Quantcast

Τα πρώτα βήματα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα

Είναι επιχειρηματίες που έχουν στόχο να επιλύσουν κοινωνικά προβλήματα με οικονομικά βιώσιμο τρόπο.
Είναι επιχειρηματίες που έχουν στόχο να επιλύσουν κοινωνικά προβλήματα με οικονομικά βιώσιμο τρόπο.
 
Αυτή η ιδιαίτερη κατηγορία επιχειρηματιών έχει κάνει την εμφάνισή της στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια.

Πρόκειται για ανθρώπους ή οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

H Wise Greece είναι μία μη κερδοσκοπική κίνηση που έχει στόχο να βοηθήσει τους μικρούς παραγωγούς να προωθήσουν και να αναδείξουν τα εξαιρετικά προϊόντα τους, και παράλληλα χρησιμοποιεί το κέρδος από την πώληση των προϊόντων για να αγοράσει βασικά τρόφιμα και να τα διαθέσει σε κοινωνικά παντοπωλεία, ορφανοτροφεία και συσσίτια που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα έλλειψης τροφίμων.

«Ο κοινωνικός επιχειρηματίας βλέπει κάποια στιγμή, εντοπίζει ένα κοινωνικό πρόβλημα, όπως η ανεργία, το περιβάλλον, η έλλειψη τροφίμων, η έλλειψη φαρμάκων και γενικά οποιοδήποτε κοινωνικό πρόβλημα και δημιουργεί ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο για να το αντιμετωπίσει», επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της Wise Greece, Ελπίδα Ταπραντζή.

Και διευκρινίζει ότι «στον πυρήνα δηλαδή της κοινωνικής επιχείρησης βρίσκεται η κοινωνική προσφορά και όχι το κέρδος για τους ανθρώπους που τρέχουν την συγκεκριμένη επιχείρηση. Φυσικά πρέπει να υπάρχει κέρδος για να είναι και βιώσιμη αυτή η προσπάθεια. Δεν στηρίζονται σε αυτή την προσπάθεια μόνο οι προμηθευτές και οι εργαζόμενοι αλλά και τα ιδρύματα και γενικότερα οι άνθρωποι που περιμένουν αυτή τη βοήθεια».

Η Wise Greece επιδιώκει την ανάδειξη σε παγκόσμιο επίπεδο ελληνικών προϊόντων, όπως τρόφιμα, χειροποίητα καλλυντικά και σουβενίρ, βοηθώντας τους ίδιους τους μικρούς παραγωγούς να «μεγαλώσουν» και να είναι βιώσιμοι, ενώ από την άλλη πλευρά εξασφαλίζει για τους ανθρώπους που ζουν στα όρια της φτώχειας, το πιο σημαντικό αγαθό: τη διατροφή.

«Βοηθάμε τον μικρό παραγωγό να αναδείξει και να προωθήσει τα προϊόντα του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και χρησιμοποιούμε το κέρδος από την πώληση για να αγοραστούν τρόφιμα για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Το κέρδος μας μετατρέπεται σε τρόφιμα. Ποτέ δεν δίνουμε χρήματα σε ιδρύματα. Δίνουμε πάντα τρόφιμα», τονίζει η κ. Ταπραντζή.