Quantcast

Eurovision 2024: Οι εκπλήξεις, τα φαβορί και οι μεγάλες επιστροφές - ΒΙΝΤΕΟ

Με φωτιές, μεγάλες επιστροφές, μια Κύπρο υπέροχη και… γυμνό πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ ο Α' Ημιτελικός της Eurovision στην πόλη Μάλμε της Σουηδίας, στο Μάλμε Αρένα.

Ο 68ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision 2024 πραγματοποιείται στη Σουηδία‚ μετά τη νίκη της χώρας στον διαγωνισμό του 2023, με το τραγούδι “Tattoo” της Λορίν.

Η Silia Kapsis (Σήλια Καψή) με το Liar άνοιξε το διαγωνιστικό κομμάτι της φετινής Eurovision εκπροσωπώντας την Κύπρο και κατάφερε να πάρει την πρόκριση για τον τελικό του Σαββάτου (11/05/24).

Οι 10 από τις 15 χώρες που πέρασαν στον τελικό της Eurovision

Το φαβορί ο Baby Lasagna από την Κροατία με το τραγούδι «Rim Tim Tagi Dim» προκρίθηκε στον τελικό ενώ οι υπόλοιπες οκτώ χώρες μαζί με την Κύπρο ήταν οι: Σερβία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Ουκρανία, Λιθουανία, Φιλανδία, Ιρλανδία και Λουξεμβούργο. Στον Α’ Ημιτελικό, εμφανίστηκαν και ψήφισαν η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο από τις «Big Five», καθώς και η διοργανώτρια Σουηδία, οι οποίες προκρίνονται απευθείας στον Τελικό.

Η «φλεγόμενη» Φουρέιρα

Η… φλεγόμενη Ελένη Φουρέιρα επέστρεψε για τρίτη φορά στη σκηνή της Eurovision με το «Fuego», που έχει γράψει ιστορία στον μουσικό διαγωνισμό και το οποίο είχε καταλάβει τη 2η θέση το 2018. H χορευτική διασκευή και η εκρηκτική χορογραφία, την οποία επιμελήθηκε ο Bill Roxenos, κέρδισε τις εντυπώσεις όχι μόνο των eurofans, των θεατών αλλά και του BBC. Σε ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του στο Instagram, ο βρετανικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας έγραψε: «Η απίστευτη Ελένη Φουρέιρα φέρνει φωτιά στη Eurovision».

Τζόνι Λόγκαν 37 χρόνια μετά!

Μια από τις πιο εμβληματικές φιγούρες του διαγωνισμού είναι αδιαμφισβήτητα ο 69χρονος Ιρλανδός τραγουδιστής Johnny Logan, ο οποίος έχει κερδίσει δύο φορές ως σόλο καλλιτέχνης, το 1980 και το 1987. Ο Logan, μετά από 37 χρόνια, εμφανίστηκε ως interval act του Ημιτελικού, ερμηνεύοντας το “Euphoria”, το κομμάτι με το οποίο η Loreen κέρδισε τον διαγωνισμό το 2012. Με την αισθαντική φωνή του και ζωντανή ορχήστρα έδωσε μία τελείως διαφορετική χροιά στο τραγούδι και καταχειροκροτήθηκε από το κοινό. Μέχρι πρότινος, ο Johnny Logan ήταν ο μόνος καλλιτέχνης που είχε στο ενεργητικό του δύο νίκες στον διαγωνισμό. Το ρεκόρ του Logan καταρρίφθηκε όταν η Loreen κέρδισε στο Λίβερπουλ πέρυσι για δεύτερη φορά.

Στην εθνική τους γλώσσα οι μισές χώρες!

Ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία της Eurovision 2024 είναι αναμφίβολα ο μεγάλος αριθμός εθνικών γλωσσών που θα ακουστούν. Πλέον έχουμε ακούσει όλα τα τραγούδια που διαγωνίζονται στη φετινή Eurovision και με ενθουσιασμό είδαμε πως παρόλο που τα περισσότερα είναι στην αγγλική γλώσσα, 19 χώρες έχουν επιλέξει να τραγουδήσουν στη δική τους γλώσσα (τρεις χώρες έχουν ούτως ή άλλως επίσημη γλώσσα τα αγγλικά). Φέτος βλέπουμε σχεδόν τις μισές χώρες να διαγωνίζονται στην εθνική τους γλώσσα, αφού ακούγονται 17 γλώσσες –συμπεριλαμβανομένης της αγγλικής– σε σύνολο 37 χωρών. Αναλυτικότερα, ακούσαμε και θα ακούσουμε στη σκηνή της Eurovision: αρμένικα, αζέρικα (για πρώτη φορά στον διαγωνισμό), αυστραλέζικα (διάλεκτος Yankunytjatjara), γαλλικά, εβραϊκά, ελληνικά, εσθονικά, ιταλικά, ισπανικά, λιθουανικά, νορβηγικά, ολλανδικά, πορτογαλικά, σέρβικα, σλοβένικα και ουκρανικά.

 Για την ιστορία, μέχρι και το 1998 κάθε χώρα ήταν υποχρεωμένη να διαγωνίζεται με τραγούδι στην εθνική της γλώσσα, αλλά αυτός ο περιορισμός άρθηκε το 1999. Έκτοτε οι περισσότερες χώρες επιλέγουν να τραγουδούν στα αγγλικά, θεωρώντας πως έτσι ίσως είναι πιο εύκολο οι θεατές των υπόλοιπων χωρών να συνδεθούν με τη μουσική τους και τελικά να τις ψηφίσουν.

Οι εκπλήξεις

Ο εκπρόσωπος της Φινλανδίας, Windows95man εμφανίστηκε στην σκηνή της Eurovision 2024 χωρίς παντελόνι, με τον σκηνοθέτη της βραδιάς να δουλεύει υπερωρίες για να ‘κλέψει’ στο 100% το θέαμα. Η ωδή του showman στη δεκαετία του 1990 αφορούσε και ένα μπλουζάκι των Microsoft Windows 95 που έπρεπε επίσης, να τακτοποιήσει ο σκηνοθέτης (να το θολώσει), αφού πρόβαλε brand.

Μετά από πολλά χρόνια η Ιρλανδία φιγουράρει πολύ υψηλά στα στοιχήματα και ο λόγος είναι η αμφιλεγόμενη συμμετοχή της. Το Bambie Thug με το «Doomsday Blue» ανέβηκε στη σκηνή και προκάλεσε πανικό στην αρένα. Μετά το τέλος του perfomance, οι σχολιαστές της ΕΡΤ, Θανάσης Αλευράς και Ζερόμ Καλούτα δεν μπόρεσαν να μην αστειευτούν καλώντας επειγόντως για ένα τρισάγιο.

Να πούμε ότι το Λουξεμβούργο που επιστρέφει στον διαγωνισμό μετά από 31 χρόνια και εκπρόσωπος της χώρας είναι η TALI με το τραγούδι «Fighter». Μεταξύ του 1956 και του 1993, το Λουξεμβούργο απουσίασε μόνο μία φορά, το 1959. Ωστόσο, το 1993 το Λουξεμβούργο υποβιβάστηκε από τη συμμετοχή στο διαγωνισμό του 1994 και από τότε δεν επέστρεφε γιατί δεν προτίθετο να επενδύσει στον θεσμό.

Η συμμετοχή του Ισραήλ έφερε αντιδράσεις

Επιπροσθέτως, τους τελευταίους μήνες υπήρξαν εκκλήσεις για μποϊκοτάζ του φετινού διαγωνισμού από πολλές χώρες εξαιτίας της συμμετοχής του Ισραήλ. Πολλοί επισήμαναν το γεγονός ότι η Ρωσία είχε αποκλειστεί από τη Eurovision όταν ξεκίνησε ο πόλεμος με την Ουκρανία, ενώ η ίδια πολιτική δεν ίσχυσε για το Ισραήλ. Πάνω από 1.000 Σουηδοί καλλιτέχνες ζήτησαν φέτος την απαγόρευση του Ισραήλ, όπως οι Robyn, Fever Ray και First Aid Kit, ενώ πάνω από 1.400 Φινλανδοί επαγγελματίες της μουσικής βιομηχανίας υπέγραψαν ένα αίτημα για την απαγόρευση της συμμετοχής της χώρας και στον διαγωνισμό.

Ενώ οι παλαιστινιακές σημαίες και τα σύμβολα έχουν απαγορευτεί στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, της οποίας τα ημιτελικά διεξάγονται αυτή την ώρα, στο opening act του Πρώτου Ημιτελικού στην Malmo Arena, o Eric Saade εμφανίστηκε με δεμένη παλαιστινιακή μαντίλα στο χέρι του. Ο σουηδό-παλαιστίνιος καλλιτέχνης, είχε εκπροσωπήσει τη Σουηδία το 2011, κερδίζοντας μάλιστα την τρίτη θέση και επιλέχθηκε να ανοίξει μαζί με άλλους τον διαγωνισμό τραγουδιού. Εμφανίστηκε στο Live Show του ημιτελικού με δεμένη παλαιστινιακή μαντίλα στο χέρι του.

Ελλάδα

Να τονίσουμε ότι μιλώντας με τον έναν εκ των σχολιαστών, τον Θανάση Αλευρά, μας ενημέρωσε ότι η Ελλάδα με το «Ζάρι» προβλέπεται να πάει πολύ καλά και το κλίμα είναι πολύ θετικό απέναντί μας και τη Μαρίνα Σάττι. Αύριο λοιπόν ο β΄ ημιτελικός και το Σάββατο 11 Μαΐου στις 22:00, ο τελικός από την ΕΡΤ1. Η Ελλάδα με τη Μ. Σάττι και το Ζάρι της εμφανίζεται τρίτη κατά σειρά. Είκοσι έξι χώρες θα συμμετάσχουν στον τελικό, αποτελούμενες από τη διοργανώτρια χώρα Σουηδία, τις “Μεγάλες Πέντε” και τις δέκα συμμετοχές με την καλύτερη κατάταξη σε κάθε έναν από τους δύο ημιτελικούς. Η περσινή νικήτρια (Σουηδία) και οι χώρες των Big-5 (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο) προκρίνονται αυτομάτως για τον τελικό στις 11 Μαΐου, αλλά θα εμφανιστούν στους ημιτελικούς, ως μέρος του σόου. Ο ημιτελικός θα προβληθεί ζωντανά από την ΕΡΤ στις 22:00 και από τις 15 χώρες που συμμετέχουν, θα περάσουν στον μεγάλο τελικό οι 10.

Αναλυτικά η σειρά εμφάνισης στον β’ ημιτελικό αύριο 9/05:

  1. Μάλτα / Sarah Bonnici – Loop
  2. Αλβανία / BESA – TITAN
  3. Ελλάδα / Marina Satti – ZARI
  4. Ελβετία / Nemo – The Code
  5. Τσεχία / Aiko – Pedestal
  6. Γαλλία / Slimane – Mon amour
  7. Αυστρία / Kaleen – We Will Rave
  8.  Δανία / SABA – SAND
  9. Αρμενία / LADANIVA – Jako
  10.  Λετονία / Dons – Hollow
  11. Ισπανία / Nebulossa – ZORRA
  12. Σαν Μαρίνο / MEGARA – 11:11
  13. Γεωργία / Nutsa Buzaladze – Firefighter
  14.  Βέλγιο / Mustii – Before The Party’s Over
  15. Εσθονία / 5MIINUST x Puuluup – (nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi
  16. Ιταλία / Angelina Mango – La Noia
  17. Ισραήλ / Eden Golan – Hurricane
  18. Νορβηγία / Gåte – Ulveham
  19. Ολλανδία / Joost Klein – Europapa