Quantcast

Αποτυχημένη εκτέλεση θανατοποινίτη

Στην πολιτεία της Οκλαχόμα.
Η πολιτεία της Οκλαχόμα όπου ήταν προγραμματισμένη η πρώτη διπλή εκτέλεση θανατοποινιτών εδώ και σχεδόν 80 χρόνια σταμάτησε την εκτέλεση του πρώτου κατάδικου του Κλέιτον Λόκετ λόγω προφανών προβλημάτων με το θανατηφόρο μείγμα που χορηγείται ενέσιμα στους θανατοποινίτες.

Παραταύτα ο Λόκετ, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του πολιτειακού σωφρονιστικού συστήματος της Οκλαχόμα, κατέληξε από προφανή ανακοπή της καρδιάς.

«Πιστεύουμε ότι μια φλέβα έσπασε και το κοκτέιλ των φαρμάκων δεν λειτούργησε όπως ήταν σχεδιασμένο να λειτουργήσει. Ο διευθυντής διέταξε να σταματήσει η εκτέλεση» είπε ο εκπρόσωπος του πολιτειακού σωφρονιστικού συστήματος Τζέρι Μάσι.

Πρόκειται για την πρώτη διπλή εκτέλεση εδώ και σχεδόν 80 χρόνια στην Οκλαχόμα των Ηνωμένων Πολιτειών παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις των δύο κατάδικων που ζητούσαν αναβολή με το αιτιολογικό να τους δοθούν πληροφορίες σχετικά με τη θανάσιμη δόση βαρβιτουρικών που θα τους εγχυθεί.

Μετά την πρώτη αποτυχημένη εκτέλεση, η δεύτερη εκτέλεση αναβλήθηκε για δεκατέσσερις ημέρες.

Η τελευταία διπλή εκτέλεση σε αυτή τη νότια αμερικανική πολιτεία πραγματοποιήθηκε το 1937.

Ο Κλέιτον Λόκετ καταδικάστηκε σε θάνατο το 2000 για το βιασμό και τη δολοφονία μιας νεαρής γυναίκας την οποία απήγαγε, ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου και την έθαψε ζωντανή .

Ο Τσάρλς Ουόρνερ είχε καταδικαστεί το 1997 για το βιασμό και τη δολοφονία μιας κοπέλας.

Αυτή η νέα δόση που χορηγείται στους θανατοποινίτες αποτελείται από τρία συστατικά, ένα ηρεμιστικό, ένα αναισθητικό και την τελική φονική δόση από χλωριούχο κάλιο.

« Παρά τα επανειλημμένα αιτήματα μας, η πολιτεία της Οκλαχόμα αρνήθηκε ξανά και ξανά να μας παράσχει πληροφορίες σχετικά με την πηγή, την καθαρότητα, τον έλεγχο και την απόδοση των ουσιών που θα χρησιμοποιηθούν . Δεν ξέρω καν αν αυτές οι ουσίες έχουν αγοραστεί νομίμως» είπε η Μαντλίν Κοέν συνήγορος του Ουόρνερ.

Μετά την άρνηση βιομηχανιών από τον ευρωπαϊκό χώρο να παρέχουν στις Ηνωμένες Πολιτείες την πιο κοινή αναισθητική δόση για τις εκτελέσεις θανατοποινιτών, την πεντοβαρβιτάλη, αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ αντιμετωπίζουν σοβαρή έλλειψη βαρβιτουρικών και αγωνίζονται να βρουν εναλλακτικές λύσεις οι οποίες όμως οδηγούν σε διαμαρτυρίες και πολλαπλασιασμό των ένδικων μέσων.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, NBC