Quantcast

«Δεν θα επιτεθούμε με χερσαίες δυνάμεις στη Συρία»

(ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-VIDEO) Η τελική απόφαση για επίθεση στη Συρία δεν έχει ληφθεί ακόμα, ωστόσο οποιαδήποτε επέμβαση θα είχε περιορισμένη διάρκεια, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.



Η επίθεση με χημικά όπλα που σημειώθηκε στη Δαμασκό είναι μια "πρόκληση" για όλο τον κόσμο και απειλεί όχι μόνο τα αμερικανικά συμφέροντα αλλά και τις συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή, όπως την Ιορδανία και το Ισραήλ, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Επανέλαβε ότι δεν έχει λάβει την τελική του απόφαση όσον αφορά την απάντηση που θα πρέπει να δοθεί στη Συρία για το θέμα αυτό, καθώς ακόμη διαβουλεύεται με το Κογκρέσο και τις συμμαχικές χώρες και έκανε λόγο για μια ενέργεια σε "περιορισμένη κλίμακα", αποκλείοντας την αποστολή χερσαίων δυνάμεων.



Μιλώντας από το Λευκό Οίκο πριν από τη συνάντησή του με τους προέδρους της Εσθονίας, της Λιθουανίας και της Λετονίας, ο Ομπάμα τόνισε ότι ο κόσμος δεν μπορεί να δεχτεί να ρίχνονται χημικά εναντίον γυναικών και παιδιών. Η έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για την υπόθεση αυτή που δόθηκε στη δημοσιότητα ανέφερε ότι οι νεκροί από την επίθεση φτάνουν τους 1.429 και σχεδόν το ένα τρίτο από αυτούς είναι παιδιά.

Ο Ομπάμα πρόσθεσε, επίσης, ότι θα προτιμούσε να υπάρξει μια αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα και εξέφρασε τη λύπη του για την αδυναμία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να καταλήξει σε μια απόφαση παρά τη σαφή παραβίαση των διεθνών κανόνων από την πλευρά της Δαμασκού. Υποστήριξε, παράλληλα, ότι η ανυπαρξία αντίδρασης στέλνει το μήνυμα ότι οι διεθνείς κανόνες δεν έχουν κανένα νόημα και τόνισε ότι πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πιστεύουν ότι κάτι πρέπει να γίνει για την κατάσταση στη Συρία αλλά "κανείς δεν θέλει να το κάνει".

Κέρι: Αδιαμφισβήτητες οι πληροφορίες για τα χημικά της Συρίας

«Η επέμβαση αυτή θα είναι περιορισμένη και δεν θα έχει καμία σχέση με το Ιράκ και το Αφγανιστάν», τόνισε νωρίτερα ο Τζον Κέρι. Στις δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε ακόμη πως η Ουάσιγκτον δεν είναι μόνη στην απάντηση που πρέπει να δοθεί στην επίθεση της συριακής κυβέρνησης. Όπως είπε, έχουν τη στήριξη της Γαλλίας, της Αυστραλίας και του Αραβικού Συνδέσμου, ωστόσο θα ενεργήσουν με βάση το δικό τους χρονοδιάγραμμα. «Έχει σημασία αν δεν γίνει τίποτα. Έχει σημασία εάν ο κόσμος καταδικάζει στα λόγια και δεν συμβαίνει τίποτα», είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, η ανάληψη δράσης εναντίον της Συρίας θα στείλει ένα μήνυμα στο Ιράν και τη Χεζμπολάχ.

«Αυτό που πράγματι γνωρίζουμε και μπορουμε να πούμε είναι ότι το καθεστώς Ασαντ έχει το μεγαλύτερο πρόγραμμα χημικών όπλων στη Μέση Ανατολή και ξέρουμε ότι τα χρησιμοποίησε εναντίον του ίδιου του λαού και μάλιστα, όχι πολύ μακριά από εκεί που έγινε η επίθεση της περασμένης Τετάρτης», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Κέρι, τουλάχιστον 1.429 σύροι πολίτες, μεταξύ των οποίων 426 παιδιά, σκοτώθηκαν στην επίθεση της 21ης Αυγούστου.



«Ξέρουμε από πού και πότε χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα. Ξέρουμε ότι οι οβίδες προήλθαν από θέσεις που ελέγχει το καθεστώς και έπεσαν σε σημεία που ήταν υπό τον έλεγχο των ανταρτών» είπε ο Τζον Κέρι. Δήλωσε, μάλιστα, ότι, λίγο πριν από την επίθεση της 21ης Αυγούστου, μονάδα του Άσαντ στην περιοχή έλαβε οδηγίες για χρήση αντιασφυξιογόνων μασκών.

Ο Κέρι διευκρίνισε, πάντως, ότι οι διαβαθμισμένες πληροφορίες για τα χημικά του Άσαντ θα παρουσιαστούν μόνο στα μέλη του Κογκρέσου. Υποστήριξε, επίσης, η έκθεση των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ μπορεί να δείξει μόνο το εάν χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα και όχι από ποιον. «Η ιστορία θα μας κρίνει όλους πολύ σκληρά αν κλείσουμε τα μάτια στην αδικαιολόγητη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής από έναν δικτάτορα, παρά τις προειδοποιήσεις», κατέληξε.

Δαμασκός: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί του Κέρι

Στη πρώτη της αντίδραση η Δαμασκός, μέσω της Συριακής κρατικής τηλεόρασης, τόνισε ότι είναι αβάσιμοι οι ισχυρισμοί του Κέρι και ότι στόχος των Αμερικάνων είναι να προστατεύσουν το Ισραήλ.

Νωρίτερα, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ουάλιντ Μουάλεμ τον ενημέρωσε ότι η χώρα του "απορρίπτει οποιαδήποτε αποσπασματική έκθεση δημοσιοποιηθεί από την Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ προτού η αποστολή (των Ηνωμένων Εθνών) ολοκληρώσει την εργασία της και γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των αναλύσεων από τα δείγματα που έχουν συλλεχθεί από την αποστολή" των επιθεωρητών του ΟΗΕ, πρόσθεσε η τηλεόραση. Η Δαμασκός κατηγορεί από την πλευρά της τους αντάρτες ότι έκαναν χρήση νευροπαραλυτικών αερίων στις 24 Αυγούστου στην Τζόμπαρ, στα προάστια της Δαμασκού, για να απωθήσουν επίθεση του στρατού.

Ολοκληρώθηκε η συλλογή στοιχείων κοντά στη Δαμασκό

Πάντως, οι επιθεωρητές του ΟΗΕ ολοκλήρωσαν τη συλλογή δειγμάτων και στοιχείων που συνδέονται με την καταγγελθείσα επίθεση με χημικά πριν από μία βδομάδα κοντά στη Δαμασκό.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, πλέον οι επιθεωρητές θα αποχωρήσουν το Σάββατο από την Συρία. Όπως διευκρίνισε, θα περάσουν αρκετές μέρες ώσπου να υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις.

Κοινή γραμμή ΗΠΑ – Γαλλίας

Κάμερον: Eξακολουθεί να επιθυμεί μια «σκληρή απάντηση» στη Συρία

Τη Ρωσία στοχοποιεί η Πολωνία για τη Συρία

Διεθνή στήριξη αναζητά η Ουάσιγκτον


Διχασμένοι οι Αμερικανοί για μια ενδεχόμενη δράση στην Συρία

O Economist κήρυξε τον πόλεμο

«Όχι» από το Βερολίνο σε συμμετοχή στην επέμβαση

Τουρκία: Διαδήλωση κατά της επέμβασης στη Συρία