Quantcast

Οι πολιτιστικές προ-τάσεις της εβδομάδος

Τι θα δούμε, τι θα διαβάσουμε, πώς θα ψυχαγωγηθούμε την εβδομάδα 2-8 Μαΐου.

* Ένα λαμπερό, κεφάτο animation για όλη την οικογένεια ξεκινά τη διαδρομή του στις κινηματογραφικές αίθουσες αυτή την εβδομάδα: ο παγκοσμίως διάσημος κατοικίδιος γάτος που σιχαίνεται τις Δευτέρες και λατρεύει τα λαζάνια, πρόκειται να ζήσει μια απίθανη περιπέτεια εκτός σπιτιού. Μετά από μια αναπάντεχη συνάντηση με τον εξαφανισμένο, εδώ και καιρό, πατέρα του Βικ (έναν απεριποίητο γάτο του δρόμου) ο Γκάρφιλντ και ο φίλος του, ο σκύλος Όντι, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την άνετη ζωή τους και να ακολουθήσουν τον Βικ σε μια ξεκαρδιστική, ριψοκίνδυνη ληστεία. Στην ταινία “Γκάρφιλντ: Γάτος με πέταλα” ακούγονται οι φωνές των Κρις Πρατ, Σάμιουελ Λ. Τζάκσον, Βιγκ Ρέιμς κ.α., ενώ στην ελληνική μεταγλώττιση ακούγονται οι Κωνσταντίνος Λάγκος, Βασίλης Μήλιος, Κώστας Τερζάκης, Σοφία Τσάκα, Κωνσταντίνος Ρεπάνης, NiVo (Νίκος Βουρλιώτης) κ.α.

* Αν βρεθείτε στην περιοχή της αρχαίας Ολυμπίας, μην παραλείψετε να δείτε την ενδιαφέρουσα έκθεση “Αντηχήσεις” που παρουσιάζεται στον προθάλαμο του Αρχαιολογικού Μουσείου. Πρόκειται για έναν διάλογο ανάμεσα στα αρχαία εκθέματα και στα (εμπνευσμένα από αυτά) έργα συγχρόνων καλλιτεχνών, οι οποίοι είτε έχουν καταγωγή από την Ηλεία είτε διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με την περιοχή. Στην έκθεση, την επιμέλεια της οποίας υπογράφει η ιστορικός τέχνης Αννίτα Πατσουράκη, συμμετέχουν ο ζωγράφος Γιάννης Αδαμάκος, ο γλύπτης Κώστας Βαρώτσος, η ζωγράφος Εβίτα Δουφεξή-Κανέλλου, ο ζωγράφος και γλύπτης Νίκος Κασκούρας, η γλύπτρια Αγγέλικα Κοροβέση, ο ζωγράφος Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, η γλύπτρια και κεραμίστρια Μαρίτσα Τραυλού και ο ζωγράφος Νίκος Τουμαζάτος. Οι καλλιτέχνες έσκυψαν με σεβασμό και συγκίνηση στα εκθέματα του μουσείου και φιλοτέχνησαν σχηματικές απεικονίσεις από τους Κενταύρους, ζωομορφικές αναπαραστάσεις λεόντων, φυτικά μοτίβα, αφαιρετικά γεωμετρικά σχήματα και χρηστικά αντικείμενα στην εξέλιξή τους, αποτελώντας τη συνέχεια της ιστορίας του γενέθλιου τόπου που τιμάται διαχρονικά. Διάρκεια έως τις 31 Ιουλίου.

* Τον ανατινάζουν, τον πυροβολούν, τον τρακάρουν, τον πετάνε από δυσθεώρητα ύψη. Όλα αυτά τα φοβερά συμβαίνουν στον γοητευτικό Ράιαν Γκόσλινγκ (“Μπάρμπι”, “LaLaLand”, “Drive”), που στη νέα του ταινία υποδύεται έναν “Κασκαντέρ”. Ο ήρωάς του, που μόλις έχει επιβιώσει από σοβαρό ατύχημα, πρέπει να εντοπίσει έναν αγνοούμενο σταρ, να λύσει μία σκοτεινή υπόθεση συνωμοσίας και να κερδίσει ξανά τον έρωτα της ζωής του- μια γοητευτική σκηνοθέτιδα (Έμιλι Μπλαντ). Δράση, μυστήριο και γέλιο από τον σκηνοθέτη Ντέιβιντ Λιτς, ο οποίος έχει υπάρξει και ο ίδιος κασκαντέρ στο παρελθόν.

* Ταξίδι στην αρχοντική Άνδρο, ένα νησί με παράδοση στον χώρο της τέχνης, όπου μπορείτε να δείτε τη συνάντηση 21 καλλιτεχνών, στο πλαίσιο της ομαδικής έκθεσης “Τα Μάσκουλα της Τέχνης”. Τα μάσκουλα είναι αυτοσχέδια βεγγαλικά με εκκωφαντικό θόρυβο, που ταξιδεύει σε ολόκληρο το νησί. Από τα μάσκουλα, λοιπόν, εμπνεύστηκαν οι καλλιτέχνες και, μέχρι τις 18 Μαϊου, παρουσιάζουν τα έργα τους στον “Χώρο Τέχνης Αδαμαντία”, στο Νειμποριό (παραλία Χώρας Άνδρου). Ο χώρος θα είναι κλειστός από τη Μ. Πέμπτη έως την Κυριακή του Πάσχα. Συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι Μαρία Καλογήρου, Ιωάννα Καρακώστα, Θεόδωρος Κεμίδης, Σελίνα Κρητικού, Αγγελική Κώσταλου, Πάνος Λιάπης, Μαριέτα Παπαγεωργίου, Αριστείδης Χρυσανθόπουλος.

* 1837, Πειραιάς. Ο 22χρονος βασιλιάς Όθωνας επιστρέφει στη χώρα νιόπαντρος. Η πρώτη βασίλισσα της Ελλάδας είναι η 19χρονη Γερμανίδα δούκισσα Αµαλία, με μοναδικό της χρέος να φέρει στον κόσµο έναν διάδοχο. Παθιασμένη και πεισματάρα, η Αμαλία αγαπά τον άντρα της και τη γεμάτη αντιφάσεις Ελλάδα, παρόλο που ο λαός της καινούριας της χώρας φαντάζει παράξενος στα μάτια της. Γνωρίζει τους πρωταγωνιστές του Αγώνα και της πολιτικής του 19ου αιώνα και αναµειγνύεται ενεργά στη διοίκηση του νέου κράτους. Αντέχει σωµατικά βασανιστήρια για την ατεκνία της και αντιστέκεται στις προσβολές, ενώ τα συναρπαστικά νέα ρεύµατα δηµοκρατίας πνέουν ολόγυρά της. Καταφύγιό της, το µοναδικό πράγµα που µεγάλωσε µε τα χέρια της, ο κήπος της- που έμελλε να γίνει κάποτε εθνικός. “Ο κήπος της Αμαλίας” (Εκδόσεις Πατάκη) από την ευαίσθητη πένα της Καρολίνας Μέρμηγκα.