Quantcast

To 2024 είναι έτος Ευρωεκλογών. Οι ακροατές του realfm97.8 ρωτούν για τη δράση και το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα μεγάλα ζητήματα της εποχής και της καθημερινότητας. Tο realeurope απαντά!

Ανησυχία και ερωτηματικά από την εμφάνιση της «κινεζικής αστυνομίας» στην Ευρώπη

Οι ευρωβουλευτές αξιολογούν ως ανησυχητικές τις ενδείξεις για το εύρος των δραστηριοτήτων της κινεζικής αστυνομίας στην Ευρώπη.

Οι ανησυχίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και του Συμβουλίου της Ευρώπης εκφράζονται στον απόηχο της πρόσφατης συμφωνίας του Υπουργείου Εσωτερικών της Ουγγαρίας με τις κινεζικές Αρχές, που προβλέπει τη δυνατότητα κοινών περιπολιών για Ούγγρους και Κινέζους αστυνομικούς σε διάφορες τοποθεσίες σε ολόκληρη την Ουγγαρία.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν αναφέρει έναν μεγάλο αριθμό «ανεπίσημων κινεζικών αστυνομικών τμημάτων» σε αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ, με τους επικριτές να ανησυχούν ότι τέτοια φυλάκια χρησιμοποιούνται από την Κίνα για να παρενοχλήσουν και να καταστείλουν αντιφρονούντες στο εξωτερικό.

Δημοσιογραφικές πηγές από την Γερμανία και την Ουγγαρία ισχυρίζονται ότι μετά τη συμφωνία, κινέζοι αστυνομικοί θα μπορούσαν επίσης να εμφανιστούν ακόμη και σε πόλεις της Σερβίας. Ούγγροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, αναφέρουν ότι η συμφωνία συνεργασίας αποσκοπεί στη βελτίωση της ασφάλειας στις τουριστικές περιοχές.

Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Safeguard Defenders αποκάλυψε το 2022 ότι η Κίνα λειτουργεί ένα διεθνές δίκτυο παράνομων αστυνομικών τμημάτων στην Ουγγαρία. Υπάρχουν δύο τέτοια κέντρα αστυνομικών υπηρεσιών και τα δύο στη Βουδαπέστη.