Quantcast

Νέες δημοσκοπήσεις: Τα ποσοστά των κομμάτων ενόψει Ευρωεκλογών

Αναλυτικά τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων. 

Δημοσκόπηση ALCO

Σταθερό παραμένει το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της ALCO που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha το απόγευμα της Πέμπτης (16.5.24).

H διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ,παραμένει διψήφια, ενώ έξι κόμματα βρίσκονται κοντά στο 3%.

Εκτίμηση ψήφου

Στην εκτίμηση ψήφου για τις ευρωεκλογές βρίσκεται στις 16,5 μονάδες (ΝΔ με κεντρική τιμή στο 32,5% και ΣΥΡΙΖΑ με κεντρική τιμή στο 16%), ενώ στην πρόθεση ψήφου στις 14,2 μονάδες (ΝΔ 27% και ΣΥΡΙΖΑ 12,8%).

Πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ λαμβάνει 27%, ο ΣΥΡΙΖΑ 12,8%, το ΠΑΣΟΚ 11%, το ΚΚΕ 7,5%, η Ελληνική Λύση 8%, η Νίκη 3%, η Πλεύση Ελευθερίας 2,8%, το ΜέΡΑ25 2,2%, η Νέα Αριστερά 2,6%, οι Δημοκράτες 2,2% και η Φωνή Λογικής 2,1%.

Για το «μπλόκο» του Αρείου Πάγου στους Σπαρτιάτες

Το 59% των πολιτών δηλώνει ότι συμφωνεί με την απόφαση του Αρείου Πάγου για μη συμμετοχή των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές, ενώ το 21% λανθασμένη.

Το 65% εκτιμά ότι τυχόν αρνητικό αποτέλεσμα για τη ΝΔ δεν θα δημιουργήσει ζήτημα σταθερότητας στη διακυβέρνηση. Το 27% απαντά «ναι» στο συγκεκριμένο ερώτημα.

Δείτε το βίντεο:

Δημοσκόπηση PULSE 

Στη δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ αποακλύπτονται, μεταξύ άλλων, τα κριτήρια με τα οποία θα ψηφίσουν οι πολίτες στις κάλπες της 9ης Ιουνίου καθώς και το πώς αξιολογούν κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η ΝΔ συγκεντρώνει το 33% των πολιτών, ο ΣΥΡΙΖΑ 16%, το ΠΑΣΟΚ 12,5% το ΚΚΕ 8% και η Ελληνική Λύση 9%.

Στο πώς θα ψηφίσουν οι πολίτες στις Ευρωεκλογές, οι μισοί απάντησαν ότι θα ψηφίσουν το ίδιο με τις εθνικές εκλογές, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα ποσοστό 13% που θα ψηφίσει… τιμωρητικά.

Πρόθεση ψήφου 

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 29% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 14% και το ΠΑΣΟΚ 11%.  Τέταρτη έρχεται η Ελληνική Λύση με 8%, εκτοπίζοντας από την τέταρτη θέση το ΚΚΕ που συγκεντρώνει 7%. Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας συγκεντρώνουν 3%. Νέα Αριστερά και ΜέΡΑ25 συγκεντρώνουν 2,5% και η Φωνή Λογικής 2,1%. Οι αναποφάσιστοι φτάνουν το 12,5%.

Εκτίμηση ψήφου 

Στην εκτίμηση ψήφου, βάσει κατανομής των αναποφάσιστων, η ΝΔ συγκεντρώνει 33%, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 16% και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 12,5%. Ακολουθεί  η Ελληνική Λύση και πάλι τέταρτη με 9%, το ΚΚΕ με 8%, το κόμμα της Νίκης και η Πλεύση Ελευθερίας με 3,5%, η Νέα Αριστερά και το ΜέΡΑ25 με 3% και η Φωνή Λογικής με 2,4%.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός

Στην ερώτηση για το ποιον θεωρούν οι πολίτες καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται κατά πολύ του Στέφανου Κασσελάκη, με ποσοστό 36% έναντι 12% αντίστοιχα. Ακολουθούν οι κύροι Ανδρουλάκης, Βελόπουλος και Κουτσούμπας ενώ έκτη είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου με ποσοστό 4%

Συμμετοχή στις Ευρωεκλογές

Στο ερώτημα αν θα πάνε για να ψηφίσουν οι πολίτες στις Ευρωεκλογές, «ναι» απάντησε το 74% και «μάλλον ναι» το 15% «μάλλον όχι» το 3% και «σίγουρα όχι» το 1%

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Οι πολίτες αξιολόγησαν θετικά τη συνάντηση Μηττσοτάκη – Ερντογάν σε ποσοστό 20%, μάλλον θετικά 12% το 30% απάντησε ουδέτερα, μάλλον αρνητικά το 14% και σίγουρα αρνητικά το 13%

Δείτε το βίντεο:

 

Δημοσκόπηση MRB

Ενδιαφέροντα ευρήματα αποκαλύπτονται στο δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της MRB πουέγινε για λογαριασμό του Open.

Κριτήρια για τις ευρωεκλογές

Συνολικά το 83,5% δηλώνει ότι θα πάει στις κάλπες είτε για τα προβλήματα που σχετίζονται με το εσωτερικό της χώρας (46,4%) είτε με την ΕΕ (37,1%). 

Πώς ψηφίζουν οι άνδρες

Στα ποιοτικά επί μέρους ευρήματα, η ΝΔ είναι πρωταθλήτρια στους άνδρες ψηφοφόρους (27,6%). Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 12,1%, τρίτος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με 11,4% και 4η η Ελληνική Λύση με 9,9%.

Πώς ψηφίζουν οι γυναίκες

Η ΝΔ προηγείται και στις προτιμήσεις των γυναικών καθώς συγκεντρώνει 25,5%. Εδώ δεύτερος έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 14,6% και τρίτο το ΠΑΣΟΚ με 10,8%.

Πώς ψηφίζουν οι νέοι 17-34

Στους νέους και στην ηλικιακή ομάδα 17 έως 34 ετών, ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται πρώτος με 19,2%. Ακολουθεί το ΠΑΣΟκ με 14,7% ενώ η ΝΔ έρχεται τρίτη με 14,5%.

Συσπείρωση κομμάτων

Το ΠΑΣΟΚ είναι πρώτο σε συσπείρωση με 75,4%. Ακολουθεί η ΝΔ με 74,4% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μόλις 66,9% ωστόσο ανεβαίνει διαρκώς.

Ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα την οικονομία

Στο κρας τεστ των πολιτικών αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης κυριαρχεί. Θεωρείται ικανότερος σε θέματα διαχείρισης της οικονομίας από το 30,6% των ερωτηθέντων. Ακολουθεί ο Στ. Κασσελάκης με 12,8% και ο Ν. Ανδρουλάκης με 8,7%. Κανένας από τους τρεις απαντά το 32,2%.

Ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα την καθημερινότητα

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται καταλληλότερος να αντιμετωπίσει την καθημερινότητα (25,5%). Ακολουθεί ο Στ. Κασσελάκης (15,2%) και ο Ν. Ανδρουλάκης με 11,6%.

Ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα την εξωτερική πολιτική

Στην εξωτερική πολιτική, η διαφορά Μητσοτακη είναι ακόμη μεγαλύτερη καθώς θεωρείται ικανότερος από το 36,3% των ερωτηθέντων. Ο Στ. Κασσελάκης είναι στο 13,2% και ο Ν. Ανδρουλάκης στο 10,2%.

Πώς αξιολογούν οι πολίτες την απόφαση της Δικαιοσύνης για το Μάτι

Οι πολίτες εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης για μείζονος ενδιαφέροντος θέματα. Για το Μάτι το 82,3% κρίνει την απόφαση αρνητικά, έναντι μόλις 7,4% που την κρίνει θετικά.

Πώς αξιολογούν οι πολίτες την απόφαση της Δικαιοσύνης για τα Τέμπη

Αλλά και για τα Τέμπη η κοινή γνώμη σε ποσοστό 86% την αξιολογεί αρνητικά τις ενέργειες της Δικαιοσύνης. έναντι 6,5% που την κρίνει θετικά.

Το σύνθημα που εκφράζει περισσότερο τους πολίτες

Στο ερώτημα ποιο από τα δύο συνθήματα εκφράζει τους ερωτηθέντες, το 40,6% δήλωσε ότι το εκφράζει το Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια, ενώ το 43,5% δηλώνει ότι προτιμά το Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία.

Δείτε το βίντεο: