Quantcast

To 2024 είναι έτος Ευρωεκλογών. Οι ακροατές του realfm97.8 ρωτούν για τη δράση και το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα μεγάλα ζητήματα της εποχής και της καθημερινότητας. Tο realeurope απαντά!

Συμφωνία ορόσημο για τη μετανάστευση και το άσυλο

Στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ολοκληρωθεί το νομοθετικό έργο της τρέχουσας περιόδου στον τομέα της μετανάστευσης και του ασύλου, μετά από συζήτηση με την Βελγική Προεδρία του Συμβουλίου και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προχώρησε στη ψήφιση δέκα νομοθετικών προτάσεων για την μεταρρύθμιση των κανόνων της ΕΕ, με έμφαση στη συνεργασία και την υποχρεωτική αλλά ευέλικτη αλληλεγγύη.

Τα ήδη συμφωνηθέντα κείμενα αποσκοπούν στη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών και στην ενίσχυση της αντίδρασης της ΕΕ σε περίπτωση κρίσεων.

Το Σύμφωνο περιλαμβάνει ένα νέο πλαίσιο για μια ολοκληρωμένη πολιτική ασύλου και μετανάστευσης με βάση την αλληλεγγύη και τη δίκαιη κατανομή ευθυνών, αλλά και επικαιροποιημένους κανόνες σχετικά με τα κριτήρια και τους μηχανισμούς για τον προσδιορισμό του κράτους μέλους που είναι υπεύθυνο για την εξέταση αίτησης διεθνούς προστασίας (δηλ. τους πρώην κανόνες του Δουβλίνου).

Τα κράτη μέλη θα μπορούν να επιλέγουν μεταξύ της μετεγκατάστασης των αιτούντων άσυλο στην επικράτειά τους, της οικονομικής συνεισφοράς ή της παροχής επιχειρησιακής και τεχνικής υποστήριξης στα κράτη μέλη που υφίστανται μεταναστευτική πίεση.