Quantcast

Νίκος Χαρδαλιάς: «Με ολιστικές παρεμβάσεις αναβαθμίζουμε την Ανατολική Αττική»

Παρουσία του Περιφερειάρχη Αττικής τα εγκαίνια του ΚΕΛ Κορωπίου – Παιανίας.

Ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά έργα στη χώρα, το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Κορωπίου – Παιανίας (ΚΕΛ Κ-Π), εγκαινιάστηκε σήμερα, παρουσία του Περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά, από τον Πρόεδρο της ΕΥΔΑΠ Γιώργο Στεργίου και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Χάρη Σαχίνη.

Το μακρόπνοο αυτό έργο, προϋπολογισμού 112,9 εκατ. ευρώ, κατασκευάστηκε μέσα από την αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια Αττικής με Φορέα Λειτουργίας την ΕΥΔΑΠ, στο πλαίσιο σχετικής Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ των δυο εμπλεκόμενων φορέων και του Δήμου Κρωπίας.

«Το ΚΕΛ Κορωπίου - Παιανίας σηματοδοτεί μια μεγάλη αλλαγή για την Ανατολική Αττική» επεσήμανε στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Αττικής, υπογραμμίζοντας ότι: «Με ολιστικές παρεμβάσεις αναβαθμίζουμε την Ανατολική Αττική, μια από τις πλέον αναπτυσσόμενες οικιστικά και οικονομικά περιοχές της χώρας μας, που αλλάζει με έργα τα οποία προστατεύουν το περιβάλλον και τις θάλασσες της ευρύτερης  περιοχής, με έργα που αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της ταυτότητάς της».

Ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε ότι η λειτουργία της μονάδας, η οποία «εντάσσεται στη μεγαλύτερη περιβαλλοντική παρέμβαση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ελλάδα» αποτελεί τμήμα των μεγάλων έργων που υλοποιεί στην περιοχή η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ και τους οικείους Δήμους, στο πλαίσιο «μιας ισχυρής συνεργασίας για την προστασία του περιβάλλοντος και την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων της Αττικής». Στα έργα αυτά, που όπως είπε, «αναδεικνύουν την προτεραιότητα μας να δημιουργήσουμε μια πράσινη και ανθρώπινη Αττική» συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία τριών νεών εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και περισσότερων από 1.000 χιλιόμετρα δικτύου αποχέτευσης στην ευρύτερη περιοχή. «Και θέλω να δεσμευτώ ότι δεν σταματάμε εδώ. Το σχέδιο μας για την επόμενη πενταετία προβλέπει ξεκάθαρα ότι συνεχίζουμε να επενδύουμε σε πράσινες πολιτικές και έργα, με ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Συνεχίζουμε ακόμη πιο δυναμικά, για ένα ακόμη πιο ελπιδοφόρο και πιο πράσινο μέλλον» κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Η ταυτότητα του έργου

•?  ?Η λειτουργία του ΚΕΛ – ΚΠ έρχεται να δώσει λύση σε ένα μείζον πρόβλημα της περιοχής, που χρονίζει από τα μέσα της δεκαετίας του ’80. Πέραν από τους δύο Δήμους (Κορωπίου – Παιανίας), από το ΚΕΛ – ΚΠ εξυπηρετούνται επιπροσθέτως οι οικισμοί Γλυκά Νερά, Νότια Παλλήνη και Κάντζα, καθώς και η παραλιακή ζώνη των Δήμων Κρωπίας και Σαρωνικού. Συνολικά έως το 2049 αναμένεται να εξυπηρετούνται 125.000 κάτοικοι. 

•?  ?Το υδάτινο παράγωγο από την επεξεργασία των αστικών λυμάτων μπορεί άμεσα να διατεθεί για την άρδευση των παρακείμενων περιαστικών καλλιεργειών στην πεδιάδα των Μεσογείων, επιτυγχάνοντας σημαντική οικονομία υδάτινων πόρων και μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

•?  ?Παράλληλα, προωθείται η υλοποίηση ενός εκτεταμένου δικτύου αποχέτευσης στην Νοτιοανατολική Αττική, το οποίο θα εξυπηρετήσει δεκάδες χιλιάδες κατοίκους, ενώ θα μειώσει τα πρόστιμα που καταβάλλονται λόγω ανυπαρξίας σύνδεσης με κεντρικό σύστημα αποχέτευσης.

Επισημαίνεται πως συνολικά τα έργα αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων σε όλη την Ανατολική Αττική, είναι προϋπολογισμού 420 εκ. ευρώ από πόρους δύο Ταμείων του ΕΣΠΑ 2014-2020 (Ταμείο Συνοχής και Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) – ποσό που, μαζί με το ΚΕΛ Κορωπίου – Παιανίας, υπερβαίνει το μισό δις ευρώ.

Το παρών στη σημερινή τελετή εγκαινίων έδωσαν εκτός από τον Περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά, τον Πρόεδρο της ΕΥΔΑΠ Γιώργο Στεργίου και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Χάρη Σαχίνη, ο Υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, τοπικοί βουλευτές, δήμαρχοι της Ανατολικής Αττικής και εκπρόσωποι της αναδόχου εταιρείας Κ/Ξ ΕΡΕΤΒΟ ΑΕ – ΑΑΓΗΣ ΑΕ.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΥΔΑΠ, Γιώργος Στεργίου, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Με το έργο αυτό συμβάλλουμε ουσιαστικά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, σταματάμε την επιβάρυνση του περιβάλλοντος και ενισχύουμε τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής με την καινοτομία της άρδευσης από επανάκτηση νερού».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χαράλαμπος Σαχίνης, αναφερόμενος στο έργο τόνισε: «Αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη πορεία ολοκλήρωσης για τα έργα αποχέτευσης στην Ανατολική Αττική. Έργα που είναι ένα μέρος του απαιτητικού επενδυτικού σχεδίου που υλοποιεί η ΕΥΔΑΠ, που αγγίζει τα 2 δις. ευρώ, με σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, την προστασία του περιβάλλοντος και την ανθεκτικότητα στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Κρωπίας Δημήτριος Κιούσης δήλωσε: «Εγκαινιάσαμε σήμερα το μεγαλύτερο υγειονομικό και περιβαλλοντικό έργο που έγινε στην περιοχή μας, ένα έργο που περίμεναν οι πολίτες περίπου 40 χρόνια. Είμαι ικανοποιημένος και περιμένω τις εξελίξεις τόσο για την επαναχρησιμοποίηση του νερού όσο και για τη συγχρηματοδότηση των εσωτερικών συνδέσεών του».

Τέλος, ο Δήμαρχος Παιανίας Ισίδωρος Μάδης επεσήμανε: «Με μεγάλη χαρά εγκαινιάσαμε το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων. Θέλω να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Αττικής, προσωπικά τον περιφερειάρχη και το Περιφερειακό Συμβούλιο, γιατί πέρασε την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων δίνοντας το «πράσινο» φως προκειμένου να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες συνολικά της ανατολικής Αττικής».