Quantcast

Λέσβος: Αισιοδοξία για τη φετινή παραγωγή ελαιόλαδου

Αισιόδοξοι ότι φέτος η Λέσβος θα έχει μια παραγωγική χρονιά είναι οι ελαιοτριβείς και οι έμποροι ελαιόλαδου του νησιού.
Αισιόδοξοι ότι φέτος η Λέσβος θα έχει μια παραγωγική χρονιά είναι οι ελαιοτριβείς και οι έμποροι ελαιόλαδου του νησιού.

Ο χονδρέμπορος ελαιόλαδου Παναγιώτης Κωστέλλης αναφέρει πως φέτος η συνολική παραγωγή λαδιού θα κυμανθεί μεταξύ 12.000 και 13.000 τόνων, ενώ ο πρόεδρος των ιδιωτών ελαιοτριβέων, Γιώργος Κατζανός είναι λίγο πιο αισιόδοξος και εκτιμά πως η παραγωγή ελαιόλαδου θα φθάσει τους 14.000 τόνους.

Την ελαιοκομική χρονιά 2013 - 2014 η παραγωγή ελαιόλαδου στη Λέσβο ανήλθε στους 5.200 τόνους.

Ο κύριος όγκος της παραγωγής αναμένεται να προέλθει από την περιοχή της Γέρας και του Πλωμαρίου.

Παραγωγική αναμένεται να είναι η χρονιά και για τον ελαιώνα της Σκαμνιάς.

Η ευρύτερη περιοχή του πρώην Δήμου Πολιχνίτου, απ’ την άλλη, δεν αναμένεται να παραγάγει μεγάλες ποσότητες ελαιόλαδου, καθώς είχε πολύ μεγάλη παραγωγή πέρυσι.

Αισιόδοξα είναι και τα πρώτα μηνύματα από τα ελαιοτριβεία του νησιού, που ξεκίνησαν τη λειτουργία τους τις προηγούμενες ημέρες, διότι οι
αποδόσεις ελαιόλαδου κυμάνθηκαν σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Ο καρπός αυτή την περίοδο δίνει υψηλές αποδόσεις σε ελαιόλαδο, ένα κιλό λάδι για κάθε 4,15 κιλά καρπού.

Οι υψηλές αποδόσεις οφείλονται σε δύο παράγοντες, ο πρώτος είναι πως τα δέντρα είναι «ξεκούραστα» λόγω της περσινής χαμηλής παραγωγής, ο
δεύτερος είναι η έλλειψη βροχοπτώσεων έως τώρα.

Επιπλέον, η μειωμένη προσβολή του καρπού από το δάκο, λόγω της έγκαιρης έναρξης της δακοκτονίας και των υψηλών θερμοκρασιών του
Αυγούστου, θα συμβάλει ώστε να παραχθεί λάδι υψηλής ποιότητας.

Άλλο ένα στοιχείο που συνηγορεί υπέρ της παραγωγής ελαιόλαδου υψηλής ποιότητας, είναι η επίσπευση του χρόνου συγκομιδής.

Έως τα τέλη του μήνα, αναμένεται να έχουν τεθεί σε λειτουργία τα περισσότερα ελαιοτριβεία του νησιού.

Η πρώιμη παραγωγή λαδιού οδηγεί σε αύξηση της παραγωγής έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, με εξαιρετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, όμως, οδηγεί σε μειωμένες αποδόσεις σε σχέση με τις αποδόσεις που δίνουν οι τοπικές ποικιλίες ελιάς όταν ωριμάσει πλήρως ο
καρπός.

Οι παραγωγοί που επιλέγουν την πρόωρη συγκομιδή του καρπού, αυτό που χάνουν από τη μειωμένη απόδοση, επιδιώκουν να το κερδίσουν από την υψηλότερη τιμή πώλησης του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου.

ΠΗΓΗ: emprosnet.gr