Quantcast

Οι τροφές που επιταχύνουν το μαύρισμα

Καλοκαίρι έρχεται και το μαύρισμα για μια γυναίκα (κυρίως) είναι κάτι σαν ιεροτελεστία.
Καλοκαίρι έρχεται και το μαύρισμα για μια γυναίκα (κυρίως) είναι κάτι σαν ιεροτελεστία.

Υπάρχουν, λοιπόν μερικές ουσίες που ονομάζονται καροτενοειδείς και εμπεριέχονται σε συγκεκριμένες τροφές, οι οποίες βοηθούν στο καλύτερο μαύρισμα.

Από τις 40 καροτενοειδείς ουσίες που υπάρχουν στη διατροφή μας και μπορούν να αξιοποιηθούν από τους ιστούς, αναφέρουμε χαρακτηριστικά τις 6 που μπορούν να υπάρχουν στο καλοκαιρινό πιάτο.

Δείτε ποιες είναι αυτές:

1) Καροτένιο: εντοπίζεται στα καρότα, τα κολοκύθια και τις γλυκοπατάτες

2) Καροτίνη: είναι μια φυσική χρωστική ουσία που αποτελεί την πρόδρομο ουσία της βιταμίνης Α. Σαν χρωστική, μπορεί να αποθηκευτεί κάτω από την επιφάνεια του δέρματος και σταδιακά να επηρεάσει το χρώμα της, όταν οι συγκεντρώσεις της είναι μεγάλες. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι η β-καροτίνη έχει αντιοξειδωτική δράση, καταπολεμώντας τις πλεονάζουσες ελεύθερες ρίζες που μας βλάπτουν. Μερικές τροφές που την περιέχουν είναι το καρότο, τα βερίκοκα, το πεπόνι, το μάνγκο, η παπάγια, η κολοκύθα, οι γλυκοπατάτες, τα ραδίκια, το σπανάκι, το λάχανο, το μπρόκολο, το καρπούζι και ο χυμός ντομάτας

3) Λουτεΐνη: περιέχεται στα σκούρα πράσινα λαχανικά, μπρόκολο, σπανάκι. τα κολοκύθια και τις κόκκινες πιπεριές

4) Ζεαξανθίνη: καλύτερες πηγές της είναι τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως τα χόρτα, το λάχανο, και το σπανάκι. Επίσης η ζεαξανθίνη βρίσκεται, στον κρόκο του αυγού και σε κίτρινα φρούτα και λαχανικά.

5) Kρυπτοξανθίνη: βρίσκεται στα μάνγκο, τα πορτοκάλια και τα ροδάκινα κι έχει μια σημαντική λειτουργία ως αντιοξειδωτικό συστατικό, προστατεύοντας τα κύτταρα και τους ιστούς από την οξειδωτική βλάβη.

6) Λυκοπένιο: το βρίσκουμε στο καρπούζι, τη ντομάτα και ιδιαίτερα στο χυμό ντομάτας. Έχει μια πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα, παίζει ρόλο στην κυτταρική επικοινωνία, κι από έρευνες έχει προκύψει ότι προστατεύει από βλάβες της υπεριώδους ακτινοβολίας.