Quantcast

Κράτος δικαίου

Κάθε δεύτερη θητεία μιας κυβέρνησης μετρημένα και πιστοποιημένα είναι πιο δύσκολη από την πρώτη. Στην πρώτη θητεία γίνεται πάντα διαχείριση προσδοκιών, κάτι που για έναν πρωθυπουργό είναι σχετικά εύκολο, αν ο συγκεκριμένος ηγέτης διαθέτει πλειοψηφικά τις διαστάσεις «Μεθοδικός», «Φιλότιμος», «Οραματιστής», «Ηθικός» και «Εργατικός».

Τα παραπάνω έδωσαν μια άνετη δεύτερη θητεία στη Νέα Δημοκρατία με 41%. Με τις πρώτες, δε, ενδείξεις μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2023, φάνηκε ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση θα μπορούσε να διεκδικήσει ακόμα και τρίτη θητεία. Ωστόσο ο νόμος του Μέρφι «Οτιδήποτε μπορεί να πάει στραβά θα πάει στραβά» επαληθεύτηκε και αυτή τη φορά.

Η δεύτερη θητεία είναι για άλλη μια φορά για την κυβέρνηση αρκετά δυσκολότερη της πρώτης. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει είναι: α) Η επανίδρυση του κράτους μέσα από καινοτόμα νομοσχέδια π.χ. γάμος ομόφυλων ζευγαριών, ίδρυση μη κερδοσκοπικών ιδιωτικών πανεπιστημίων, αντιμετώπιση του bullying και άλλα, β) Αντιμετώπιση της ακρίβειας ώστε να μην εμφανίζει μετάπτωση προς την αισχροκέρδεια και γ) Ηθικές νάρκες όπως επαναφορά των Τεμπών, εγκληματικότητα, «απώλεια» υπουργών κ.λπ. που πλήττουν την ηθική διάσταση των προθέσεων της κυβέρνησης.

Αν κάποιος έπρεπε να επιλέξει μια κεντρική διάσταση στην οποία η Νέα Δημοκρατία οφείλει να επενδύσει, είναι η προστασία την ηθικής υπόστασης των αγαθών προθέσεων δικαίου της διακυβέρνησής της.

Αρα μέχρι τις ευρωεκλογές η Νέα Δημοκρατία εκτός από τα προφανή των Παροχών, πρέπει να τεκμηριώσει ξανά ότι είναι ο κεντρικός εκπρόσωπος της ιδέας «κράτος δικαίου».