Quantcast

Φραγκογιάννης: Ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας-Μαυροβουνίου

Με τις συναντήσεις του πρωθυπουργού Milojko Spajic, του αναπληρωτή πρωθυπουργού και υπεύθυνου για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, Nik Gjeloshaj, τους υπουργούς Οικονομικών, Novica Vuckovic, και Ενέργειας, Sasa Mujovic, του Μαυροβουνίου καθώς και εκπροσώπων οικονομικών φορέων της χώρας ολοκλήρωσε χθες την διήμερη επίσκεψη εργασίας στην Ποντγκόριτσα ο υ7φυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης.

Ο κ. Φραγκογιάννης είχε την ευκαιρία επίσης να παραστεί στον εορτασμό της εθνικής επετείου, που οργάνωσε η ελληνική πρεσβεία, όπου και απηύθυνε χαιρετισμό, παρουσία του Προέδρου της χώρας, Jakov Milatovic.

Στη συνάντησή του με τον Μαυροβούνιο πρωθυπουργό, ο κ. Φραγκογιάννης υπογράμμισε τις αταλάντευτες θέσεις της Ελλάδος υπέρ της ένταξης του Μαυροβουνίου στην Ε.Ε., ως πλήρες μέλος, και διαβεβαίωσε ότι η Αθήνα θα παράσχει στην Ποντγκόριτσα κάθε δυνατή υποστήριξη και τεχνογνωσία σε όλους τους τομείς, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσής της.

Από πλευράς του ο κ. Spajic εξήρε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης στον τομέα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα παράδειγμα προς μίμηση στα Βαλκάνια και σε όλη την Ευρώπη. Παράλληλα, κάλεσε τις ελληνικές επιχειρήσεις να διεκδικήσουν τη συμμετοχή τους σε μεγάλα έργα υποδομών, προϋπολογισμού 8 δις. ευρώ, τα οποία σχεδιάζει να υλοποιήσει η κυβέρνησή του εντός της επόμενης πενταετίας.

Με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, εξετάσθηκαν τρόποι προσέλκυσης ελληνικών επενδύσεων στο Μαυροβούνιο, ενίσχυσης του διμερούς εμπορίου αγαθών καθώς και αξιοποίησης της ελληνικής τεχνογνωσίας σε τομείς, όπως ο κατασκευαστικός, ο αγροτοδιατροφικός, ο χρηματοπιστωτικός, ο ενεργειακός καθώς και ο τομέας θαλασσίων μεταφορών. Διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων Αθήνας-Ποντγκόριτσας ως προς την ανάγκη πύκνωσης των εμπορικών και οικονομικών επαφών και συμφωνήθηκε η διοργάνωση στοχευμένου επιχειρηματικού φόρουμ, το οποίο θα λάβει χώρα προσεχώς στο Μαυροβούνιο.

Στο πλαίσιο των συνομιλιών με τον υπουργό Οικονομικών, Novica Vuckovic, στις οποίες συμμετείχε η επικεφαλής του κρατικού φορέα προσέλκυσης επενδύσεων του Μαυροβουνίου (Montenegro Investment Agency - MIA), συζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας, βελτίωσης του υφιστάμενου διμερούς θεσμικού πλαισίου και έναρξης επαφών μεταξύ Enterprise Greece - ΜIA.

Τέλος, κατά την ιδιαίτερη συνάντησή του με τον Μαυροβούνιο υπουργό Ενέργειας, καθηγητή Sasa Mujovic, επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον των δύο χωρών να αξιοποιήσουν στο έπακρο την κτηθείσα εμπειρία και πολύτιμη τεχνογνωσία της Ελλάδος στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης και της ανάπτυξης υποδομών. Ο κ. Mujovic χαρακτήρισε τη χώρα μας αξιόπιστο εταίρο του Μαυροβουνίου, υπογραμμίζοντας ότι η ήδη υφιστάμενη επιχειρηματική παρουσία ελληνικής εταιρείας πετρελαιοειδών συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της χώρας του.