Quantcast

Το «μυστικό» για την καλύτερη συντήρηση των μυδιών

Την ιδανική αναλογία σε ξύδι και αλάτι πέτυχαν ερευνητές του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης.
Την ιδανική αναλογία σε ξύδι και αλάτι για την καλύτερη συντήρηση των αποφλοιωμένων μυδιών, πέτυχαν ερευνητές του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης, οι οποίοι προσκάλεσαν τους σεφ να δημιουργήσουν πιάτα με το νέο, ενισχυμένο σε γεύση, προϊόν τους.

«Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου "SUCCESS- Strategic Use of Competitiveness towards Consolidating theEconomic Sustainability of the European Seafood Sector", το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του Α΄ ΤΕΙ ερεύνησε τεχνικές συντήρησης αποφλοιωμένων μυδιών» αναφέρει ο επιστημονικά υπεύθυνος του έργου, καθηγητής Δημήτρης Πετρίδης, με αφορμή εκδήλωση, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, όπου οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν και να αξιολογήσουν το νέο προϊόν μέσα από 12 πιάτα που ετοίμασε αποκλειστικά για την εκδήλωση ο σεφ Γιώργος Μακρής.

«Τα αποφλοιωμένα μύδια που κυκλοφορούν στο εμπόριο, μέσα σε σακουλάκι με νερό, έχουν διάρκεια ζωής έξι ημερών και κάποιες φορές έχουν καφετί χρώμα που προέρχεται από τον "τραυματισμό" του μυδιού κατά την αποκοπή του, με μαχαίρι, από το κέλυφος. Για να αποφύγουμε αυτό το χρώμα, ατμίσαμε τα μύδια για να ανοίξουν και τα βάλαμε σε σακουλάκια με νερό, λευκό ξύδι και αλάτι, μεγαλώνοντας έτσι τη διάρκεια ζωής τους και ενισχύοντας τη γεύση τους» εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο κ. Πετρίδης.

Κάνοντας πειράματα με την αναλογία ξυδιού - αλατιού, οι ερευνητές κατέληξαν στην αναλογία 4% έως 10% επί του συνολικού όγκου του νερού που περιέχει το σακουλάκι με τα μύδια.

«Όσο μεγαλύτερη η αναλογία ξυδιού - αλατιού, τόσο αυξάνει και ο χρόνος συντήρησης των μυδιών στο ψυγείο, γεγονός που θα επιτρέπει τον ανταγωνισμό με τα εισαγόμενα αποφλοιωμένα μύδια, τα οποία δεν έχουν την ίδια καλή γεύση» διευκρινίζει ο κ. Πετρίδης.

Η τιμή του νέου προϊόντος υπολογίζεται ότι είναι αυξημένη κατά 1-1,5 ευρώ σε σχέση με την υπάρχουσα εμπορική τιμή στα σακουλάκια του μισού κιλού στους ελληνικούς πάγκους.