Quantcast

ΗΠΑ: Η αντιπρόεδρος Χάρις εμφανίζεται πιο μαχητική σε κοινωνικά ζητήματα, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει ψηφοφόρους

Υποδέχθηκε τον ράπερ Fat Joe στον Λευκό Οίκο για να συζητήσουν τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας που αφορά τη μαριχουάνα. Επισκέφθηκε κλινική όπου γίνονται αμβλώσεις. Ζήτησε εκεχειρία στη Γάζα από την ιστορική γέφυρα στην πόλη Σέλμα της Αλαμπάμα. Περπάτησε στους αιματοβαμμένους διαδρόμους λυκείου του Πάρκλαντ της Φλόριντα.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις έχει βγει από τη σκιά του προέδρου Τζο Μπάιντεν τις τελευταίες εβδομάδες στο πλαίσιο της προσπάθειας να πειστούν οι ψηφοφόροι που τον έστειλαν στον Λευκό Οίκο να τον επανεκλέξουν.

Η Χάρις άρχισε να εμφανίζεται περισσότερο στο προσκήνιο καθώς οι πιο προοδευτικοί Δημοκρατικοί κατηγορούν τον Μπάιντεν για τη στάση του υπέρ του Ισραήλ στον πόλεμο στη Γάζα και την ώρα που οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να δίνει μάχη στήθος με στήθος με τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι αριστεροί ψηφοφόροι στις ΗΠΑ αμφισβητούν τις ηγετικές ικανότητες του Μπάιντεν και εκφράζουν αμφιβολίες για την ηλικία του, ωθώντας την 59χρονη Χάρις να αναφερθεί σε ακανθώδη ζητήματα και με πιο άμεσο τρόπο σε σχέση με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Ο Μπάιντεν έχει υπερασπιστεί το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση και την έχει χαρακτηρίσει ένα «βαθιά προσωπικό και επώδυνο» ζήτημα.

Η Χάρις πήγε ένα βήμα πιο πέρα: στη διάρκεια επίσκεψής της σε κλινική της Planned Parenthood στη Μινεάπολη, που πιστεύεται ότι ήταν η πρώτη επίσκεψη εν ενεργεία αντιπροέδρου σε κλινική που παρέχει υπηρεσίες άμβλωσης, χαρακτήρισε την άμβλωση βασικό μέρος των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται στις γυναίκες.

«Προετοιμαστείτε για τη φρασεολογία: μήτρα», είπε. «Ζητήματα όπως τα ινομυώματα (…) εξετάσεις για τον καρκίνο του στήθους, φροντίδα αντισύλληψης, αυτά γίνονται εδώ και επιπλέον φυσικά παροχή αμβλώσεων», τόνισε η Χάρις.

Στην πόλη Σέλμα έκανε τις εντονότερες δηλώσεις που έχει κάνει μέχρι στιγμής υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος για τις επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας: «Με δεδομένα τα τεράστια δεινά στη Γάζα, πρέπει να κηρυχθεί αμέσως κατάπαυση του πυρός».

Η χρήση της φράσης «κατάπαυση του πυρός» από την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ έγινε δεκτή θετικά από κάποιους, ενώ άλλοι ζήτησαν να συνοδευτεί από αλλαγή πολιτικής. Η Χάρις πίεσε επίσης το Ισραήλ να κάνει περισσότερα για να απαλύνει «την ανθρωπιστική καταστροφή» στη Γάζα.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αντιπρόεδρος έχει προσπαθήσει να υιοθετήσει έναν πιο εμφατικό τόνο σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τη Γάζα, αλλά η υιοθέτηση νέας φρασεολογίας δεν έχει αντίκτυπο όταν δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ασκεί πιέσεις για μια πιο σημαντική αλλαγή πολιτικής», σχολίασε ο Αμπάς Αλαουίεχ, στέλεχος εκστρατείας που καλεί τους ψηφοφόρους να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις πολιτικές της κυβέρνησης Μπάιντεν επιλέγοντας τη «μη δεσμευτική» ψήφο στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών.

«Πρέπει να πιέσει περισσότερο τον Μπάιντεν να αλλάξει την αμερικανική πολιτική», πρόσθεσε.

Νυν και πρώην συνεργάτες της Χάρις απέρριψαν την άποψη ότι υπάρχει διαφορά πολιτικής μεταξύ εκείνης και του Μπάιντεν. Εξηγούν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν μπορεί να δώσει έμφαση σε κάποια ζητήματα χωρίς να αποξενώσει τους πιο συντηρητικούς ψηφοφόρους, τους οποίους χρειάζεται για να κερδίσει τις εκλογές.

Ως ο «επικεφαλής του συνασπισμού» ο Μπάιντεν, σημειώνουν οι συνεργάτες της Χάρις, πρέπει να επικεντρωθεί στα βασικά οικονομικά ζητήματα που θα προσελκύσουν τους κεντρώους.

Για τον λόγο αυτό τα 11 από τα 16 ταξίδια του φέτος έχουν πραγματοποιηθεί σε αμφίρροπες πολιτείες, όπως το Ουισκόνσιν, το Μίσιγκαν και η Πενσιλβάνια, προκειμένου να προωθήσει τις οικονομικές του πολιτικές που έχουν στόχο να φέρουν πίσω στις ΗΠΑ θέσεις εργασίας στον μεταποιητικό τομέα και να στηρίξουν τα εργατικά συνδικάτα.

Η Χάρις, η πρώτη μαύρη, ασιάτισσα και γυναίκα που αναλαμβάνει τη θέση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, έχει υιοθετήσει έναν πιο μαχητικό ρόλο, με τις περιοδείες της «Μάχη για τις Αναπαραγωγικές Ελευθερίες» και «Μάχη για τις Ελευθερίες μας», πέραν των ομιλιών της για την οικονομία.

Πρόκληση

Δημοσκόπηση του Reuters / Ipsos έδειξε ότι ο Μπάιντεν και ο Τραμπ δίνουν μάχη στήθος με στήθος σε εθνικό επίπεδο, αλλά και ότι οι γυναίκες, οι ψηφοφόροι κάτω των 40 ετών και οι Λατινοαμερικάνοι αποδοκιμάζουν τις πολιτικές του Μπάιντεν.

Όλες αυτές οι ομάδες ψήφισαν τον Δημοκρατικό το 2020 και τον βοήθησαν να νικήσει τον Τραμπ.

Όμως πλέον το 56% των Αφροαμερικανών έχει θετική άποψη για το έργο του Μπάιντεν ως προέδρου, ένα χαμηλό ποσοστό για μια ομάδα που συνήθως 9 μέλη της στα 10 προτιμούν τους Δημοκρατικούς υποψήφιους.

Η δημοτικότητα της Χάρις επίσης κυμαίνεται γύρω στο 40%.

Αν ο Τραμπ κερδίσει τους λευκούς ψηφοφόρους, ο Μπάιντεν χρειάζεται τη στήριξη διάφορων ομάδων, που συνήθως ψηφίζουν τους Δημοκρατικούς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ