Quantcast

ΚΟΣΜΟΣ: Δεν θέλουμε άλλο Τσέρνομπιλ - Ενέργεια από ήλιο και άνεμο για όλους

Την κατηγορηματική άρνησή του για την πυρηνική ενέργεια εκφράζει το κόμμα ΚΟΣΜΟΣ, με αφορμή τη συμπλήρωση 38 χρόνων από την καταστροφή του Τσέρνομπιλ και την καθιέρωση της 26ης Απριλίου ως Διεθνούς Ημέρας Μνήμης, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (International Chernobyl Disaster Remembrance Day).

«Θέλουμε να μετασχηματίσουμε το ενεργειακό μας σύστημα ώστε να στηριζόμαστε 100% στον ήλιο, το νερό, τον άνεμο και τη γεωθερμία, με σταδιακή κατάργηση της ορυκτής ενέργειας έως το 2040. Θέλουμε να γίνει η ενέργεια ένα κοινό αγαθό μέσω της ιδιοπαραγωγής και των ενεργειακών κοινοτήτων», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΟΣΜΟΥ, Ηλίας Παπαθεοδώρου.

Σημείωσε, δε, ότι σήμερα η πυρηνική ενέργεια στην Ευρώπη εξακολουθεί να αποτελεί το 13% του συνολικού ενεργειακού μείγματος και το 25% της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ως προς τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας μας, ανέφερε ότι «απορρίπτουμε τα κυβερνητικά σχέδια για την έμμεση (μέσα από μακροχρόνια συμβόλαια αγοράς) χρηματοδότηση κατασκευής νέας πυρηνικής μονάδας στο Κοζλοντούι, που θα δεσμεύει την Ελλάδα σε μακροχρόνια απορρόφηση της παραγωγής του. Οραματιζόμαστε να επιτύχουμε τη μετάβαση σε ένα οικονομικό, ασφαλές και δίκαιο σύστημα ενέργειας. Ενα ορθά χωροθετημένο σύστημα μηδενικών εκπομπών που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας».

Την πιθανή συνεργασία με τη Βουλγαρία για νέα πυρηνική μονάδα στο Κοζλοντούι καταγγέλλει και το κόμμα Πράσινοι-Οικολογία που συμπράττουν με τον ΚΟΣΜΟ για ενιαία κάθοδο στις ευρωεκλογές.

«Η ραδιενέργεια δεν γνωρίζει σύνορα. Το Κοζλοντούι απέχει μόλις 350 χιλιόμετρα σε ευθεία γραμμή, από τη Θεσσαλονίκη», σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους οι Πράσινοι προσθέτοντας ότι «θα συνεχίσουν να αγωνίζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ήπια ενεργειακή μετάβαση, την αυτονομία, την εξοικονόμηση, την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας και τη μετάβαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με ταυτόχρονη προστασία της βιοποικιλότητας».