Quantcast

Αμετακίνητος ο Γκρούεφσκι

O πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δεν δέχεται πρόωρες εκλογές. Πίεση από τις Βρυξέλλες για πολιτικό διάλογο.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ και αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρούεφσκι διεμήνυσε στην αντιπολίτευση ότι δεν υπάρχει συμφωνία στο θέμα της διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών, ενώ οι Βρυξέλλες αυξάνουν την πίεση στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση για διευθέτηση της πολιτικής κρίσης μέσω διαλόγου.

Ο κ. Γκρούεφσκι, λίγες μέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας υποβολήε υποψηφιοτήτων για τις δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 24 Μαρτίου, ζήτησε μία ακόμη φορά από την αντιπολίτευση να αποδεχθεί συνέχιση του πολιτικού διαλόγου.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, σε χθεσινές του δηλώσεις, τόνισε ακόμη ότι η απόφαση για αποσαφήνιση των γεγονότων της 24ης Δεκεμβρίου στην Βουλή της χώρας, η ενισχυμένη επιτήρηση των δημοτικών εκλογών και η ετοιμότητα για εκπλήρωση των συστάσεων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη για έντιμες εκλογές είναι επαρκείς προϋποθέσεις για την επιστροφή της αντιπολίτευσης στη Βουλή.

Ο κ. Γκρούεφσκι, μιλώντας για γεγονότα της 24ης Δεκεμβρίου, αναφερόταν στα επεισόδια έξω από τη Βουλή της ΠΓΔΜ, στη διάρκεια των οποίων η ασφάλεια απομάκρυνε βουλευτές της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφους, την μέρα που διεξαγόταν η ψηφοφορία για τον κρατικό προϋπολογισμό.

"Η εκτελεστική Επιτροπή του VMRO-DPMNE αποφάσισε ότι τα γεγονότα στη Βουλή πρέπει να διαλευκανθούν και ότι πρέπει να βρούμε έναν τρόπο μέσω διαλόγου για να δημιουργηθούν συνθήκες που θα διασφαλίσουν την αποφυγή τέτοιων περιστατικών" τόνισε.

Εξήγησε δε ότι το κόμμα του στήριξε την ιδέα του προέδρου της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ για συγκρότηση ad-hoc επιτροπής που θα διατυπώσει συστάσεις για τον κανονισμό της Βουλής, τις υπηρεσίες ασφάλειας, την ασφάλεια μέσα και έξω από το κτίριο.

"Δεν έχουμε να φοβηθούμε κάτι και δεν έχουμε να κρύψουμε κάτι. Γνωρίζουμε ότι έχουμε δίκιο και γι αυτό αποδέχομαι την ιδέα με καλή βούληση" είπε ο κ. Γκρούεφσκι.

Η αντιπολίτευση στην ΠΓΔΜ, που πραγματοποίησε και χθες συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από κυβερνητικά κτίρια, έδωσε προθεσμία τριών ημερών στον κ. Γκρούεφσκι για να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές και ανήγγειλε ότι θα μποϊκοτάρει τις δημοτικές εκλογές, αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά της.

Ο Γκόραν Μίσοβσκι από το αντιπολιτευόμενο Νέο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα δήλωσε ότι όλοι οι βουλευτές του κόμματος είναι έτοιμοι να παραιτηθούν, αν δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματά τους.

Εν τω μεταξύ, εντείνεται ολοένα και περισσότερο η πίεση από τις Βρυξέλλες για να επιτευχθεί πολιτικός διάλογος.

Μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, με επικεφαλής τον Γίρζι Μπούζεκ, συζήτησαν χθες με την ηγεσία της ΠΓΔΜ και μη προγραμματισμένη επίσκεψη πραγματοποίησε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Διεύρυνσης της ΕΕ Στέφανο Σανίνο.

Στα Σκόπια, σήμερα, θα μεταβεί ο εισηγητής για την ΠΓΔΜ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ρίτσαρντ Χούβιτ και την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιήσει επίσκεψη ο Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ