Quantcast

Κακοκαιρία: Η ανησυχία των μετεωρολόγων για τις επόμενες ώρες - Οι περιοχές υψηλού κινδύνου

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για έντονα καιρικά φαινόμενα τις επόμενες ώρες.

Βαρομετρικό χαμηλό προκαλεί επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, από σήμερα το απόγευμα μέχρι αύριο το μεσημέρι, με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους. Τα έντονα φαινόμενα θα ξεκινήσουν από τα δυτικά, γρήγορα θα επεκταθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, το ανατολικό Αιγαίο και αργότερα στα Δωδεκάνησα.

Τοπικές χαλαζοπτώσεις θα εκδηλωθούν κυρίως στο ανατολικό Αιγαίο.

Οι άνεμοι θα είναι ενισχυμένοι και θα φτάσουν τα 7 και τοπικά τα 8 μποφόρ.

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας:

Οι προγνώσεις των μετεωρολόγων

Με ανάρτηση του στο Facebook, ο Γιάννης Καλλιάνος έκανε λόγο για πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα τα οποία του προκαλούν «μια μικρή ανησυχία». «Περιοχές όπως η ανατολική και νότια Θεσσαλία, η Βόρεια Εύβοια και οι Σποράδες φαίνεται ότι θα δεχθούν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής μέχρι αύριο το πρωί», ανέφερε στην ανάρτησή του ο μετεωρολόγος.

«Στην Αττική θα βρέξει τις επόμενες ώρες και πιθανότατα θα έχουμε και πέρασμα καταιγίδων από το νομό το βράδυ. δεν φαίνεται όμως ότι θα δημιουργηθούν ιδιαίτερα προβλήματα, τουλάχιστον στις περισσότερες περιοχές του νομού», τόνισε ο κ. Καλλιάνος.

Ο επικεφαλής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς σε ανάρτησή του στο X επισημαίνει ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σε Βόλο, Λάρισα και Καρδίτσα αναμένονται κοντά στα μεσάνυχτα με μία «σχεδόν κανονική» χρονική κατανομή.

Οι 6 περιοχές που τα φαινόμενα θα είναι έντονα

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, από τις βραδινές ώρες σήμερα (19/4) έως τις προμεσημβρινές ώρες αύριο, τα φαινόμενα θα είναι ιδιαιτέρως έντονα και παρουσιάζουν μεγαλύτερη επικινδυνότητα στις παρακάτω περιοχές:

Ανατολική Θεσσαλία

Σποράδες (κυρίως Σκιάθο και Σκόπελο)

Νότια Πιερία

Βόρεια Εύβοια

Νομός Φθιώτιδας (στα βόρεια)

Νησιά ανατολικού Αιγαίου (κυρίως Χίο και Λέσβο)

Ο μετεωρολόγος Κέαρχος Μαρουσάκης αναφέρθηκε στις περιοχές που ενδέχεται κατά τη διάρκεια της νύχτας να καταγραφούν πλημμυρικά φαινόμενα.

Όπως εξήγησε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, το κύμα κακοκαιρίας που θα απασχολήσει τη χώρα μας τις επόμενες ώρες, είναι συνηθισμένο για την Ελλάδα, θα δώσει αρκετές βροχές και καταιγίδες. Τις επόμενες ώρες η μεγαλύτερη προσοχή θα πρέπει να στραφεί σε περιοχές της ανατολικής και νότιας Θεσσαλίας, στη βόρεια Εύβοια, τις Σποράδες και νότια τμήματα της Χαλκιδικής. Εκεί αναμένεται μεγάλος όγκος νερού κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ δεν αποκλείεται να καταγραφούν και κάποια μικρο-πλημμυρικά επεισόδια, τα οποία βεβαίως δεν θα έχουν σχέση με τα όσα άφησε πίσω της η κακοκαιρία Daniel.

Προς τις πρωινές ώρες αυτό το κύμα κακοκαιρίας θα μετακινηθεί πιο ανατολικά για να επηρεάσει τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Πού «ήχησε» το 112

Μήνυμα του 112 εστάλη στις 4 το απόγευμα προς τους κατοίκους της Θεσσαλίας, της κεντρικής Μακεδονίας, της Στερεάς Ελλάδας και των νησιών του βορείου Αιγαίου από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας λόγω της κακοκαιρίας που αναμένεται να περάσει από τις συγκεκριμένες περιοχές αργά σήμερα το απόγευμα μέχρι και το μεσημέρι του Σαββάτου.

Συγκεκριμένα, στο μήνυμα του 112 ενημερώνεται ο πληθυσμός ότι πρόκειται για «Προειδοποιητικό μήνυμα για ισχυρές καταιγίδες -θυελλώδεις ανέμους από τις βραδινές ώρες της Παρασκευής 19/04/2024 ως το μεσημέρι του Σαββάτου 20/04/2024 στην περιοχή σας. Περιορίστε τις μετακινήσεις σας στις απολύτως απαραίτητες και ακολουθείστε τις οδηγίες των Αρχών».

Δείτε το μήνυμα:

Κικίλιας από Λάρισα: «H Θεσσαλία είναι επιβαρυμένη»

«Μας ανησυχεί πιο πολύ η Θεσσαλία, διότι το πεδίο της είναι επιβαρυμένο από την τελευταία καταστροφή» υπογράμμισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλης Κικίλιας από τη Λάρισα, όπου παραβρέθηκε για την σύσκεψη του Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων ενόψει των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να πλήξουν την περιοχή.

«Είμαστε όλοι εδώ. Για μία ακόμη φορά έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα φαινόμενο. Δεν είναι της τάξης των φαινομένων που αντιμετωπίσαμε πριν μερικούς μήνες, όμως προφανώς γίνεται σε ένα πεδίο επιβαρυμένο και ταλαιπωρημένο» σημείωσε σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη.

Ο κ. υπουργός γνωστοποίησε πως θα μείνει στη Λάρισα όλο το βράδυ, μέχρι κι αύριο. «Ζήτησα να είμαστε σε διασπορά όλη τη νύχτα για να παρακολουθήσουμε ανά περιοχή της Θεσσαλίας το φαινόμενο. Η επαγρύπνηση πρέπει να υπάρχει. Καλό είναι για αυτές τις βραδινές ώρες να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας. Είναι σημαντικό το ότι εργαζόμαστε όλοι μαζί» συμπλήρωσε.

Από πλευράς του ο περιφερειάρχης κ. Δημήτρης Κουρέτας τόνισε πως «είμαστε σε ετοιμότητα. Αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι η Θεσσαλία είναι ήδη επιβαρυμένη. Το παρακολουθούμε κι είμαστε επί ποδός. Θα είμαστε σε επιφυλακή μέχρι το φαινόμενο να λήξει».

Δείτε το βίντεο από το onlarissa.gr: