Quantcast

To 2024 είναι έτος Ευρωεκλογών. Οι ακροατές του realfm97.8 ρωτούν για τη δράση και το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα μεγάλα ζητήματα της εποχής και της καθημερινότητας. Tο realeurope απαντά!

Νέα αναστολή δασμών στα ουκρανικά αγροτικά προϊόντα

Οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συμφώνησαν στην προσωρινή αναστολή για έναν ακόμα χρόνο των δασμών και των ποσοστώσεων στις ουκρανικές εξαγωγές γεωργικών προϊόντων προς την ΕΕ, προκειμένου  να στηριχτεί η Ουκρανία απέναντι στη ρωσική εισβολή.

Η συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προβλέπει την επιβολή πλαφόν στις αδασμολόγητες εισαγωγές των Ουκρανικών προϊόντων στον μέσο όρο των εισαγωγών του 2022 και του 2023 - Πέρα από αυτό το επίπεδο, θα επιβάλλονται αυτόματα δασμοί.

Οι εισαγωγικοί δασμοί και οι ποσοστώσεις στα ουκρανικά αγροτικά προϊόντα ήρθησαν το 2022, μετά τη ρωσική εισβολή.

Η εισηγήτρια Σάντρα Καλνιέτε δήλωσε ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο άκουσε τις ανησυχίες των αγροτών και ενίσχυσε τα μέτρα που θα αμβλύνουν την πίεση σε περίπτωση ξαφνικής αύξησης των ουκρανικών εισαγωγών». Το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο πρέπει να εγκρίνουν τα νέα μέτρα. Η τρέχουσα αναστολή δασμών λήγει στις 5 Ιουνίου 2024. Εφόσον εγκριθεί, η νέα αναστολή θα τεθεί σε ισχύ την επομένη και θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Ιουνίου 2025.