Quantcast

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στα Χανιά - Σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις η Πυροσβεστική

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στη Σούδα, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Γιώργο Τσαπάκο.

Ωστόσο η επαγρύπνηση και η επιφυλακή είναι στο ζενίθ για τις πυροσβεστικές δυνάμεις, που φυσικά παραμένουν στο σημείο, ενώ αναμένεται να αφιχθεί και συνδρομή από αέρος και συγκεκριμένα ένα ελικόπτερο τύπου Agusta.

 

Την ίδια εικόνα, δηλαδή αυτή της ελεγχόμενης κατάστασης, έδωσε με δηλώσεις του στο neakriti.gr και ο γνωστός μετεωρολόγος και αντιδήμαρχος Χανίων κ. Μανόλης Λέκκας. Ωστόσο η επιφυλακή παραμένει στο ανώτατο σημείο, καθώς αναμένεται τις επόμενες ώρες ενίσχυση των ήδη ισχυρών ανέμων στην περιοχή. 

Nωρίτερα το πρωί της Τρίτης, μεγάλος συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική από πυρκαγιά σε δασική περιοχή της Σούδας Χανίων, κοντά στον Ναύσταθμο.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από μικρή έκταση, ωστόσο οι πολύ ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή - υπολογίζεται ότι οι ριπές φτάνουν ως και τα 10 μποφόρ - αλλά και οι πυκνοί καπνοί δυσχέραναν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων που έχουν σπεύσει επιτόπου, ενώ η κατάσταση ακόμα και τώρα που η φωτιά έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο είναι δύσκολη λόγω των ισχυρών ανέμων.  

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στις 8.25 καθώς ισχυρές ριπές του ανέμου ενίσχυαν τις φλόγες που έκαιγαν το δασικό τμήμα στον Κόμβο του Ναυστάθμου στα Χανιά, στο ύψος της Εθνικής Οδού του ΒΟΑΚ, με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη για να μην επεκταθεί η φωτιά στην περιοχή Πλατάνι και οδηγηθεί στα Μεγάλα Χωράφια. 

Νωρίτερα, μέσω του 112, εστάλη μήνυμα στους κατοίκους στον Ναύσταθμο, προκειμένου να απομακρυνθούν από την περιοχή τους.  Ειδικότερα το μήνυμα ανέφερε: «Εάν βρίσκεστε στον οικισμό Ναύσταθμο απομακρυνθείτε από την περιοχή. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Για προληπτικούς λόγους ζητήθηκε  η προληπτική εκκένωση του Δημοτικού Σχολείου, του Ναυτικού Νοσοκομείου και της Λέσχης Υπαξιωματικών.

 Η κατάσταση βαίνει βελτιούμενη, όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές του ΓΕΝ, για την «πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 8:10 το πρωί σε βλάστηση εκτός περιοχής Ναυστάθμου Κρήτης (ΝΚ) και εισήλθε στο ανατολικό άκρο του οικισμού του ΝΚ, ο οποίος βρίσκεται εκτός στρατιωτικών εγκαταστάσεων, λόγω της ισχυρής έντασης και κατεύθυνσης των ανέμων».

Επί του παρόντος δεν έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές και δεν υφίσταται κίνδυνος σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και κρίσιμες υποδομές του ΝΚ, όπως διευκρίνισαν περαιτέρω.

Η περιοχά αποκλείστηκε και προληπτικά πραγματοποιήθηκε εκκένωση του οικισμού, του σχολείου και του Ναυτικού Νοσοκομείου Κρήτης (ΝΝΚ).

Στο περιστατικό συνέτρεξαν όλα τα μέσα της Πυροσβεστικής του ΝΚ και του Πυροσβεστικού Σώματος Χανίων, ομάδες «Δευκαλίων» των Ενόπλων Δυνάμεων και εναέρια μέσα από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ).

Στην περιοχή βρίσκεται ο διοικητής της νεοσύστατης Διοίκησης Κατασκευών Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (ΔΙΚΑΦΚΑ), αντιστράτηγος Μιχαήλ Κλούβας, ενώ αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού παραμένει σε ετοιμότητα στον Ναύσταθμο για συνδρομή σε περίπτωση που απαιτηθεί.

Με πληροφορίες από neakriti, zarpanews, ΑΠΕ-ΜΠΕ