Quantcast

To 2024 είναι έτος Ευρωεκλογών. Οι ακροατές του realfm97.8 ρωτούν για τη δράση και το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα μεγάλα ζητήματα της εποχής και της καθημερινότητας. Tο realeurope απαντά!

Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας θα ισχύει και για υπηκόους τρίτων χωρών

Οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρώπης κατέληξαν σε συμφωνία για την επέκταση της ισχύος της Ευρωπαϊκής Κάρτας Αναπηρίας και της Ευρωπαϊκής Κάρτας Στάθμευσης για άτομα με αναπηρία, σε υπηκόους τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένων των αιτούντων άσυλο, που διαμένουν νόμιμα στα κράτη μέλη, καθώς και σε απάτριδες, ανεξάρτητα από την εθνικότητα τους.

Η εισηγήτρια Αλις Κούνχκε δήλωσε σχετικά: «Καταλήξαμε σε μια συμφωνία που θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στη βελτίωση της ζωής και τη διευκόλυνση της κινητικότητας χιλιάδων κατοίκων της Ευρώπης».

Ο εισηγητής Antonius Manders τόνισε επίσης: «H Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας είναι πλέον διαθέσιμη και για μη Ευρωπαίους πολίτες που ζουν στην ΕΕ. Αυτό είναι σημαντικό για τα άτομα με αναπηρίες, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων που μπορούν να αντιμετωπίσουν πρόσθετες προκλήσεις και μερικές φορές ακόμη και διακρίσεις, απλώς και μόνο λόγω της αναπηρίας και της ηλικίας τους».

Υπενθυμίζεται ότι η κάρτα θα χρησιμεύσει ως απόδειξη του καθεστώτος αναπηρίας σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Η ευρωπαϊκή κάρτα θα συμπληρώνει τις εθνικές κάρτες αναπηρίας, οι οποίες θα εξακολουθήσουν να χορηγούνται από τις εθνικές Αρχές, με βάση τα δικά τους κριτήρια.