Quantcast

Μείωση χρεώσεων στις συναλλαγές μέσω POS - Ποιες επιχειρήσεις αφορά

Με νομοθετική ρύθμιση  μειώνονται οι προμήθειες στις συναλλαγές έως 10 ευρώ  με POS, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. 

Σήμερα ο μέσος όρος των προμηθειών στο πλαστικό χρήμα για τέτοιες συναλλαγές είναι κοντά στο 1%  και με τη νομοθετική ρύθμιση που έρχεται εντός της εβδομάδας θα πρέπει να μειωθεί στο 0,5% για συναλλαγές έως 10 ευρώ.

Η ρύθμιση δεν θα αφορά οριζόντια όλες τις επιχειρήσεις αλλά συγκεκριμένους ΚΑΔ που θεωρείται ότι πλήττονται από τις υψηλές προμήθειες με αποτέλεσμα να έχουν σχεδόν μηδαμινό κέρδος. Στην πραγματικότητα θα αφορά περίπτερα, ταξί, λαϊκές αγορές,μικροπωλητές  κλπ. Δεν θα αφορά, για παράδειγμα, τα σούπερ μάρκετ, ακόμη και για αγορές κάτω των 10 ευρώ. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να στηριχτούν οι μικροί επαγγελματίες λόγω της υποχρεωτικής χρήσης POS στις πληρωμές με κάρτες και να μην βρουν νέα παράθυρα φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ρύθμιση  θα ορίζει το τελικό, αθροιστικό ποσό της συνολικής προμήθειας το οποίο δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 0,5% της αξίας της συναλλαγής. Θα προβλέπεται  ένα συγκεκριμένο πλαφόν στο ποσοστό της προμήθειας ανά συναλλαγή, το οποίο θα περιλαμβάνει τις επιμέρους προμήθειες των τραπεζών, εκκαθαριστών και σχημάτων καρτών.

 Υπενθυμίζεται πως σήμερα οι κρίκοι της αλυσίδας που εισπράττει προμήθειες από μια συναλλαγή με πλαστικό χρήμα είναι οι τράπεζες, οι πάροχοι - εκκαθαριστές, αλλά και τα διεθνή σχήματα πληρωμών Visa και Μastercard που φαίνεται να έχουν τα υψηλότερο μερίδιο προμηθειών σε αυτό το τριμερές σχήμα.

Σε κάθε περίπτωση, η νομοθετική διάταξη θα μειώνει ορίζοντια - από την δημοσίευση της σε ΦΕΚ και μετά – τις προμήθειες και τις χρεώσεις σε συναλλαγές έως 10 ευρώ στο 0,5%.

Η κυβέρνηση αναγκάζεται να προχωρήσει σε νομοθετική παρέμβαση καθώς διαπιστώθηκε αδυναμία συνεννόησης ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη που επιβάλλουν προμήθειες (τράπεζες, acquirers και διεθνή σχήματα πληρωμών). Όπως έχει τονίσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας οι τράπεζες ήταν οι πιο «εύκολες» στη σχετική συζήτηση και ήταν διατεθειμένες να προχωρήσουν σε μειώσεις,γεγονός που σημαίνει ότι το πρόβλημα για συμφωνία εντοπίστηκε στα άλλα δύο μέρη.