Quantcast

Βασιλιάς της Φούσκας στο real.gr: «Οι φυσαλίδες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως θεραπεία»

Ο Ray Bubbles, ο Διεθνώς αναγνωρισμένος Ειδικός Φούσκας ή αλλιώς ο Βασιλιάς της Φούσκας έρχεται στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο το Athens Science Festival (16-21 Απριλίου), που φέτος κλείνει τα 10 του χρόνια, και μιλάει για όλα στο real.gr. 

Εκτός από την τεράστια γιορτή, που θα γίνει στην Τεχνόπολη, στο «The Ultimate Bubble Show» θα φτιάξει γλυπτά από φούσκες, αλλά και ηφαίστεια φούσκας, ενώ ετοιμάζει και άλλες πολλές εκπλήξεις για το κοινό! Ο ίδιος μας συστήνεται…

Πώς ξεκινήσατε το «The Ultimate Bubble Show»; Ποιο ήταν το κίνητρο;

Για πολλά χρόνια, δούλεψα σε επιστημονικά κέντρα, αλλά και σε ειδικά σχολεία, παρουσιάζοντας τις παραστάσεις με τις φούσκες, κάνοντας εργαστήρια και άλλα σόου. Το «The Ultimate Bubble Show» ήταν ένας συνδυασμός από αυτές τις δραστηριότητες, ήταν ένας συνδυασμός αυτών των δραστηριοτήτων για τη δημιουργία μιας νέας παράστασης που θα περιλάμβανε την επιστήμη χωρίς να χρειάζεται κανείς να είναι σπασίκλας για να την καταλάβει.

Ποιος ήταν ο δάσκαλός σου;

Εδώ και 15 χρόνια φτιάχνω γιγάντιες φούσκες. Περισσότερο αυτό ήταν ύστερα από πρακτική εξάσκηση, δοκιμές και λάθη. Επίσης, μίλησα με άλλους καλλιτέχνες φούσκας για διάφορες συνταγές και τεχνικές, με σκοπό να προωθήσω ό,τι ήταν δυνατό. Συνδέθηκα με μερικούς πολύ ταλαντούχους καινοτόμους, οι οποίοι δούλεψαν με φούσκες σε εσωτερικούς χώρους και ήταν κορυφαίοι του είδους. Ο Sterling Johnson είναι ένα από τους δασκάλους δημιουργίας φούσκας με τα χέρια και ο Tom Noddy είναι ο νονός των σόου με φούσκα σε εσωτερικούς χώρους, ο οποίος μάλιστα έκανε το ντεμπούτο του πολλά χρόνια πίσω, τη δεκαετία του ’70. Δεν είχα κάποιον μέντορα τόσο, αλλά χρησιμοποίησα ό,τι οι άλλοι έκαναν σαν έμπνευση για μερικά δικά μου κόλπα.

Σπάσατε κάποια Ρεκόρ Γκίνες κάνοντας φούσκες. Πώς αισθάνεστε για αυτό; Ηταν δύσκολο για να το πετύχετε;

Παρόλο που αρκετοί καλλιτέχνες έχουν φτιάξει γιγαντιαίες φούσκες, οι απαιτήσεις για να δημιουργήσεις ρεκόρ Γκίνες, είναι τόσο αυστηρές που πολλοί άνθρωποι δεν προσπαθούν καν για το ρεκόρ. Χρειάζεσαι μάρτυρες και φωτογραφικό και βιντεοληπτικό υλικό, όπως και το να διαλέξεις μια συγκεκριμένη ημερομηνία. Εχω ωστόσο δυο ρεκόρ μαζικής συμμετοχής και ένα ρεκόρ, το οποίο έσπασα εγώ με τον γιο μου δυο φορές. Τα Παγκόσμια Ρεκόρ είναι δύσκολο να τα επιτύχεις, αλλά σίγουρα θα νιώθεις την ικανοποίηση στον υπέρτατο βαθμό. Αρκετή εξάσκηση πηγαίνει στην προετοιμασία του να σπάσεις ένα ρεκόρ, αλλά παράλληλα χρειάζεσαι πολλή τύχη.

Πώς συνδυάζετε την ενέργεια με διάφορα αέρια;

Η ενέργεια έρχεται από εμένα απαντώντας στο κοινό. Οσο περισσότερο θόρυβο κάνει και όσο χειροκροτεί, τόσο περισσότερη ενέργεια έχω στα σόου μου. Κυριολεκτικά τρέχω πάνω στη σκηνή και ανάμεσα στο κοινό, κατά τη διάρκεια του σόου. Έχει τόσο πολλή πλάκα!

Τι δουλειά κάνατε πριν από αυτό;

Εχω εκπαιδευτεί ως λογιστής και ως φοροτεχνικός, πράγμα τόσο διαφορετικό με αυτό που κάνω σήμερα. Επίσης είχα τις δικές μου επιχειρήσεις για πολλά χρόνια και όταν μετακομίσαμε στη Γαλλία έγινε δάσκαλος αγγλικών για μικρά παιδιά.

Ποιος είναι ο επόμενος στόχος σας; 

Ο επόμενος στόχος μου είναι να συνεχίσω να φέρνω φούσκες σε ένα πιο πλατύ κοινό. Υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι με τους οποίους οι φυσαλίδες μπορούν να επηρεάσουν τη ζωή μας τους οποίους δεν γνωρίζουμε. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τεχνική απόσπασης της προσοχής στα νοσοκομεία για να βοηθήσουν τα παιδιά να ξεπεράσουν τον πόνο και το άγχος. Χρησιμοποίησα φούσκες όταν δίδασκα αγγλικά σε μικρά παιδιά και τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά. Οι φούσκες μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως θεραπεία και βοήθεια στη χαλάρωση και την αντιμετώπιση του άγχους. Και χρησιμοποιώ φούσκες σε πολλά ειδικά σχολεία που επισκέπτομαι. Θέλω οι άνθρωποι να μάθουν τι άλλο είναι δυνατό με τις φυσαλίδες.

Θέλουν τα δυο σας παιδιά να ασχοληθούν με αυτό; 

Τα δύο παιδιά μου σημείωσαν τα δικά τους παγκόσμια ρεκόρ, όταν ήταν πολύ μικρά (8 και 10 ετών), αλλά τώρα είναι έφηβοι και έχουν προχωρήσει σε άλλες ασχολίες.