Quantcast

Philip Morris: Smoke Free πολιτική – Η επιτυχία της Ελλάδας στη βιωσιμότητα

Πρότυπο βιωσιμότητας για την Philip Morris αποτελεί η Ελλάδα, μια από τις πρώτες χώρες που υιοθέτησαν την πολιτική smoke free, με το αποτύπωμα της Παπαστράτος να είναι έντονο σε όλους τους πυλώνες ESG.  Την ίδια στιγμή ψήφο εμπιστοσύνης στα υποκατάστατα καπνού δίνουν οι Ευρωπαίοι, με αίτημα για ευνοϊκότερη φορολογική πολιτική, που θα συμβάλλει στην πάταξη του παράνομου εμπορίου.

Αναφορικά με την Ελλάδα και τη συμβολή της στη smoke free πολιτική ο Miguel Coleta, Γενικός Διευθυντής Βιωσιμότητας της PMI χαρακτήρισε τη χώρα μας «Πρότυπο Βιωσιμότητας», μιλώντας στο περιθώριο ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Απριλίου στο Παρίσι, όπου ο ίδιος μαζί με τον Tommaso Di Giovanni Αντιπρόεδρο Διεθνών Επικοινωνιών της PMI παρουσίασαν την Ενιαία Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης της Philip Morris International για το 2023.

Ο κ. Coleta, εστίασε μεταξύ άλλων, στις καλές πρακτικές της Παπαστράτος σε ό,τι αφορά την ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων με την διεθνή πιστοποίηση AWS, το εκτενές πρόγραμμα αναδάσωσης με τη φύτευση και φροντίδα 70.000 δέντρων αλλά και τις συνεχείς επενδύσεις στο εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο με στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, κάνοντας ειδική μνεία στη μεγαλύτερη πράσινη επένδυση 10 εκατ. ευρώ που υλοποιείται, στο πλαίσιο του Zero Carbon Tech προγράμματος της PMI.

Smoke Free στόχος

Σύμφωνα με τον απολογισμό, ο συνολικός αριθμός των χρηστών IQOS της Παπαστράτος ξεπέρασε τους 500 χιλιάδες με τα μη καιόμενα προϊόντα να αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 70% των καθαρών εσόδων της εταιρείας. Αξιοσημείωτο είναι, ότι το εργοστάσιο της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο εξάγει κατά 90% τις θερμαινόμενες ράβδους καπνού σε 20 χώρες σε όλο τον κόσμο. 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, σε περίπου 33 εκατομμύρια εκτιμώνται οι χρήστες εναλλακτικών προϊόντων της Philip Morris International, μητρικής της Παπαστράτος συμπεριλαμβανομένων 28,6 εκατομμυρίων χρηστών IQOS (2022: 24,9 εκατομμύρια χρήστες IQOS) ενώ ποσοστό 36,4% από τα καθαρά έσοδα της εταιρείας προέρχεται από τα εναλλακτικά προϊόντα (2022: 32,1%).  Τα εναλλακτικά προϊόντα της PMI διατίθενται προς πώληση σε 84 αγορές, εκ των οποίων το 47% είναι σε αγορές χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος (2022: 73, 42%) ενώ σε 25 αγορές τα εναλλακτικά προϊόντα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% των ετήσιων καθαρών εσόδων (2022: 17).

Η συνολική επένδυση για τα εναλλακτικά προϊόντα από το 2008 ανέρχεται σε 12,5 δισ. δολ. (2022: 10,7 δισ. δολ.) ενώ το 98% του συνολικού όγκου πωλήσεων καλύπτεται από προγράμματα πρόληψης της πρόσβασης των νέων σε καπνικά προϊόντα, στα έμμεσα κανάλια λιανικής πώλησης(2022: 91%).

Σύμφωνα με  έκθεση βιωσιμότητας της PMI, ποσοστό 94% του καπνού αγοράζεται χωρίς κίνδυνο καθαρής αποψίλωσης των διαχειριζόμενων φυσικών δασών και χωρίς μετατροπή των φυσικών οικοσυστημάτων (2022: 55%) ενώ 8,14 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού βελτιστοποιήθηκαν στις περιοχές καλλιέργειας καπνού (σωρευτικά από το 2019) (2022: 4,94 εκατομμύρια κυβικά μέτρα).

Φόροι και παράνομο εμπόριο

Την ίδια στιγμή αποτελέσματα έρευνας της Povaddo που δημοσιεύτηκε στις 15 Απριλίου στο Παρίσι, αποδεικνύουν ότι Ευρωπαίοι παραδέχονται πως τα υποκατάστατα καπνού, όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και ο θερμαινόμενος καπνός, αποτελούν εύλογες εναλλακτικές λύσεις για τα τσιγάρα και ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να εξετάσει προσεκτικά τις ανεπιθύμητες συνέπειες οποιασδήποτε φορολογικής πολιτικής που εφαρμόζεται σε αυτά.

Δύο τρίτα (66%) των ενηλίκων που συμμετείχαν στην έρευνα στην Ευρώπη πιστεύουν ότι οι καπνιστές μπορούν να ενθαρρυνθούν να υιοθετήσουν επιστημονικά τεκμηριωμένες εναλλακτικές λύσεις φορολογώντας τα προϊόντα αυτά χαμηλότερα από τα τσιγάρα, αλλά και πάλι αρκετά υψηλά ώστε να αποθαρρύνουν τη χρήση από νέους ή μη καπνιστές.

Η έρευνα, που διενεργήθηκε από την ανεξάρτητη εταιρεία δημοσκοπήσεων Povaddo για λογαριασμό της Philip Morris International (PMI) και στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 14.000 ενήλικες σε 13 κράτη μέλη της Ε.Ε. και την Ουκρανία δείχνει πως οι Ευρωπαίοι έχουν ισχυρές πεποιθήσεις σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης αυτών των προϊόντων από τις κυβερνήσεις, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα, το 65% των καπνιστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση πιστεύουν ότι οι φορείς λήψης αποφάσεων στην Ε.Ε. δεν λαμβάνουν υπόψη τον αντίκτυπο στους καπνιστές κατά τη θέσπιση κανόνων για τον καπνό και τα προϊόντα που περιέχουν νικοτίνη. Το 66% του γενικού πληθυσμού των ενηλίκων στην Ευρώπη συμφωνεί ότι Οργανισμοί όπως η Ε.Ε. και ο Π.Ο.Υ. θα πρέπει να επικεντρωθούν περισσότερο στη μείωση των επιβλαβών συνεπειών προτρέποντας τους καπνιστές να χρησιμοποιούν λιγότερο επιβλαβή προϊόντα, αντί να προσπαθούν να σταματήσουν εντελώς τη χρήση καπνού.