Quantcast

To 2024 είναι έτος Ευρωεκλογών. Οι ακροατές του realfm97.8 ρωτούν για τη δράση και το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα μεγάλα ζητήματα της εποχής και της καθημερινότητας. Tο realeurope απαντά!

Νόμος για την αποκατάσταση της φύσης: Μια ιστορική απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου

Με αφορμή τις επικείμενες ευρωεκλογές αξίζει να θυμηθούμε ορισμένες εμβληματικές αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο νόμος για την αποκατάσταση της φύσης αποτέλεσε ένα από τα πιο σημαντικά νομοθετήματα που ενέκριναν οι ευρωβουλευτές την κοινοβουλευτική περίοδο που μόλις ολοκληρώθηκε.

Για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση περνάει από την προστασία στην αποκατάσταση της φύσης. Πρόκειται για ιστορικής σημασίας μεταρρύθμιση που θα συμβάλει στην επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων για το κλίμα, τη βιοποικιλότητα και την επισιτιστική ασφάλεια.

Σήμερα πάνω από το 80% των ευρωπαϊκών οικοτόπων βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Ο νόμος προβλέπει ότι η ΕΕ πρέπει να αποκαταστήσει τουλάχιστον το 20% των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών της έως το 2030 και όλα τα οικοσυστήματα που χρήζουν αποκατάστασης έως το 2050.

Όπως είχε ζητήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα κράτη μέλη πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στις περιοχές Natura 2000 έως το 2030. Άπαξ και μια περιοχή επανέλθει σε καλή κατάσταση, τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίζουν ότι δεν θα υποβαθμιστεί εκ νέου.