Quantcast

Παλιστινιακή Αρχή: Άδικο, ανήθικο και αδικαιολόγητο το βέτο των ΗΠΑ στην ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Η Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε το βέτο που άσκησαν οι ΗΠΑ στο σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που συνιστούσε στη Γενική Συνέλευση να εγκρίνει την ένταξη της Παλαιστίνης ως κράτους-πλήρους μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στο οποίο βλέπει να αντανακλάται η «επιθετική πολιτική» της Ουάσιγκτον που ωθεί τη Μέση Ανατολή «στο χείλος της αβύσσου».

«Αυτή η επιθετική αμερικανική πολιτική έναντι της Παλαιστίνης, του λαού της και των νομίμων δικαιωμάτων του αποτελεί κατάφωρη επίθεση στο διεθνές δίκαιο και ενθάρρυνση της συνέχισης του γενοκτονικού πολέμου κατά του λαού μας (...) Ωθεί ακόμη περισσότερο την περιοχή στο χείλος της αβύσσου», ανέφερε το γραφείο του κ. Αμπάς στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Το αμερικανικό βέτο «αποκαλύπτει τις αντιφάσεις της αμερικανικής πολιτικής, που παριστάνει από τη μια πως υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών, αλλά από την άλλη εμποδίζει την εφαρμογή αυτής της λύσης» στον ΟΗΕ, προσέθεσε, ευχαριστώντας τα δώδεκα κράτη που τάχθηκαν υπέρ της εισδοχής της Παλαιστίνης στον οργανισμό ως κράτους-πλήρους μέλους.

«Ο κόσμος ενωμένος υποστηρίζει τις αξίες της αλήθειας, της δικαιοσύνης, της ελευθερίας και της ειρήνης που αντιπροσωπεύει η παλαιστινιακή υπόθεση», έκρινε ακόμη η προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής, που έχει έδρα τη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Το σχέδιο απόφασης που καταρτίστηκε και υποβλήθηκε στο ΣΑ από την Αλγερία και «συνιστούσε στη Γενική Συνέλευση να εγκρίνει την ένταξη της Παλαιστίνης ως κράτους πλήρους μέλους στον ΟΗΕ» έλαβε 12 ψήφους, 2 κράτη-μέλη απείχαν και ένα ψήφισε κατά· όμως αυτή η τελευταία ψήφος ήταν η καθοριστική.

Το βέτο που άσκησαν οι ΗΠΑ είναι «άδικο, ανήθικο και αδικαιολόγητο», έκρινε η Παλαιστινιακή Αρχή.