Quantcast

Εκπαιδεύοντας γιατρούς νέας γενιάς και παγκόσμιας εμβέλειας

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου διοργανώνει εκδήλωση ενημέρωσης για σπουδές στις Σχολές Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής και Επιστημών Υγείας & Ζωής στην Αθήνα την Τετάρτη 15 Μαΐου 2024. Δήλωσε συμμετοχή ΕΔΩ

Συνομιλώντας με την Κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΕUC), Καθηγήτρια Elizabeth  Johnson, μας παρουσιάζει τις καινοτομίες και το όραμα της Σχολής για τους φοιτητές σε Λευκωσία και Φρανκφούρτη και τι είναι αυτό που κάνει τη Σχολή να ξεχωρίζει.

Οι εξελίξεις και οι επιτυχίες στις Ιατρικές Επιστήμες στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι ραγδαίες και πολύ συχνά στην επικαιρότητα; Μπορείτε να μας δώσετε μια εικόνα;

Οι Ιατρικές Επιστήμες και οι Επιστήμες Υγείας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου βρίσκονται σε αξιοσημείωτη ανοδική τροχιά. Το EUC προσφέρει 24 σύγχρονα προγράμματα στον τομέα των ιατρικών και επιστημών υγείας, πολλά από τα οποία σε αποκλειστικότητα. Είμαστε τώρα στον 10ο μας χρόνο στην Κύπρο και στον δεύτερο στο παράρτημα μας στην Φρανκφούρτη.

Η Ιατρική μας Σχολή έχει αποκτήσει σταθερή φήμη για την παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης. Το όραμά μας είναι σαφές: να δημιουργήσουμε τους αυριανούς ηγέτες στον τομέα της ιατρικής μέσω της δέσμευσης μας για αριστεία στην εκπαίδευση, την έρευνα, τη φροντίδα των ασθενών και τη συμμετοχή στα κοινά. Διαπιστευμένη από την Παγκόσμια Ομοσπονδίας Ιατρικής Εκπαίδευσης (WFME) από τον Κυπριακό Οργανισμό Διασφάλισης Ποιότητας και Διαπίστευσης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΔΙΠΑΕ), η Ιατρική Σχολή του EUC ξεχωρίζει ως το μοναδικό ιατρικό πρόγραμμα στην ευρύτερη περιοχή που έχει απονεμηθεί την ύψιστη διάκριση 5 QS Stars από τον οργανισμό QS TOP UNIVERSITIES. Χάρη στο παγκόσμιο προφίλ και το δίκτυό μας, προσφέρουμε στους Φοιτητές μας κλινικές και ερευνητικές θέσεις διεθνώς, συμπεριλαμβανομένων στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στο Shriners Hospital for Children στις ΗΠΑ, στο Imperial College του Λονδίνου, στο Πανεπιστήμιο John's Hopkins στις ΗΠΑ ή στα Εργαστήρια των Κατόχων Νόμπελ, μεταξύ άλλων. Σημειώνεται επίσης πως διακεκριμένοι επιστήμονες και κάτοχοι Βραβείων Νόμπελ συγκαταλέγονται στους επίτιμους καθηγητές και προσκεκλημένους ομιλητές της Σχολής. Επιπλέον, έγκριτα Νοσοκομεία και Κλινικές στην Κύπρο και διεθνώς συνεργάζονται με το EUC για την Κλινική Εκπαίδευση φοιτητών Ιατρικής.

Με δέσμευση στην εξέλιξη των αποφοίτων μας, παρέχουμε στους πρόσφατους αποφοίτους του EUC την δυνατότητα να συμμετέχουν σε πρόγραμμα για Clinical  Fellowships. Το πρόγραμμα αυτό προσφέρει ευκαιρίες για περαιτέρω ιατρική εκπαίδευση και λειτουργεί ως βήμα για εξειδίκευση υπό την καθοδήγηση ακαδημαϊκών του EUC σε διάφορες ειδικότητες.

Γιατί  στην  Φρανκφούρτη  και  τι  έχει  να προσφέρει;

Η ίδρυση του Παραρτήματος της Ιατρικής Σχολής στη Φρανκφούρτη στη Γερμανία πριν 2 χρόνια αποτέλεσε σημαντικό ορόσημο για το EUC. Η απόφαση για αυτό προήλθε από τη διεθνή αναγνώριση του Πτυχίου Ιατρικής του EUC και την αυξανόμενη ανάγκη για ειδικευμένους γιατρούς. Ενισχυμένη από τις βραβευμένες υποδομές και εγκαταστάσεις κλινικής προσομοίωσης του EUC, η νέα μας πανεπιστημιούπολη στη Φρανκφούρτη έχει σημαντικό αντίκτυπο τόσο στην περιοχή όσο και στην Κύπρο. Η ίδρυση ενός παραρτήματος στην καρδιά της Ευρώπης από ένα κυπριακό πανεπιστήμιο σηματοδοτεί ένα σημαντικό επίτευγμα, όχι μόνο για το EUC, αλλά και για τη χώρα.

Με τον φοιτητή πάντα στο επίκεντρο των δράσεων μας, το Παράρτημα της Φρανκφούρτης προσφέρει ένα διαδραστικό περιβάλλον μάθησης εξοπλισμένο με τις τελευταίες εκπαιδευτικές τεχνολογίες. Η ανταπόκριση στη Φρανκφούρτης ήταν αξιοσημείωτη, με υποψήφιους φοιτητές να συμμετέχουν με ενθουσιασμό σε εκδηλώσεις Open Day, μερικοί ακόμα κι ένα ή δύο χρόνια πριν από την προβλεπόμενη εγγραφή τους.

Κεντρικό στοιχείο της επιτυχίας του Παραρτήματος είναι η ίδρυση μιας ισχυρής κοινοπραξίας κλινικής εκπαίδευσης. Σε μια σημαντική εξέλιξη, τρεις νέες τοποθεσίες – συγκεκριμένα, το Νοσοκομείο St. Elizabethen, το Νοσοκομείο Ερυθρού Σταυρού και το Νοσοκομείο Maingau του Ερυθρού Σταυρού – προστέθηκαν για να ενισχύσουν την παροχή μας για κλινική εκπαίδευση. Αυτά τα νοσοκομεία όχι μόνο προσφέρουν μια ποικιλία επιστημονικών κλάδων για κλινική πρακτική, αλλά παρέχουν επίσης στους φοιτητές ανεκτίμητη εμπειρία από το πρώτο κιόλας εξάμηνο.

Το Παράρτημα της Φρανκφούρτης προσφέρει στους φοιτητές απαράμιλλες ευκαιρίες για ακαδημαϊκή και κλινική αριστεία, θέτοντας ένα νέο πρότυπο στην ιατρική εκπαίδευση.

Τα  διδάγματα  και  οι  προκλήσεις  από  το  Παράρτημα  στη  Φρανκφούρτη;

Η ίδρυση του Παραρτήματος της Φρανκφούρτης αποτελεί την κορύφωση της σταθερής δέσμευσης της EUC για την εδραίωση μιας παγκόσμιας ακαδημαϊκής παρουσίας. Αν και αναμφίβολα ήταν πρόκληση, η απόφαση να ξεκινήσουμε αυτήν την προσπάθεια βασιζόταν στις θεσμικές δυνάμεις μας, στο αποδεδειγμένο ιστορικό μας και στην ισχυρή εκτεταμένη διεθνή συμμετοχή μας. Ωστόσο, το ταξίδι για την ίδρυση του Παραρτήματος απαιτούσε σχολαστικό σχεδιασμό και τήρηση αυστηρών κριτηρίων, καθώς και προσοχή στα ρυθμιστικά περιβάλλοντα τόσο της Κύπρου όσο και της Γερμανίας – ένα δύσκολο έργο που διήρκεσε αρκετά χρόνια.

Μέσω αυτής της εμπειρίας, συγκεντρώσαμε ανεκτίμητες γνώσεις. Ανακαλύψαμε ότι παραμένοντας πιστοί στο θεσμικό μας όραμα και αξιοποιώντας τις βασικές δυνάμεις μας, ενώ ευθυγραμμιζόμαστε αυστηρά με τα διεθνή πρότυπα, θα μπορούσαμε να ξεπεράσουμε ακόμη και τις πιο δεινές προκλήσεις. Τα προγράμματα ιατρικών επιστημών μας στο EUC αποτελούν την επιτομή της διεθνοποίησης, με ένα αξιοσημείωτο 80% των φοιτητών μας να προέρχονται από διάφορες γωνιές του πλανήτη.

Το ταξίδι μας με την επέκταση της Φρανκφούρτης υπογραμμίζει τη σημασία της ανθεκτικότητας, της στρατηγικής ευθυγράμμισης και της ακλόνητης δέσμευσης για αριστεία, επιβεβαιώνοντας την πεποίθησή μας στη μεταμορφωτική δύναμη της παγκόσμιας εκπαίδευσης.

ΤΟ  EUC  προσφέρει  πλέον  πλήρεις  σπουδές  στις  Ιατρικές Επιστήμες.  Θα  μας  δώσετε   περισσότερες  λεπτομέρειες;

Φυσικά! Η Οδοντιατρική  Σχολή παραμένει η μοναδική στην Κύπρο, διαθέτοντας μια υπερσύγχρονη Οδοντιατρική Κλινική που προσφέρει μια ολοκληρωμένη σειρά οδοντιατρικών υπηρεσιών και διαδικασιών. Στόχος μας είναι να εκπαιδεύσουμε φοιτητές οδοντιατρικής ώστε να γίνουν καταρτισμένοι οδοντίατροι με βασικές δεξιότητες και κλινικές ικανότητες. Υλοποιώντας μια σύγχρονη οδοντιατρική εκπαίδευση, ενσωματώνουμε μάθηση με εξελιγμένη τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένων προσομοιωτών απτικής και οδοντικής ακτινολογίας, και της ψηφιακής οδοντιατρικής, μεταξύ άλλων. Επιπλέον, η Οδοντιατρική Σχολή υποστηρίζει ενεργά τις πρωτοβουλίες της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR Cyprus) και του Παγκόσμιου Φόρουμ για τους Πρόσφυγες (GRF), προσφέροντας δωρεάν οδοντιατρική περίθαλψη σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στην Οδοντιατρική μας Κλινική.

Φέτος, το EUC έκανε ένα τολμηρό άλμα προς τα εμπρός ολοκληρώνοντας το χαρτοφυλάκιο των προγραμμάτων των Ιατρικών Επιστημών, με την ίδρυση μιας νέας Σχολής  Κτηνιατρικής. Αυτή η πρωτοβουλία υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας για ολοκληρωμένη εκπαίδευση στον τομέα της υγείας και ενισχύει περαιτέρω τη συμβολή μας στους τομείς της ιατρικής.

Με τον ανταγωνισμό να αυξάνεται, τι προσφέρει το EUC που το κάνει να ξεχωρίζει από όλα τα υπόλοιπα στον τομέα;

Το EUC ξεχωρίζει στις Ιατρικές Επιστήμες και τις Επιστήμες Υγείας, προσφέροντας μια ολιστική εκπαιδευτική εμπειρία που συνδυάζει εγκαταστάσεις αιχμής, μάθηση με επίκεντρο τον φοιτητή και μια ζωντανή διεθνή κοινότητα, διασφαλίζοντας ότι οι απόφοιτοί μας δεν είναι μόνο καλά προετοιμασμένοι, αλλά και εξοπλισμένοι για να διαπρέψουν στον τομέα τους.

Αυτή η προσέγγιση υπερβαίνει την παραδοσιακή διδασκαλία στην τάξη για να περιλαμβάνει εστίαση στην πρακτική εκπαίδευση σε μικρές ομάδες και μια πολιτική ανοιχτών θυρών για ακαδημαϊκή και κλινική συμβουλευτική. Η δέσμευσή μας να καλλιεργήσουμε την ατομική ανάπτυξη και επιτυχία των φοιτητών μας είναι ακλόνητη.

Ένα από τα χαρακτηριστικά μας που ξεχωρίζουν είναι οι υπερσύγχρονες εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις μας. Σε όλους τους κλάδους της υγείας και των ιατρικών επιστημών, το EUC μπορεί να υπερηφανεύεται για τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες, όπως προσομοίωση υψηλής πιστότητας, εργαστήρια κατάρτισης δεξιοτήτων, εικονική απεικόνιση, μικροσκοπία και πολλά άλλα. Αυτοί οι πόροι παρέχουν στους φοιτητές μας εμπειρίες μάθησης που είναι διαδραστικές και καινοτόμες.

Επιπλέον, είμαστε περήφανοι για το ποικιλόμορφο και διεθνές φοιτητικό μας σώμα, το οποίο προωθεί ένα πλούσιο και δυναμικό περιβάλλον μάθησης μέσα στο οποίοι οι φοιτητές νιώθουν ότι υποστηρίζονται και μπορούν έτσι να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.euc.ac.cy ή να επικοινωνήσετε στο email info@euc.ac.cy και στο 0035722713000.

Έναρξη Φθινοπωρινού Εξαμήνου: 7 Οκτωβρίου 2024