το καταστρέψει, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν με μεγάλη τους έκπληξη πως όταν το ορεκτικό είναι πολύ νόστιμο, καταστρέφει την απόλαυση του κυρίως πιάτου και υπονομεύει την εμπειρία του γεύματος.

Αντιθέτως, τα μέτρια ορεκτικά αυξάνουν την απόλαυση από το γεύμα, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Food Quality and Preference».

Η μελέτη διερεύνησε την «ηδονιστική» πλευρά του φαγητού, ζητώντας από ομάδα εθελοντών να βαθμολογήσουν το κυρίως γεύμα τους έπειτα από την κατανάλωση μίας πεντανόστιμης και μίας βαρετής μπρουσκέτας.

Οι απαντήσεις τους έδειξαν ότι το κύριο πιάτο που ήταν και στις δύο περιπτώσεις το ίδιο (pastaaglioeolio, κοινώς ζυμαρικά με σκόρδο και ελαιόλαδο), θεωρήθηκε ομόφωνα πιο άνοστο μετά την τέλεια μπρουσκέτα.

«Οι εμπειρίες μας ποτέ δεν είναι απολύτως αντικειμενικές αλλά επηρεάζονται από το γενικό πλαίσιο μέσα στο οποίο λαμβάνουν χώρα», εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζέικομπ Λαν, επίκουρος καθηγητής Μαγειρικών Τεχνών & Επιστήμης Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Drexel, στη Φιλαδέλφεια.

«Με άλλα λόγια, ό,τι μας αρέσει ή δεν μας αρέσει, γευστικά ή αλλιώς, σχετίζεται με το περιβάλλον, την ψυχική μας διάθεση και πολλές άλλες παραμέτρους.

»Όταν λοιπόν το ορεκτικό είναι τέλειο, το πιάτο που το ακολουθεί μπορεί να μοιάζει μέτριο συγκρινόμενο μαζί του. Και αυτή η ακούσια σύγκριση εξηγεί γιατί το ίδιο κύριο πιάτο “αλλάζει” γεύση, αναλόγως με την ποιότητα του ορεκτικού».

Για την ιστορία, η θαυμάσια μπρουσκέτα είχε παρασκευασθεί από υψηλής ποιότητας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, φρέσκο βασιλικό, βαλσαμικό ξύδι και ξύσμα λεμονιού, ενώ η βαρετή περιείχε απλώς λίγο ελαιόλαδο με αποξηραμένο βασιλικό.

Πηγή: tanea.gr