Quantcast

Βρώμη: Μειώνει τη χοληστερίνη και όχι μόνο...

Η βρώμη είναι ένα ποώδες σιτηρό που ανήκει στη κατηγορία των αγρωστοειδών φυτών...
Η βρώμη είναι ένα ποώδες σιτηρό που ανήκει στη κατηγορία των αγρωστοειδών φυτών, των οποίων τα σπέρματα δίνουν αλεύρι και είναι κοινώς γνωστά ως δημητριακά.
 
Ιστορικά η βρώμη πρωτοεμφανίστηκε στην Ταταρία και φαίνεται να καλλιεργείται από την προϊστορική εποχή.

Κάλφας Ιωάννης, Κλινικός Διατροφολόγος, Διαιτολόγος, M.Sc από την επιστημονική ομάδα του διατροφολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα diatrofi.gr

Σήμερα καλλιεργείται κυρίως στις αραιές, γόνιμες περιοχές της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης και της Αμερικής, ενώ νοτιότερα δεν είναι τόσο συνηθισμένη η καλλιέργεια της.

Διατροφικό προφίλ

Η βρώμη ως είδος δημητριακού είναι μια ιδιαίτερα θρεπτική τροφή για τα οικόσιτα και όχι μόνο ζώα, αλλά και για των άνθρωπο.

Ο χόνδρος (πλιγούρι) της βρώμης έχει μεγάλη θρεπτική αξία και παρατηρείται κάποια τονωτική δράση στις μικρές ηλικίες παιδιά και στους αρρώστους.

Η βρώμη έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, λιπαρά, βιταμίνες E, B1, B2, φυλλικό οξύ, παντοθενικό οξύ, μέταλλα όπως κάλιο, ασβέστιο, φώσφορος, μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό και μαγγάνιο, β-γλυκάνη και φυτικές ίνες και έχει μεγάλη απόδοση ενέργειας.

Διαβάστε περισσότερα στο boro.gr