Ένα από τα πιο συχνά και δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ειδικοί της γονιμότητας είναι η τερατοσπερμία, μια μορφή ανδρικής υπογονιμότητας που επηρεάζει τη μορφολογία των σπερματοζωαρίων.
Ο ανδρικός παράγοντας στη σύλληψη συχνά περιλαμβάνει σπέρμα χαμηλής ποιότητας, με μόνο το 4% των σπερματοζωαρίων να είναι φυσιολογικής μορφολογίας, ικανό να γονιμοποιήσει το ωάριο. Παλαιότερα, το ποσοστό αυτό ήταν υψηλότερο, αγγίζοντας το 14%, αλλά οι τελευταίες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το έχουν μειώσει.
Προβλήματα στις διαγνώσεις και υποεκτίμηση της μορφολογίας
Ένα βασικό πρόβλημα είναι ότι πολλά εργαστήρια υποεκτιμούν την εξέταση της μορφολογίας των σπερματοζωαρίων, παρέχοντας συχνά ανακριβείς πληροφορίες.
Αυτό καθιστά δύσκολη τη διάγνωση της τερατοσπερμίας, η οποία απαιτεί να επαναληφθεί η εξέταση για πιο ακριβή αποτελέσματα.
Τερατοσπερμία διαγιγνώσκεται όταν ο αριθμός των σπερματοζωαρίων είναι φυσιολογικός, αλλά οι τυπικές μορφές είναι κάτω από 4%.
Αίτια και παράγοντες που επιδεινώνουν την τερατοσπερμία
Η πραγματική αιτία της τερατοσπερμίας παραμένει άγνωστη, αλλά θεωρείται ότι το οξειδωτικό στρες στους όρχεις, λόγω φλεγμονών ή περιβαλλοντικών παραγόντων όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ, παίζει σημαντικό ρόλο. Η κιρσοκήλη είναι επίσης ένας συχνός παράγοντας που επηρεάζει τη μορφολογία του σπέρματος.
Προληπτικά μέτρα και θεραπείες για την αντιμετώπιση της τερατοσπερμίας
Για τη βελτίωση της ποιότητας του σπέρματος και την αντιμετώπιση της τερατοσπερμίας, οι ειδικοί συστήνουν τα εξής:
- Αποφυγή τοξικών παραγόντων όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ και οι ναρκωτικές ουσίες.
- Ένταξη της σωματικής άσκησης και απώλεια βάρους για τους υπέρβαρους άνδρες.
- Συχνή εκσπερμάτιση (2-3 φορές την εβδομάδα) για να βελτιωθεί η παραγωγή νέων σπερματοζωαρίων και να μειωθεί η επίδραση του οξειδωτικού στρες.
- Αποφυγή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, ειδικά από κινητά τηλέφωνα που τοποθετούνται κοντά στα γεννητικά όργανα.
- Χρήση αντιοξειδωτικών όπως καρνιτίνη, ψευδάργυρος και βιταμίνη Ε, υπό την προϋπόθεση ότι έχει προηγηθεί η απομάκρυνση του οξειδωτικού στρες.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα από αυτά τα μέτρα δεν εμφανίζονται άμεσα, αλλά χρειάζονται τουλάχιστον τρεις μήνες, όσος είναι ο χρόνος ενός κύκλου σπερματογένεσης.
Ειδικές θεραπείες και προοπτικές βελτίωσης
Επιπλέον, η καλλιέργεια σπέρματος και η κλινική εξέταση μπορούν να εντοπίσουν μικρόβια που προκαλούν χρόνια φλεγμονή. Η κατάλληλη αντιμικροβιακή θεραπεία, αν και δύσκολη, μπορεί να μειώσει το μικροβιακό φορτίο και να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα του σπέρματος. Πολλές φορές, η σωστή θεραπεία οδηγεί ακόμη και σε αυτόματες συλλήψεις.
Η τερατοσπερμία είναι ένα σύνθετο και απαιτητικό πρόβλημα, αλλά με την κατάλληλη διάγνωση και θεραπεία, μπορεί να βελτιωθεί η γονιμότητα και οι πιθανότητες σύλληψης.
Βελτιώστε την υγεία σας και ενισχύστε τη γονιμότητα σας σήμερα.
O Δρ Kωνσταντίνος Σφακιανούδης είναι μαιευτήρας γυναικολόγος με πολυετή εμπειρία, εξειδίκευση στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και πρωτοπόρος στον τομέα του με παγκόσμια αναγνώριση. Είναι μέλος της ΕSHRE (Εuropean Society of Human Reproduction and Embryology) , του Γαλλικού Σωματείου Ανδρολόγων (SALF) καθώς και του Βελγικού Συνδέσμου Ιατρών εξειδικευμένων στην υπογονιμότητα (BSRM).
Πηγή: Oloygeia.gr