Ανησυχία από την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τη χθεσινή συμφωνία

Η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκφράζει ανησυχίες για τη συμφωνία επαναπροώθησης των Σύρων προσφύγων στην οποία κατέληξαν η ΕΕ και η Τουρκία.
Η Υπάτη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες εκφράζει ανησυχίες για τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία σύμφωνα με την οποία οι πρόσφυγες θα επαναπροωθούνται στην Τουρκία, όπου ορισμένες εθνικότητες δεν προστατεύονται, δήλωσε σήμερα ο περιφερειακός διευθυντής της οργάνωσης.

Ο Βενσάν Κοστέλ, διευθυντής της UNHCR για την Ευρώπη, δήλωσε στο ελβετικό ραδιόφωνο RTS πως τα ποσοστά αποδοχής από την Τουρκία προσφύγων από το Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Ιράν είναι "πολύ χαμηλά", περίπου 3%.

"Η επαναπροώθηση ανθρώπων που δεν θα έχουν πρόσβαση σε προστασία στην Τουρκία θέτει ένα ορισμένο αριθμό προβλημάτων σε όρους διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου", είπε ο Κοστέλ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

"Ελπίζω πως μέσα στις επόμενες 10 ημέρες ένας ορισμένος αριθμός επιπλέον εγγυήσεων θα τεθεί σε εφαρμογή ώστε οι άνθρωποι που επαναπροωθούνται στην Τουρκία να έχουν πρόσβαση στην εξέταση της αίτησής τους (για άσυλο)", είπε.