Quantcast

ΥΠΕΞ Τουρκίας για Έκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Αβάσιμοι ισχυρισμοί και πολιτική δυο μέτρων και δύο σταθμών

Την ενόχλησή του για την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Τουρκία εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Η Άγκυρα μέσω ανακοίνωσης του ΥΠΕΞ κατηγορεί για δύο μέτρα και δύο σταθμά τις ΗΠΑ όσον αφορά τη στάση τους ανθρώπινα δικαιώματα, καλώντας την Ουάσιγκτον να σταματήσει να συνεργάζεται με τρομοκρατικές οργανώσεις.

Παράλληλα στη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών γίνεται λόγος ότι η έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα που δημοσιεύτηκε από το  State Department περιέχει  αβάσιμους ισχυρισμούς και προκατειλημμένα σχόλια εναντίον της Τουρκίας 

Η ανακοίνωση  του τουρκικού ΥΠΕΞ:

Η Έκθεση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του 2023 που δημοσιεύθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ στις 22 Απριλίου 2024, αποτελούμενη από τμήματα για σχεδόν 200 χώρες, περιέχει, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, αβάσιμους ισχυρισμούς, εσφαλμένες πληροφορίες και προκατειλημμένα σχόλια σχετικά με την Τουρκία.

Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι δεν αποδίδουμε εύσημα σε αυτήν την έκθεση, η οποία συντάχθηκε με βάση ισχυρισμούς άγνωστης προέλευσης και ομιλίες κύκλων που συνδέονται με τρομοκρατικές οργανώσεις για άλλη μια χρονιά.

Η Τουρκία παραμένει σταθερά προσηλωμένη στις αρχές της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει πολύπλευρες και σοβαρές τρομοκρατικές απειλές.

Οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις που πραγματοποιούμε βάσει του δικαιώματος αυτοάμυνας στοχεύουν εξ ολοκλήρου εναντίον τρομοκρατικών στοιχείων και των δυνατοτήτων τους που χρησιμοποιούνται σε τρομοκρατικές δραστηριότητες. Ως σύμμαχος που γνωρίζει πλήρως το εύρος της δίκαιης και νόμιμης πάλης μας ενάντια σε κάθε μορφή τρομοκρατίας, η επιμονή των Ηνωμένων Πολιτειών σε ασυνεπείς ισχυρισμούς που διαστρεβλώνουν τα γεγονότα είναι ακατανόητη.

Ανησυχούμε επίσης βαθιά που η έκθεση δεν αντικατοπτρίζει δεόντως τις συνεχιζόμενες απάνθρωπες επιθέσεις στη Γάζα, οι οποίες βλάπτουν σημαντικά όχι μόνο τα αναφαίρετα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού αλλά και τις κοινές αξίες όλης της ανθρωπότητας. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι η εν λόγω έκθεση συντάχθηκε με πολιτικά κίνητρα, μακριά από αμεροληψία και αντικειμενικότητα.

Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες να επικεντρωθούν στα δικά τους ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και να σταματήσουν τις συνεργασίες τους με τρομοκρατικές οργανώσεις και την πολιτική δυο μέτρων και στο σταθμών  για τα ανθρώπινα δικαιώματα.