Quantcast

Αντίστροφη μέτρηση για τα exit poll

(VIDEO) Παρακολουθείστε λεπτό προς λεπτό στο Real.gr όλες τις εξελίξεις από την εκλογική αναμέτρηση στη Γερμανία.
Η ώρα της κάλπης στη Γερμανία έφτασε. Από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου μέχρι τον Βορρά και από την Ουάσινγκτον μέχρι τη Μόσχα, όλα τα βλέμματα στρέφονται στην εκλογική αναμέτρηση στη χώρα-ρυθμιστή, εν πολλοίς, των εξελίξεων στην Ευρώπη.

Προβάδισμα Μέρκελ χωρίς ξεκάθαρη πλειοψηφία

Από τις 09:00 ώρα Ελλάδας, οι Γερμανοί προσέρχονται στα εκλογικά κέντρα, με τις κάλπες να κλείνουν στις 19:00. Την ίδια ώρα, τα μέσα ενημέρωσης της χώρας θα μεταδώσουν τα πρώτα έξιτ πολ. Το τοπίο αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει σε 2-3 ώρες μετά το τέλος της εκλογικής διαδικασίας, εκτός και αν το αποτέλεσμα είναι πολύ οριακό. Τα προσωρινά, τελικά αποτελέσματα αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Πώς ψηφίζουν οι Γερμανοί του εξωτερικού

Η Άνγκελα Μέρκελ διεκδικεί τρίτη θητεία και σε περίπτωση επανεκλογής, θα είναι μόλις το τρίτο πρόσωπο -και η πρώτη γυναίκα- που θα το καταφέρει μεταπολεμικά. Οι προηγούμενοι δύο καγκελάριοι που υπηρέτησαν τρεις θητείες ήταν ο Κόνραντ Αντενάουερ -την εποχή της ανοικοδόμησης μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο- και ο Χέλμουτ Κολ, ο οποίος ηγήθηκε της επανένωσης της Γερμανίας.

Με το ένα τρίτο των 62 εκατ. Γερμανών ψηφοφόρων να δηλώνουν αναποφάσιστοι, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι η σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία βρίσκεται επί ξυρού ακμής, με άγνωστο Χ να παραμείνει το αν η Γερμανίδα καγκελάριος θα υποχρεωθεί να επανέλθει σε μεγάλο συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες. Η Άνγκελα Μέρκελ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι είναι έτοιμη γι’ αυτό το ενδεχόμενο, αλλά έχει αποφύγει να πει ρητά ότι αυτό είναι το Σχέδιο Β.

Γκάλοπ «φωτιά» για τον συνασπισμό της Μέρκελ

Σύμφωνα με τα γκάλοπ, Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) συγκεντρώνουν τις περισσότερες ψήφους, περίπου 40%, αλλά το ποσοστό του ελάσσονος εταίρου του κυβερνητικού συνασπισμού, των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) προβλέπεται να συρρικνωθεί από το 15% -που είχαν λάβει πριν από τέσσερα χρόνια- γύρω στο 5%.

Ανοδική τάση παρουσιάζει το νέο κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD) που επιχειρεί να εκμεταλλευθεί τη δυσαρέσκεια για την οικονομική βοήθεια προς άλλες χώρες της Ε.Ε.

Με αναφορές στην Ελλάδα οι τελευταίες ομιλίες Μέρκελ – Στάινμπρουκ

Στην Ελλάδα αναφέρθηκαν χθες οι δύο «μονομάχοι» για την καγκελαρία της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ και Πέερ Στάινμπρουκ, ολοκληρώνοντας την προεκλογική τους εκστρατεία.

Η καγκελάριος στην ομιλία της στο Βερολίνο έστειλε το δικό της μήνυμα: «Αξίζει να κρατήσουμε καλές σχέσεις με τους εταίρους μας ακόμη κι αν διαφωνούμε στις συζητήσεις. Κι αν ταξίδευα σήμερα στην Ελλάδα ή την Πορτογαλία, θα με ρωτούσαν: δεν είναι τρομερό που διαδηλώνουν εναντίον σας; Κι εγώ λέω: Χαίρομαι. Χαίρομαι που μπορούν να διαδηλώνουν οι άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη, που μπορώ να επιστρέφω στο σπίτι μου χωρίς να έχει φυλακιστεί κανείς. Εγώ είχα άλλα βιώματα 30 - 35 χρόνια στην πρώην Ανατολική Γερμανία. Η Ευρώπη είναι η ήπειρος της ελευθερίας της έκφρασης, του Τύπου, του να ταξιδεύεις. Και αυτός είναι ο θησαυρός της ζωής μας».



Η Μέρκελ υποστήριξε ότι η μάχη στις ομοσπονδιακές βουλευτικές θα είναι ιδιαίτερα αμφίρροπη. «Ναι, θα είναι οριακό το αποτέλεσμα, αλλά μια τόσο σκληρή εκλογή σε παρακινεί να μάχεσαι μέχρι την τελευταία στιγμή», δήλωσε. «Απευθύνω προσωπικά έκκληση στους Γερμανούς: δώστε μου μια ισχυρή εντολή ώστε να υπηρετήσω τη Γερμανία για άλλα τέσσερα χρόνια», πρόσθεσε.

Στάινμπρουκ: Επιμονή για ένα νέο «Σχέδιο Μάρσαλ»

Από την πλευρά του, ο Στάινμπρουκ, αναφερόμενος στη χώρα μας, δήλωσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια και ανάπτυξη, ενώ επανέλαβε την πρότασή του για ένα νέο «Σχέδιο Μάρσαλ», κάτι που είχε δηλώσει και κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας του με τη Γερμανίδα καγκελάριο.

«Μόνο 28 ώρες ακόμα και θα απαλλαγείτε από αυτούς», δήλωσε ο Σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος, αναφερόμενος στην απερχόμενη κυβέρνηση, την οποία χαρακτήρισε την «πιο αδρανή, οπισθοδρομική και εριστική» των τελευταίων 20 ετών. «Οι μόνοι που αποφασίζετε είσαστε εσείς, δεν είναι οι δημοσκοπήσεις», είπε ο Στάινμπρουκ, απορρίπτοντας τις δημοσκοπήσεις τις οποίες αποκάλεσε «μαντείες».

Ελληνικό «χρώμα» στις εκλογές

Στις γερμανικές εκλογές κατεβαίνουν και τρεις Έλληνες υποψήφιοι: Η Στέλλα Κυργιανέ - Εφραιμίδη, υποψήφια με το SPD στην εκλογική περιφέρεια Τσόλερναλμπ - Ζιγκμάρινγκεν, η οποία έχει και πιθανότητες εκλογής, στην περίπτωση που οι Σοσιαλδημοκράτες λάβουν ποσοστό πάνω από 28%. Ο υποψήφιος βουλευτής των Πρασίνων Σπύρος Ασλανίδης πολιτεύεται στη βορειογερμανική πόλη Λίμπεκ. Ο Λάμπρος Σαββίδης είναι για πρώτη φορά υποψήφιος με το κόμμα της Αριστεράς στο Βερολίνο.



Εκατομμύρια στον βωμό των εκλογών

Μέρκελ: Αρχίστε και πάλι να μαζεύετε ψήφους

Σε «θρίλερ» εξελίσσονται οι γερμανικές εκλογές