Quantcast

Χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός: Το όπλο των νέων σε μια αβέβαιη εποχή

Το Κέντρο Χρηματοοικονομικής Υπευθυνότητας της doValue ηγείται της προσπάθειας.

Ο σύγχρονος κόσμος, διαμορφωμένος από παγκόσμιες οικονομικές αλλαγές και διαρκείς προκλήσεις, απαιτεί από τους πολίτες να διαθέτουν βασικές οικονομικές γνώσεις. Ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός, δηλαδή η ικανότητα κατανόησης οικονομικών εννοιών, διαχείρισης των χρημάτων μας, και λήψης ενημερωμένων οικονομικών αποφάσεων, δεν είναι απλά χρήσιμο εφόδιο – είναι ανάγκη επιβίωσης και εργαλείο ευημερίας.

Αυτό ισχύει σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό για τους νέους, οι οποίοι βρίσκονται στην αρχή της οικονομικής τους πορείας. Πεδία όπως για παράδειγμα, η διαχείριση φοιτητικών ή πάσης φύσεως δανείων, η έναρξη αποταμιεύσεων, η κατανόηση πιστωτικών καρτών και η ορθή χρήση χρηματοπιστωτικών προϊόντων μπορούν να διαμορφώσουν το οικονομικό μέλλον ενός νέου ανθρώπου, οδηγώντας σε σταθερότητα ή δημιουργώντας ανασφάλεια και πιθανά χρέη.

Παρ' όλα αυτά, σε παγκόσμιο επίπεδο, τα στατιστικά δεδομένα σχετικά με την οικονομική παιδεία δεν είναι ενθαρρυντικά. Πρόσφατη έρευνα υπογραμμίζει την έλλειψη χρηματοοικονομικών γνώσεων σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, ιδιαίτερα σε ευρωπαϊκές χώρες. Δυστυχώς, η Ελλάδα φαίνεται να αντιμετωπίζει ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα, καταλαμβάνοντας μία από τις τελευταίες θέσεις μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. στο πεδίο αυτό, κάτι που υποδηλώνει ένα έλλειμμα βασικών δεξιοτήτων για τους πολίτες και δυστυχώς και για τους νέους της χώρας που θα κληθούν να διαχειριστούν το μέλλον τους.

Η doValue, μια εταιρεία πρωτοπόρος στο χώρο της διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, αναγνωρίζει την οξύτητα του ζητήματος και υλοποιεί μια σημαντική πρωτοβουλία: το Κέντρο Χρηματοοικονομικής Υπευθυνότητας (doValue doResponsible Financial Center). Κύρια αποστολή του Κέντρου είναι η ουσιαστική ενδυνάμωση των νέων, ηλικίας 18-25 ετών (κυρίως φοιτητών), με γνώσεις και εργαλεία που δεν θα τους επιτρέψουν απλά να αποφύγουν τις κακοτοπιές, αλλά να χαράξουν ένα βιώσιμο οικονομικό μέλλον.

Το Κέντρο, προϊόν συνεργασίας με το Εργαστήριο Χρηματοοικονομικής του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Πειραιά και τελώντας υπό την επιστημονική επιμέλεια του καθηγητή Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημείου Πειραιά Νικόλαου Δ. Φίλιππα, θα λειτουργεί σε δύο βασικούς άξονες. Πρώτον, την εκπαίδευση, προσφέροντας πρωτοποριακά σεμινάρια E-Learning, διάρκειας 2 μηνών, με θεματική τον “Χρηματοοικονομικό Αλφαβητισμό και Χρηματοοικονομική Υπευθυνότητα".

Η επιτυχής παρακολούθηση θα επιβραβεύεται με αναγνωρισμένη πιστοποίηση, σημαντική προσθήκη στο βιογραφικό ενός νέου ανθρώπου. Παράλληλα, θα διοργανώνονται θεματικές διαλέξεις.

Δεύτερον, την ενημέρωση μέσα από τη δημιουργία ψηφιακού υλικού (Newsletter τρίμηνης κυκλοφορίας, Podcast, Video) με εύληπτο περιεχόμενο και πρακτικές συμβουλές. Οι θεματικές ενότητες θα περιλαμβάνουν Χρηματοοικονομικό Αλφαβητισμό, Υπευθυνότητα, Υγεία & Ευημερία, και Αποταμίευση. Το Podcast, με σύντομες συζητήσεις (15 λεπτών), θα συμβάλει στην απομυθοποίηση της οικονομικής ορολογίας.

Μέσα από αυτά τα εργαλεία, το Κέντρο φιλοδοξεί να μεταδώσει όχι μόνο γνώση, αλλά και μια αίσθηση χρηματοοικονομικής υπευθυνότητας. Η έγκαιρη καλλιέργεια σωστών συνηθειών είναι πολύτιμα εργαλεία για τη μακροπρόθεσμη οικονομική υγεία των νέων και κατ' επέκταση για την ίδια την κοινωνία.

Το Κέντρο Χρηματοοικονομικής Υπευθυνότητας (doValue doResponsible Financial Center) αποτελεί μία ακόμη πρωτοβουλία του προγράμματος #Αξίες Ζωής της doValue, στο οποίο εντάσσεται ένα ευρύ πρόγραμμα δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στον πυρήνα της οποίας είναι η δημιουργία αξίας για την κοινωνία, με στόχο ένα βιώσιμο μέλλον.