Quantcast

Άμεση ανάμιξη στις δολοφονίες είχε η Μπεάτε Τσέπε

Το επίσημο κατηγορητήριο διάβασε χθες ο Εισαγγελέας στο Μόναχο
Συμμετοχή στις δολοφονίες οκτώ Τούρκων, ενός Έλληνα και μιας Γερμανίδας είχε η 38χρονη Μπεάτε Τσέπε, μέλος της ακροδεξιάς οργάνωσης NSU, σύμφωνα με το επίσημο κατηγορητήριο το οποίο διάβασε χθες -με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες - ο Εισαγγελέας στο Μόναχο. Η βασική κατηγορούμενη αντιμετωπίζει, αν καταδικαστεί, το ενδεχόμενο ισόβιας κάθειρξης.

Με φράσεις όπως «θανάσιμη βολή στο κεφάλι», «βολή κατευθείαν στο πρόσωπο», «σφαίρα στο κεφάλι, δίπλα στο δεξί μάγουλο», «κεντρική παράλυση σε συνδυασμό με αιμορραγία», «ακαριαίος θάνατος λόγω εγκεφαλικού τραυματισμού», ο εισαγγελέας Χέρμπερτ Ντίμερ περιέγραψε με λεπτομέρειες τον τρόπο που δολοφονήθηκαν τα θύματα του NSU και τόνισε ότι η Μπεάτε Τσέπε ήταν μέλος μιας οργάνωσης η οποία δημιουργήθηκε «προκειμένου να διαπράξει δολοφονίες και εγκληματικές πράξεις επικίνδυνες για την δημόσια ασφάλεια, με σκοπό να τρομοκρατήσει τους πολίτες και να προκαλέσει φθορά στο κράτος».

Η κατηγορούμενη άκουσε απαθής την ανάγνωση του κατηγορητηρίου, ακόμη και όταν, σύμφωνα με το Spiegel, οι περιγραφές προκάλεσαν τον αποτροπιασμό του ακροατηρίου. Η Τσέπε αρνήθηκε άλλωστε να απαντήσει σε ερωτήσεις του δικαστηρίου σχετικώς με τα προσωπικά της στοιχεία, γεγονός το οποίο προκάλεσε υποψίες ότι πιθανότατα δεν σκοπεύει καν να καταθέσει κατά την διάρκεια της δίκης.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η Μπεάτε Τσέπε είχε άμεση ανάμιξη στις δολοφονίες, στο σχεδιασμό και στην προετοιμασία τους, αλλά και στην προμήθεια των όπλων. «Ο μοναδικός στόχος του NSU ήταν να σκοτώνει ανθρώπους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Εισαγγελέας.

Συνεχίζοντας την τακτική της υποβολής ενστάσεων, η υπεράσπιση υπέβαλε σήμερα αίτημα μεταφοράς της δίκης σε μεγαλύτερη αίθουσα, το οποίο ωστόσο απέρριψε το δικαστήριο, με τον πρόεδρο Μάνφρεντ Γκέτσλ να επισημαίνει ότι «οι ποινικές δίκες γίνονται με ακροατήριο, αλλά όχι για το ακροατήριο». Η δίκη θα συνεχιστεί σήμερα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ