Quantcast

Ισραήλ: «Κλείδωσαν» τα αντίποινα στο Ιράν

Στόχος του Ισραήλ είναι να πλήξει το Ιράν χωρίς να προκαλέσει γενικευμένο πόλεμο, μετέδωσε το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του πολεμικού συμβουλίου του εβραϊκού κράτους το απόγευμα της Δευτέρας.

Τι αποφάσισε το πολεμικό συμβούλιο

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε για να συζητήσει την απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν. Σύμφωνα με το Channel 12, συζητήθηκαν πολλές επιλογές, με καθεμία από αυτές να είναι μια «επώδυνη» απάντηση κατά του Ιράν, η οποία όμως δεν θα πυροδοτήσει έναν περιφερειακό πόλεμο.

Στόχος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου ήταν επίσης να επιλέξει μια απάντηση στην ιρανική επίθεση του Σαββάτου την οποία δεν θα μπλοκάρουν οι ΗΠΑ.

Παράλληλα, η Wall Street Journal σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι το Ισραήλ θα απαντήσει γρήγορα στην επίθεση του Ιράν. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι εξέφρασαν την ελπίδα ότι οι δύο χώρες θα καταφέρουν να ξεφύγουν από αυτόν τον κύκλο έντασης, καθώς αμφότεροι θα μπορέσουν να δηλώσουν νικητές σε βαθμό τέτοιο ώστε να τους δοθεί μια έξοδος για να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA οι επικρατέστερες επιλογές που εξετάζει το Ισραήλ είναι τρεις:

α) Στοχευμένο χτύπημα στα σημεία εκτόξευσης drones και πυραύλων του Ιράν

β) Χτύπημα στην αεράμυνα του Ιράν με μαχητικά 5ης γενιάς F-35 και 

γ) Ισχυρό χτύπημα ή υβριδικό χτύπημα ακόμη και σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

Υπενθυμίζεται ότι η Ισλαμική Δημοκρατία εκτόξευσε drones και πυραύλους προς το Ισραήλ αργά το Σάββατο,13/04, σε αντίποινα για μια επίθεση στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό, τροφοδοτώντας φόβους για έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο που θα μπορούσε να ξεσπάσει στον απόηχο του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Ιράν: «Θα απαντήσουμε άμεσα, αν το Ισραήλ προχωρήσει σε αντίποινα»

Υπενθυμίζεται πως ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, δήλωσε τη Δευτέρα στον Βρετανό ομόλογό του ότι «Το Ιράν δεν επιθυμεί αύξηση των εντάσεων αλλά θα απαντήσει άμεσα και πιο σθεναρά από ό,τι προηγουμένως, αν το Ισραήλ προχωρήσει σε αντίποινα».

ΗΠΑ: «Θα υπερασπιστούμε το Ισραήλ»

Οι ΗΠΑ δεν «επιδιώκουν κλιμάκωση» αλλά θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται το Ισραήλ μετά την επίθεση του Ιράν κατά του εβραϊκού κράτους, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

«Δεν επιδιώκουμε κλιμάκωση αλλά θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε το Ισραήλ και να προστατεύουμε τις δυνάμεις μας στην περιοχή», τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Ιράκ, Μοχαμάντ Αλί Ταμίμ.

Ρωσία: «Όλες οι πλευρές πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση»

Ο γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πάτρουσεφ επικοινώνησε τη Δευτέρα με τον επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ Τσάχι Χανέγκμπι για να συζητήσουν σχετικά με την κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο το ρωσικό Interfax.

Μεταξύ άλλων, ο Νικολάι Πάτρουσεφ υπογράμμισε πως όλες οι πλευρές πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση ώστε να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, το Κρεμλίνο εξέφρασε έντονη ανησυχία για την κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή μετά την μαζική επίθεση με drones και πυραύλους που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ.