Quantcast

Ο αγροτουρισμός ως δύναμη ανάπτυξης για ορεινές περιοχές

Το παράδειγμα της Αρκαδιανής στο Ψάρι Τρικολώνων και η ιδέα του κτηνοτρόφου από το Παλαμάρι Γορτυνίας
Στη δύσκολη οικονομικά συγκυρία που διέρχεται η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, με τα εκατομμύρια ανέργων και τους νέους να παίρνουν τον δρόμο της ξενιτιάς, δεν λείπουν οι ευκαιρίες για όσους τολμήσουν να επιχειρήσουν στον πρωτογενή τομέα - ακόμα και σε ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές - να εφαρμόσουν καινοτόμες ιδέες και να εξελίξουν παραδοσιακές καλλιέργειες, τηρώντας πιστά τους κανόνες ποιότητας.

Χαρακτηριστικές είναι δύο περιπτώσεις ανάπτυξης επιχειρηματικής δράσης στον πρωτογενή τομέα και την μεταποίηση στην ορεινή Αρκαδία, μια περιοχή που θεωρείται μειονεκτική.
 
Στο Ψάρι, του παλαιού δήμου Τρικολώνων, ένα μικρό χωριό στην καρδιά της Γορτυνίας, βρίσκεται μια πρότυπη συνεταιριστική-συνεργατική αγροτική επιχείρηση, η «Αρκαδιανή».

Ο κ. Μάκης Παπούλιας, εμπνευστής της ιδέας και μέλος της ομάδας που διαχειρίζεται την επιχείρηση, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ανέφερε ότι κάθε επιχείρηση που στοχεύει στον αγροτουρισμό οφείλει να προσφέρει ένα σύνολο δραστηριοτήτων και παροχών, που να ξεπερνούν τις απλές διαδικασίες και να μπορούν να ανταγωνιστούν τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Η μονάδα δραστηριοποιείται σε δέκα διαφορετικούς τομείς, που περιλαμβάνουν βιοτεχνία παραδοσιακών ζυμαρικών και γλυκών, συλλογή, αποξήρανση και τυποποίηση αρωματικών φυτών, από το Μαίναλο και τον Ταΰγετο.

Στο χώρο φιλοξενείται μια μοναδική βιβλιοθήκη που περιλαμβάνει 650 παλαιά βιβλία μαγειρικής, τα οποία ο επισκέπτης μπορεί να διαβάσει στο αναγνωστήριο, αλλά και να γευτεί τις ιδιαίτερες συνταγές τους στο εστιατόριο της Αρκαδιανής.

Παράλληλα λειτουργεί εκθετήριο -πωλητήριο προϊόντων, παραδοσιακοί ξυλόφουρνοι ενώ καλλιεργούνται αρκετά στρέμματα περιβόλια, που τροφοδοτούν το εστιατόριο και τη βιοτεχνία.
 
«Όσα προϊόντα δεν παράγονται από τα κτήματα της επιχείρησης», θα πει ο κ. Παπούλιας, «αγοράζονται από παραγωγούς της περιοχής και ελέγχεται αυστηρά η ποιότητά τους σε όλα τα στάδια, προκειμένου το τελικό προϊόν που φτάνει στον καταναλωτή με τη σφραγίδα της Αρκαδιανής να είναι αδιαμφισβήτητα το καλύτερο».

Επιπλέον, η επιχείρηση ανέλαβε από τον δήμο Γορτυνίας και έχει αξιοποιήσει το παλαιό δημοτικό σχολείο του χωριού, που βρίσκεται έναντι του συγκροτήματος, ως εκθετήριο όπου παρουσιάζεται η εξέλιξη της δημόσιας δημοτικής εκπαίδευσης από συστάσεως του νεοελληνικού κράτους.

Η τοπική κοινότητα, δε, εξασφάλισε την ανάλογη χορηγία κι έχει κινήσει τις απαιτούμενες διαδικασίες, προκειμένου το εκθετήριο του δημοτικού σχολείου από το προσεχές έτος, να μετατραπεί και να λειτουργεί ως κανονικό μουσείο.

Ένας κτηνοτρόφος μηχανικός

Ο κ. Άγγελος Μηλιώνης, σπούδασε μηχανικός αλλά αποφάσισε να γίνει «νέος αγρότης». Στο Παλαμάρι Γορτυνίας, ανέλαβε την παραδοσιακή κτηνοτροφική επιχείρηση και την εξέλιξε σε μια σύγχρονη μονάδα εκτροφής προβάτων, βελτιωμένης ράτσας, που ταξίδεψε στην Γερμανία και την Ισπανία για να τη δημιουργήσει.
 
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο μπορεί η εργασία και η επιχειρηματική επένδυση στον πρωτογενή τομέα να έχει σημαντικές δυσκολίες, ωστόσο «αποδίδει και μπορεί κανείς να ζήσει και να δημιουργήσει οικογένεια, αρκεί να έχει όρεξη για δουλειά και φαντασία».

Πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξει κρατική μέριμνα για να δοθούν κίνητρα και επιστημονική στήριξη σε όσους επιθυμούν να επιχειρήσουν στον πρωτογενή τομέα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι ανάγκη «οι γεωπόνοι να βγουν από τα γραφεία και να βρίσκονται στην ύπαιθρο.

Να βρίσκονται δίπλα στον αγρότη, να τον κατευθύνουν και να τον συμβουλεύουν».

Η μονάδα στην οποία εκτρέφονται 300 ζώα γαλακτοπαραγωγής έχει οργανωθεί και λειτουργεί με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Οι παραγόμενες ποσότητες γάλακτος δίνονται σε τυροκομείο της περιοχής για την παραγωγή φέτας και γραβιέρας, με τα τελικά προϊόντα να διακινούνται επωνύμως σε σούπερ μάρκετ τόσο της Πελοποννήσου όσο και της Αττικής.

Ο κ. Μηλιώνης, σχεδιάζει να αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία που προσφέρεται για την ενίσχυση της μονάδας του μέχρι και τη «μεταφορά» της στο… διαδίκτυο με ένα μάλλον ιδιαίτερο τρόπο.

Η ιδέα του είναι «η δημιουργία μιας σελίδας στο διαδίκτυο, όπου ο καθένας από το σπίτι του θα μπορεί να υιοθετεί ένα πρόβατο της μονάδας.

Θα ενημερώνεται για την εξέλιξή του και η μόνη υποχρέωση από την υιοθεσία θα είναι να προμηθεύεται μια ελάχιστη ποσότητα κατ' έτος από προϊόντα που θα παράγει το πρόβατο, κάνοντας ηλεκτρονική αγορά από την ιστοσελίδα της φάρμας, σε ειδικές τιμές και θα φτάνουν στο σπίτι του, σε όποιο σημείο της χώρας κι αν μένει».